Skip Navigation LinksFőoldal : A sportágról : A sportág története

A sportág története

A tollaslabdát, a legegyszerûbb labdát i.e. 1000 körül készítették Kínában. Valószínûleg régebbi a rá utaló elsõ emlékeknél. Néhány tyúktollat szúrtak fadarabba, cink- vagy ólom lemezkébe, s már kész is volt a játék eszköze. A kínaiak eleinte szinte kizárólag lábbal tollaslabdáztak. A labda minél tovább levegõben tartása volt a cél. A lábtollas a labdarúgással is hasonlóságot mutat, ezért feltételezhetõ az is, hogy a Tsu-tsu-ból fejlõdött ki.

Késõbb a játék a katonai felkészítés céljait szolgálta. Az ügyesség fejlesztésének és a reakcióidõ csökkentésének egyik eszköze volt.

A történelmi bizonyítékok alapján a kínai Tang dinasztia korában (618-907) igen elterjedt játék volt. Ebben az idõben a hivatalnokok, sõt még a tanárok és az  irodalmárok is részt vettek a játékban. A rúgásoknak sok fajtája volt. Már nemcsak lábbal, hanem vállal, felsõtesttel, hassal is a levegõben lehetett tartani a labdát.

Ezt a lábbal játszott tollaslabdázást és különbözõ változatait a mai napig is több millióan ûzik, elsõsorban a Távol-Keleten. Több rokon sportág is ismert. A mozgásanyag, a rúgások hasonlóak. A különbség a labdák anyagában, alakjában van. A Thaiföldön, Malaysiában elterjedt sepaktakraw gömb alakú, fonott labdája bambuszból készül. Mongóliában a tiwit nemezlabdával játszák. Tajvanon  egy kis gumilabdába szúrják a tollakat. A skandináv országokban, Észak-Amerikában 4 vagy 8 színes bõrdarabból összevarrt, szemcsés anyaggal töltött, 5-6 cm átmérõjû kis labdával hacky sack-et vagy foot bag-et játszanak.  A lábtoll-labdázást Kínában jianqiu-nak (tyentyo vagy dzsendzso), Angliában shuttlecock-nak, Németországban Federfussball-nak  (tollfutball) nevezik. Magyarországon a lábtollas, lábtoll-labdázás honosodott meg. Korábbi leírások kínai tollasnak nevezték.

Európa számára a lábtoll-labdázást Peter von Rüden német mérnök fedezte fel kínai utazásai során. Egy parkban különbözõ életkorú - közöttük 60-70 éves embereket látott játszani. A játék elbûvölte õt. Egy ajándékba kapott labda segítségével fellelkesítette barátait és ismerõseit. Azóta Peter von Rüden a lábtoll-labdázás elterjesztésének szenteli életét. 1991 szeptember 1-jén megalakította az FFC Hagen-t, az elsõ európai lábtoll-labda klubot. 1994. november 25-26-án megrendezte az I. German Opent, amelyen már magyar csapatok is indultak. Peter von Rüden népszerûsítõ munkája eredményeként több országban - Belgium, Dánia, Hollandia, Finnország, Svájc, Írország, Magyarország - elkezdõdött a lábtoll-labdázás.