Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2020. : Dec. 16. Visszaemlékezés az 1. Lábtoll-labda Világbajnokságra. Újszász

Visszaemlékezés az 1. Lábtoll-labda Világbajnokságra

2020. december 16. Újszász

Az Újszászi Híradó 2020 augusztusi szám 1-6 oldal (pdf)

Hol volt, hol nem volt több mint húsz éve már, hogy 2000. július 15-tõl július 20-ig Újszászon sporttörténeti és sportág történeti tettként megrendeztük az 1. Lábtoll-labda Világbajnokságot. A mostani lábtoll-labdázók többségének ez már mese. négy-öt évesek voltak, vagy még meg sem születtek, amikor Magyarország megrendezte az elsõ lábtoll-labda vb-t. Elszállt húsz év, már csak kevesen maradtak, akik 2000-ben is játszottak. A finn, a magyar és a német csapat játékosai között vannak, akik még versenyeznek, és 2019-ben még játszottak a franciaországi vb-n. A csapatvezetõk között is vannak néhányan, akik játékosként, vagy már akkor is csapatvezetõként 2000-ben Újszászon jártak. A korelnök, a nyolcvan év felett még mindig aktív tajvani, Lin I Hsiung

Elég nehéz a húsz évvel ezelõtti eseményeket felidézni, mert akkor még kevés számítógép volt, internetezni sem nagyon lehetett, nem volt honlap, facebook, digitális fényképezõgép is alig akadt. A mai fiatalok számára ez szinte hihetetlen. A papíralapú dokumentumok: a versenyjegyzõkönyvek, a korabeli újságok és az akkori fényképek digitalizálásával tudjuk felidézni a 2000. évi eseményeket.

Hogyan került Újszászra az 1. Lábtoll-labda Világbajnokság?

1999. november 11-én Vietnam fõvárosában, Hanoiban megalakult a Nemzetközi Lábtoll-labda Szövetség (International Shuttlecock Association). Az alakuló ülésen Magyarországot Fehér János képviselte, akit mint a lábtoll-labdázás európai népszerûsítésében aktívan résztvevõ sportvezetõt az ISF egyik európai alelnökévé választottak, a másik európai alelnök Peter von Rüden (Németország) lett.

Az ISF elnöksége felkérte Magyarországot az elsõ világbajnokság megrendezésére. Magyarország a 6500 lakosú Újszászon rendezte meg a világeseményt. Újszásznak a Hungarian Openek rendezésében már voltak nemzetközi tapasztalatai, már akkor is sokan lábtoll-labdáztak Újszászon, és a népes rendezõgárda is szívügyének tekintette a sikeres rendezést. 

Az ISF döntése alapján volt néhány érdekes szabály, amelynek meg kellett felelniük a rendezõknek.

A rendezõ országnak vendégül kellett látnia a részvevõket. Ez a szabály egészen 2015-ig, az olaszországi világbajnokságig mûködött.

A rendezõ ország minden versenyszámban két egységet indíthatott. Ez a szabály 2007-ig volt életben.

Párosban is lehetett cserélni. Ez a szabály csak 2000-ben volt érvényes.

A mérkõzések két nyert játszmásak, a játszmák 15 pontosak voltak. Csak az szerezhetett pontot, aki adogatott. Ezért nagyon hosszúak voltak a mérkõzések. A Vietnam-Kína férfi csapatdöntõ több mint két óráig tartott. Az elsõ játszmában az állandó adogatáscsere miatt negyedóráig 1-1 volt az eredmény. Ez a szabály 2002-ig tartott, azóta a röplabdához és a tollaslabdához hasonlóan a mérkõzések gyorsítása érdekében a lábtoll-labdában is minden adogatás ponttal fejezõdik be.

Más elõírás nem volt. A versenykiírás megszövegezésében szabad kezet kaptak a magyar rendezõk. A versenykiírás jól sikerült. Még a mai versenykiírásokban is vannak 2000-bõl eredeztetõ mondatok.

A kis Újszásznak hét hónapja volt, hogy felkészüljön a rendezésre. Sok ember összefogásából jól sikerült az elsõ lábtoll-labda világbajnokság. A vártnál kevesebb ország indult: Finnország, Hollandia, Kína, Magyarország (A és B csapattal), Németország, Tajvan és Vietnam. Laosz Sengphone Phonamath személyében megfigyelõt küldött.

