Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2021. : Júl. 10. Lábtoll-labdázók a Balaton-átevezésen. Zamárdi

Lábtoll-labdázók a Balaton-átevezésen

2021. július 10. Zamárdi

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség negyedik alkalommal rendezte meg a Balaton-átevezést, amely kinõtte a korábbi Fonyód-Badacsony-Fonyód helyszínt, ezért a szervezõk új helyszínen várták a vízi sportok és a Balaton kedvelõit. A zamárdi szabadstrandról rajtoló Zamárdi-Tihany-Zamárdi 8 kilométeres távot 2056 vízi jármûvel 4051-en teljesítették. Az átevezésen csak emberi erõvel, evezõvel hajtott vízi sporteszközökkel lehetetett részt venni. A versenykategóriát az eszköz meghajtásához használt lapát határozta meg. Kajak, kenu, evezõs hajó, SUP és sárkányhajó voltak a fõ kategóriák, de lehetett látni bádoghordókból összeállított tutajt és más alkalmi vízi alkalmatosságokat is. Nagyon népszerû volt a SUP, az állva evezés, amelyben egy szörfdeszkán állva, hosszú evezõvel haladnak elõre a sportolók. Több mint nyolcszázan választották ezt az új sporteszközt.

A rendezõk a szél és a hullámzás miatt a 9 órára tervezett rajtot elõzetesen 10 órára, majd a helyszínen 11 órára módosították. A kezdésre sokan összegyûltek. Némi sorban állás után mindenki vízre szállhatott, és megkezdhette az átevezést a bójákkal, vitorlás hajókkal kijelölt és biztosított átevezõ folyosóban. Minden részvevõnek kötelezõen mentõmellényt kellett viselnie. Az idõmérés a hajókra ragasztott chipekkel történt.

13 óra után, miután a 800 méterre lévõ parkolóból kézben és vállon sikerült a rajthelyre vinni a hajókat, az Újszászi VVSE szabadidõ szakosztályának 12 tagja, többségében lábtoll-labdázók, – egy kajakban és három kenuban – is vízre szállt. Õk a mostanában a Zagyva Ökopark program keretében vásárolt kajakokkal, kenukkal edzettek a Zagyván, és úgy gondolták, hogy már alkalmasak a balatoni evezésre is. A víz egy kicsit hullámzott. Idõként volt egy-két oldalirányú nagyobb hullám is, de ezek nem okoztak gondot az átevezésben. Jól ülték a hullámokat az újszásziak.

A kajak kategóriában díjaztak minden olyan eszközt – férfi és nõi egyest, vegyes csapatot –¸ amelyet kajaklapáttal hajtottak. Vegyes csapatba sorolták azokat a hajókat, amelyekben egynél több ember ült, függetlenül a benne ülõk nemétõl, számától. A kenu kategóriában is hasonlóak voltak a szabályok.

A kajak vegyes csapat kategóriában 430 egység indult. A Fehér János, ifj. Fehér János családi csapat 127.-ként ért célba. Idejük 1:00:19.

A kenu vegyes csapat kategóriában 179 hajó evezett. A három újszászi hajó eredménye:

22. Czank István, Ézsiás Fanni, Kovács Evelin, dr. Marton Ronald 1:00:34

25. Berkó Sándor, Farkas Lilla, Tóth Gábor 1:00:51

116. Kovács Brigitta, Köböl Richárd, Zachar József 1:20:46

Köszönet Újszász Város Önkormányzatának a hajók biztosításáért, és Farkas Dánielnek a hajók szállításra és túrázásra elõkészítésében végzett munkájáért.

Fehér János

Megérkezés Zamárdiba

Berkó Sándor és Tóth Gábor hajó pakolás közben

Rajtra készen: Tóth Gábor, Fehér János, Farkas Lilla, dr. Marton Ronald, Kovács Evelin, ifj. Fehér János, Czank István, Zachar Mihály, Ézsiás Fanni, Kovács Brigitta, Köböl Richárd és Berkó Sándor

Irány a Balaton!

Az átevezés legnehezebb szakasza

Sorban állás

Víz közelben

Mind a négy újszászi hajó rajtra készen

Pár lépésnyire a víztõl

A stégen

A vízen

Tihany felé a Balaton vizén

Fotó: Fehér János, ifj. Fehér János és Szabados István