Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2023. : Nov. 11. Megrendeztük az I. Lábtoll-labda Egyetemi Kupát. Budapest

Megrendeztük az I. Lábtoll-labda Egyetemi Kupát

2023. november 11. Budapest

Ágrajzok

Kilenc felsõoktatási intézmény részvételével rendeztük meg az I. Lábtoll-labda Egyetemi Kupát a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen. A Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Budapesti Metropolitan Egyetem, a Budapesti Mûszaki Egyetem, a bajai Eötvös József Fõiskola, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Moholy-Nagy Mûvészeti Egyetem, az Óbudai Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem hallgatói november 11-én lelkesen rúgták a lábtoll-labdát egyetemüket képviselve.

Az esemény megnyitóján a Budapesti Corvinus Egyetemen oktató, korábbi válogatott lábtoll-labdázó Dr. Újszászi Bogár László köszöntötte a megjelent játékosokat biztatva õket, hogy együttmûködve, a sportágban maradva õrizzék meg a Fehér János által teremtett hagyományokat. A versenyt csapatmérkõzésekkel kezdtük, ahol két kategóriában versenyeztek a hallgatók. Az azonos egyetemrõl érkezett játékosokból összeállított csapatok közül a Budapesti Gazdasági Egyetemet képviselõ Diós Letícia, Marchini Lorenza és Szaszkó Dorka szerezték meg a gyõzelmet az Óbudai Egyetem Bogár Olivér, Kiss Dániel és Romics Roland összeállítású csapata ellõtt. Bronzérmet szerzett Lendvai Dalma, Németh Panna és Pálfi Lorina csapata az Eötvös József Fõiskoláról. Ebben a versenyszámban azon csapatok tartoztak a második kategóriába, ahol a csapattársak különbözõ intézmények hallgatói. Baranyai Benett (Moholy-Nagy Mûvészeti Egyetem), Kovács Brigitta (Budapesti Metropolitan Egyetem) és Szabó Luca (Szegedi Tudományegyetem) uralták a mezõnyt, mindhárman egy-egy hazai lábtoll-labda egyesület igazolt sportolójaként remekül összedolgozva játszmaveszteség nélkül szerezték meg a gyõzelmet. Az Óbudai Egyetemet képviselõ két hallgató; a mongol származású leginkább atlétikában és kosárlabdában jártas ASi Ru és Bábosik Ádám a Budapesti Corvinus Egyetemen tanuló Farkas Lillával kiegészülve szerezték meg az ezüstérmet. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanuló Burján Tímea és Ézsiás Zsófia a Budapesti Mûszaki Egyetemre járó Fentõs Bencével harmadik helyen végeztek.

Izgalmas küzdelmeket hoztak az egyéni mérkõzések is, melynek különlegessége a megszokott versenyekhez képest, hogy a férfi és nõi mezõny együtt versenyzett. A tizennyolc játékost számláló megmérettetésen örömmel láttuk, hogy a csekély lábtoll-labdás múlttal rendelkezõ egyetemisták is lelkesen rúgták a labdát olykor egy-egy váratlan megmozdulással még a rutinos játékosoknak is meglepetést okozva. Az elsõ elõdöntõben Baranyai Benett és Szabó Luca találkoztak, ahol a nagykanizsai egyesület igazolt versenyzõjeként, ezúttal a Moholy-Nagy Mûvészeti Egyetem oktatójaként versenyzõ Benett két játszmában gyõzte le a pusztaszeri egyesület versenyzõjeként a Szegedi Tudományegyetem oktatójaként és egykori hallgatójaként érkezõ Szabó Lucát. A második elõdöntõben két újszászi rivális játékos találkozott. Szaszkó Dorka a Budapesti Gazdasági Egyetem játékosaként, miközben Farkas Lilla a Budapesti Corvinus Egyetemet képviselve versenyzett. Az elsõ játszmában Dorka 9-13-as hátrányból tudott fordítani, és játszmát nyerni 16-14 arányban. A második és harmadik szettben viszont nem sikerült megõrizni elõnyét, és Lilla gyõzelmével zárult a mérkõzés. A fináléban Baranyai Benett az elsõ játszmában uralta a meccset, pontos és labdabiztos játékával nem hagyott teret Farkas Lilla oldalszerváinak és talpalásainak. A második szettben megmutatkozott Lilla edzésmunkájával szerzett erõnléte és 15-11 arányban gyõzte le Benettet. A harmadik játszmában végül a nagyobb rutinnal és magabiztossággal rendelkezõ Baranyai szerezte meg a gyõzelmet.

Utolsó versenyszámként sorsolásos párost játszottunk, mely kiváló közösségépítõ program. Minden fordulóban új társakat és ellenfeleket sorsoltunk. A fõágas, kieséses rendszerben harmadik helyezést értek el a Bábosik Ádám, Ézsiás Zsófia, illetve a Burján Tímea, ASi Ru párosok. A döntõben négy újszászi játékos találkozott, ahol Hornyák Erzsébet és Szaszkó Dorka erõs kezdése után Farkas Lilla és Kovács Brigitta fordítani tudtak, majd 21-13-as gyõzelmet szereztek.

Az I. Lábtoll-labda Egyetemi Kupa családias hangulatú, különleges kezdeményezésnek bizonyult, melyet a jövõben is folytatni szeretnénk. Az esemény gördülékeny lebonyolítása érdekében köszönettel tartozunk a helyszínen pályavonalazást végzõ, mérkõzést és versenyjegyzõkönyvet vezetõ önkénteseinknek, az eseményre hálót biztosító Budapesti Tollaslabda Szövetségnek, a versenyt menedzselõ Magyar Egyetemi és Fõiskolai Sportszövetségnek és a Budapesti Corvinus Egyetem oktatójaként és lábtoll-labdázóként a versenyt megnyitó Dr. Újszászi Bogár Lászlónak és a helyszínt biztosító Magyar Testnevelés és Sporttudományi Egyetemnek.

Farkas Lilla

Fotó: Szabó Virág