A világbajnokság kéthetes lábtoll-labdázás keretében zajlott. Július 8-tõl július 11-ig az 5. Hungarian Open, az Intercity Kupa versenyei zajlottak. A finn, a magyar és a német játékosok ezen a versenyen készültek az ázsiai játékosok ellen. 

2000. július 15-én látványos zenés felvonulás után kezdõdtek meg a küzdelmek. A kis teremben forró hangulatban zajlottak a mérkõzések. A verseny minden nap telt ház elõtt folyt. A vietnamiak és a kínaiak lenyûgözõ játéka, a nemzeti színekben szereplõ magyar játékosok állandó biztatása csodálatos hangulatba hozta a közönséget. A csúcs második nap este volt, amikor a férfi csapatok döntõjében a vietnamiak több mint kétórás mérkõzésen gyõzték le a kínaiakat. A közönség felállva tapsolta, éljenezte a lábtoll-labdázás minden szépségét bemutató játékosokat, a világbajnok vietnamiakat.

A további döntõkben is mindenütt vietnami-kínai párharccal fejezõdött be a világbajnokság. A nagy versenybõl a vietnamiak öt, a kínaiak két világbajnoki címmel kerültek ki.

Az elsõ világbajnokságon jól szerepelt a kisnánai, a nagykanizsai és az újszászi játékosokból álló magyar válogatott. Az „A” csapat három, a „B” csapat két bronzérmet nyert.

Az újszásziak három bronzérmet nyertek: Tóth Gábor férfi egyéniben, Hartyányi Dániel, Juhász István, Pintácsi László férfi párosban, vegyes párosban a mezõny legfiatalabb tagja, az akkor 11 éves Kapás Ágnes és az azóta sajnos már elhunyt, Alapi Zoltán. Bronzérmes volt nagykanizsai lányokból álló – Budavölgyi Veronika, Gozdán Ágota, Végh Dóra – nõi A csapat, amelyben játszott az újszászi  Kapás Ágnes is. Nõi egyéniben a nagykanizsai Gozdán Ágota nyert bronzérmet.

A világbajnokság mérkõzéseirõl helyszíni közvetítést adott a PR Telecom Trió TV, amelynek kábelhálózatát a világbajnokság elõtt kezdték kiépíteni Újszászon és néhány helyen már lehetett nézni a közvetítést.

2000 júliusában a következõket írtam a helyi újságban a világbajnokságról:

„Üres a Tornacsarnok. A Szász Vendégházba is visszatért a törzsközönség. A kollégiumban már egy tánctáhor résztvevõi gyülekeznek. Elmentek a mosolygós vietnamiak, a kíváncsi tajvaniak, a kimértnek látszó, de amúgy barátságos finnek. Mindenki elutazott. Mi maradt itt nekünk? A Tornacsarnok izzó hangulatának, a dörgõ vastapsnak, a káprázatos játéknak az emléke. Az elutazók köszönete, elismerése, a lábtoll-labdázás népszerûsödése, Újszász ismertségének növekedése, a kábeltv-hálózat kiépítésének megkezdése. Bizonyítékok arra, hogy egy kisváros is tud nagy dolgokat csinálni, ha sokan összefognak. Ez az összefogás kellene a hétköznapokon is. Egy kis sportág 1. világbajnokságát rendeztük. Nagyvárosban sok pénzbõl talán még nagyobbat, csillogóbbat lehetett volna rendezni. Itt mindenki a szívét adta a versenyhez. Köszönet érte mindenkinek, a helyi és a vidéki támogatóknak, az újszászi önkormányzatnak, a Szász Vendégháznak. a középiskolának. valamennyi rendezõnek és segítõnek és nem utolsósorban a lelkes nézõknek, akik igazi világbajnoki hangulatot teremtettek. Lehet, hogy soha többet nem lesz Újszászon világbajnokság, mert kinõ bennünket a sportág. de ne feledjék – mint ahogy a világ összes lábtoll-labdázója is tudni fogja –, hogy a lábtoll-labdázás 1. világbajnokságát 2000. július 15-tõl július 20-ig Magyarországon, Újszászon rendezték.”

