Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2023. : Máj. 29. A magyarországi lábtoll-labdázás 30. jubileumi évfordulóját ünnepeltük. Újszász

A magyarországi lábtoll-labdázás 30. jubileumi évfordulóját ünnepeltük

2023. május 30. Újszász

Az elsõ magyarországi versenyre emlékezve május 29-én Újszászon jubileumi eseményt szerveztünk, hiszen éppen három évtizede volt az elsõ lábtoll-labda verseny hazánkban. Az elsõ megmérettetésre 1993-ban Csillebércen került sor a Magyar Úttörõ Szövetség szervezésében, majd ezt követõen egyre gyarapodott a lábtoll-labdázók létszáma, a velük foglalkozó edzõk, testnevelõ tanárok lelkesedése, mely létjogosultságot adott a Magyar Lábtoll-labda Szövetségnek, valamint a rendszeres ranglista versenyek, országos bajnokságok, késõbb diákolimpiák megrendezésének, valamint nemzetközi események szervezésének. Kezdetben Butor Klára népszerûsítette az úttörõk körében a sportágat, majd Fehér János vezetésével az ország számos kistelepülésén népszerû sportág lett, óriási lehetõségeket rejtve magában a vidéki gyerekek számára.

A jubileumot ünnepelve Újszászon népes mezõny gyûlt össze a jó hangulatú barátságos versenyünkre, ahol rendhagyó versenyszámokat játszottunk. A házigazda egyesület versenyzõin kívül Cserszegtomajról két fiatal érkezett, Palotás Dominik és Román Sándor. Természetesen a többi egyesület sem tétlenkedett az évfordulón. Nyárlõrincen házi bajnokságot rendeztek, a Zala megyeiektõl képösszeállítást kaptunk a nagykanizsai, keszthelyi, cserszegtomaji kezdetekrõl és jelenlegi aktív játékosaik tevékenységérõl. Borjádról videó érkezett, a frissen megalakult Dunaújvárosi Lábtoll-labda Sportegyesület pedig június 3-án rendez nyílt versenyt.

Eseményünket nagy létszámú indián játékkal kezdtük, ahol a lassan 30 éve játszó rutinos Tóth Gábor szerezte meg a gyõzelmet, a döntõben Rab Alexandert legyõzve. A dobogó harmadik fokára a még gyermek korcsoportos Dániel Petra állhatott. A versenyszám különlegessége volt, hogy 76 cm-es hálónál játszottunk, hiszen a kezdetekben egy rossz nyelvi fordítás miatt ekkora hálónál kezdtek edzeni, versenyezni a magyarok. Ezt a legtapasztaltabb játékosaink gálamérkõzése követte, ahol ifj. Fehér János, Fehér Judit és Tóth Gábor mérkõzött meg Berkó Sándor, Juhász István és Sipos Péter teamjével a régi szabályok szerint.

Az elsõ versenyeken vegyes csapatok versenyeztek egymás ellen, emiatt ezen alkalommal is arra kértük játékosainkat, hogy törekedjenek olyan összeállításra, hogy mindkét nem képviselje magát a csapaton belül. A tradicionális pontszámolással játszott csapatversenyen 19 egység mérettette meg magát. A fiatalok számára kihívást és különlegességet jelentett a hagyományos mérkõzések rendszere, hiszen kizárólag a szerváló csapat szerezhet pontot ezen szabályok szerint. Most még nagyobb értéket jelentett egy-egy ász szerva vagy néhány sikeres egymást követõ talpalás, illetve ollózások. A fináléban szinte végig fej-fej mellett haladt a két csapat, ritkán tudtak pontot szerezni, hiszen folyamatosan váltakozott a labdamenetbõl gyõztesen kikerülõ csapat. Végül a Diós Letícia, Farkas Lilla, Nagy László összeállítású team szerezte meg a gyõzelmet Kovács Brigitta, Kovács Evelin és Rab Alexander ellen.

Egy különleges versenyszámot, kézenfogós párost is játszottunk, mely sokak számára a Szilveszter Kupáról ismerõs. Ebben a kategóriában 24 duó játszott. A párostársak nem engedhették el egymás kezét a labdamenet közben, így együtt mozogva kellet elérniük a labdát, eljutni a háló közelébe, és támadó rúgással vagy pontos helyezéssel az ellenfél térfelére juttatni a labdát. Az izgalmas elõdöntõk és döntõk után végül Czétényi Krisztián és Galambos László ünnepelhetett gyõzelmet, míg a második helyen a rutinos ifj. Fehér János, Tóth Gábor páros állhatott, akik már évekkel ezelõtt is csapattársak voltak. A Nagy László és Németh Márk, valamint Farkas Lilla és Kovács Evelin párosok voltak az elõdöntõkben az ellenfeleik.

Eseményünket sorsolásos párossal zártuk, ahol minden fordulóban újra sorsoltuk a páros társakat és ellenfeleket. Ebben a versenyszámban 48 lelkes fiatal vett részt. A Kulcsár Zalán, Szaszkó Dorka és Kanalas Dániel, Galambos László párharcból utóbbiak kerültek ki gyõztesen. Miközben Kanalas Renátó és Rab Alexander Rézmûves Alexet és Sörös Lászlót gyõzték le. Az utolsó fordulóban úgy alakult a játékosok szerencséje és a véletlen mûve, hogy az elõdöntõbeli társukkal játszhattak, melynek végén Rab Alexander és Kanalas Renátó ünnepelhettek gyõzelmet.

Az eseményen pizzát és a Magyar Lábtoll-labda Szövetség logójával ellátott tortát ebédelhettek a versenyzõk. A jó hangulatot Kasza József Hungarian Openeken játszott zenéi és Konka Dániel, valamint Köböl Richárd hangosítása segítette. A verseny gördülékeny lebonyolítását pedig Dobozi Boglárka versenybírói tevékenységének köszönhetjük. A felnõtt lábtoll-labdázók versenynaptárában a következõ állomás a június 10-én rendezendõ páros országos bajnokság és egyéni ranglista verseny lesz, melyet az utánpótlás páros OB és a szenior verseny követnek.

Farkas Lilla