Ma is így gondolom.

Fehér János

Az 1. Lábtoll-labda Világbajnokság részletes eredményei:

Férfi csapat: 1. Vietnam, 2. Kína, 3. Németország (Michael Kowallik, Peter Müller, Sven Walter), 4. Finnország (Pekka Marjamäki, Teemu Marjamäki, Kare Jantunen), 5. Magyarország B (Malik András, Hartyányi Dániel, Paulenka László, Szarvas Péter), 6. Magyarország A (Alapi Zoltán, Nagy Zoltán, Sipos Péter, ifj. Fehér János, Takács Endre, Tóth Gábor), 7. Tajvan, 8. Hollandia

Nõi csapat: 1. Kína, 2. Vietnam, 3. Magyarország A (Budavölgyi Veronika, Gozdán Ágota, Kapás Ágnes, Végh Dóra), 4. Magyarország B (Fehér Judit, Fülöp Beatrix, Kasza Eszter, Polónyi Ágnes), 5. Németország (Diana Ruttar, Silke von Rüden, Sarah Walter), 6. Tajvan

Férfi egyéni: 1. Nguyen Minh Tam (Vietnam), 2. Vang Jungfeng (Kína), 3. Tóth Gábor (Magyarország A), 4. Petrik Péter (Magyarország B), 5. Teemu Marjamäki (Finnország), 6. Michael Kowallik (Németország), 7. Jeng Iuan-Uen (Tajvan), 8. Liu Junliang (Hollandia)

Nõi egyéni: 1. Gao Fang (Kína), 2. Nguyen Thi Thanh Nga (Vietnam), 3. Gozdán Ágota (Magyarország A), 4. Silke von Rüden (Németország), 5. Földi Nikoletta (Magyarország B), 6. Wang Chia-Wei (Tajvan), 7. Eira Suniala (Finnország)

Vegyes páros: 1. Nguyen Thi Thanh Nga - Nguyen Minh Tham (Vietnam), 2.Wang Jungfeng - Zhao Aijun (Kína), 3. Alapi Zoltán - Kapás Agnes (Magyarország B), 4. Barócsi Andor - Budavölgyi Veronika (Magyarország A), 5. Wang Chia Wei – Chien Hung-Chung (Tajvan),

6. Sven Walter - Diana Ruttar (Németország), 7. Mikko Kuusela - Eira Suniala (Finnország)

Férfi páros: 1. Nguyen Minh Tam – Dao Thai Hoang Phuc (Vietnam), 2. Wang Jungfeng - Zhao Aijun (Kína), 3. Hartyányi Dániel - Juhász István - Pintácsi László (Magyarország B), 4. ifj. Fehér János - Tóth Gábor - Takács Endre (Magyarország A), 5. Sven Walter - Peter Müller (Németország), 6. Petri Väkavainen - Mikko Tapaninaho (Finnország), 7. Wu Sheng-Pei - Chen Shin-Jang (Tajvan), 8. Wang Lin - Lin Pixiang (Hollandia)

Nõi páros: 1. Nguyen Thi Thanh Nga - Nguyen Thi Lien (Vietnam), 2. Gao Fang - Zhou Rong (Kína), 3. Diana Ruttar - Silke von Rüden (Németország), 4. Földi Nikoletta - Szarvák Henrietta (Magyarország A), 5. Fehér Judit - Polónyi Ágnes (Magyarország B), 6. Wang Chia-Wei - Cheng Ting Mei (Tajvan)

Nemzetek pontversenye:

1. Vietnam 45
2. Kína 39
3. Magyarország A 22
4. Magyarország B 20
5. Németország 17
6. Finnország 6
7. Tajvan 5
8. Hollandia 0

Éremtáblázat

Ország

arany

ezüst

bronz

össz.

Vietnam

5

2

-

7

Kína

2

5

-

7

Magyarország A

-

-

3

3

Magyarország B

-

-

2

2

Németország

-

-

2

2

Összesen

7

7

7

21

Az 1. Lábtoll-labda Világbajnokság logója

Zenés felvonulással kezdõdött az 1. világbajnokság

A magyar válogatott a felvonuláson

Takács Tamás és Szarvas László szövetségi kapitányok a sor végén

Hollandia csapata a felvonuláson

Kína csapata

A díszvendégek

Fehér János fõszervezõ

Nagyné dr. Szelmák Erika polgármester

Szakács Imre államtitkár

A felsorakozott csapatok

Kína csapata

Vietnám és Tajvan csapata

Hollandia csapata

Finnország csapata

Magyarország csapata

Magyarország válogatottja: Elsõ sor balról-jobbra: Fülöp Beatrix, Tóth Gábor, Kasza Eszter, Pintácsi László, Petrik Péter, Polónyi Ágnes, Budavölgyi Veronika, Végh Dóra, Kapás Ágnes. Második sor: Szarvas László szövetségi kapitány, Paulenka László, Takács Endre, Barócsi Andor, Hartyányi Dániel, Malik András, Fehér Judit, Gozdán Ágota. Harmadik sor: Takács Tamás szövetségi kapitány, Fehér János csapatvezetõ, ifj. Fehér János, Nagy Zoltán, Sipos Péter, Alapi Zoltán, Szarvas Péter, Juhász István

A nyitómérkõzés magyar csapata: Tóth Gábor, Takács Endre, ifj. Fehér János, Sipos Péter, Alapi Zoltán, Nagy Zoltán és Szarvas László szövetségi kapitány

2000-ben így játszottak a vietnamiak

Az azóta elhunyt Stemler Ferenc, mint játékvezetõ és Kína férfi csapata

Német sánc és kínai talpalás

A finn és a vietnami csapat

Németország férfi csapata: Peter von Rüden, Michael Kowallik, Sven Walter és Peter Müller

Kína - Vietnám férfi csapat döntõ

Vietnámi ollózás

A közönség 1.

A közönség 2.

A közönség 3.

Vastaps a világbajnoknak

Vietnám nyerte az elsõ világbajnoki címet

Vietnámi ünneplés

Férfi páros eredményhirdetés

Nõi páros eredményhirdetés

Nõi egyéni eredményhirdetés

Vegyes páros eredményhirdetés

Férfi egyéni eredményhirdetés

A férfi egyéni világbajnok: Nguyen Minh Tam (Vietnám)

Vietnám nyerte a Nemzetek Nagydíját

Vietnámé a nagy serleg

Vietnámi edzõk, vezetõk és játékosok

Chinese Taipei csapata

A gyõzelemre

A vietnámi csapatvezetõk

Németország csapata a showmûsorban

Peter von Rüden és Michael Kowallik

Guo és Antal Szilveszter tánca

Jó volt a hangulat

Magyarország mûsora

Fülhúzás

Tajvaniak a partin

Német partizók

A magyarok asztalánál

A díszvendégek asztalánál

A hollandok mûsora

A kínai kórus

A vietnámi kórus

A színpadon is jók voltak a vietnámiak

Nagy siker volt a finnek világszáma, az Up - Down

A tolmácslányok tánckara

A tolmácslányok énekkara

A színpad szélén

A maffiafõnök is a színpadon

A jókedvû német csapat

Jól fogyott a sör

Nagykanizsai trió: Takács Tamás, Takács Endre  és Barócsi Andor

Az újszászi sport egyik segítõje, Nagy Imre és felesége

Nemzetközi tanácskozás:  Barta Zoltánné, Lin I Hsiung, Su Jie, Dai Wenzhong és Vadas Sándor

Szarvas Péter és Szarvas László Budapesten, a Hõsök terén

Finn lábtoll-labdázás a Hõsök terén

Barátkozás a Hõsök terén

Sengphone Phonamath (Laosz) és Baky Réka Budapesten, a Hõsök terén

ISF közgyûlés Újszászon

Su Jie tolmács és az ISF elsõ elnöke, Dai Wenzhong (Kína)

Mrs. Jing (Kína), az ISF elsõ fõtitkára

Chinese Taipei delegátusai: Lin I Hsiung és Lee Ming Hsiu

Laosz képviseletében Sengphone Phonamath

A magyar delegáció: Takács Tamás, Szavas László, dr. Baky Endre, Barta Zoltánné tolmács és Fehér János

Egyeztetés

Fehér János zárszava

Fotók. dr. Baky Endre és Fehér Judit archvumából