Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2017. : Hírek 2017. március : Már.5. Brnói vendégjáték. Brno

Brnói vendégjáték

2017. március 5. Brno (Csehország)

2015-ben az Európai Unió Strengthening European Traditional Sports (Az európai hagyományos sportok megerõsítése) címmel konferenciasorozatot rendezett. A közép- és délkelet- európai országok képviselõi 2015. március 3-tól március 6-ig Martfûn találkoztak. A magyar delegációban Fehér János képviselte a lábtoll-labdázást, a cseh delegációban pedig Jakub Hasil a biliárd hokit. A két hasonló nagyságú szövetség vezetõi sportágaik kölcsönös népszerûsítését határozták el. Az együttmûködés keretében Jakub Hasil vezetésével a biliárd hokisok bemutatót tartottak 2015-ben a 20. Hungarian Openen, és részt vettek a lábtoll-labda versenyben. A magyar lábtoll-labdázók 2016 áprilisában viszonozták a látogatást. A Most városában rendezett biliárd hoki világbajnokságon indultak minden versenyszámban, a játékszünetekben pedig lábtoll-labda bemutatókat tartottak. 2016-ban ismét a Hungarian Openen találkozott a két sportág. Kísérõ programként Jakub Hasil biliárd hoki challege versenyt rendezett.  Martin Kuèeráék az elõzõ évhez viszonyítva sokat javultak a lábtoll-labdázásban és kilenc csapatot megelõzve 30. helyezést értek el.

A 2016 júliusi vendégeskedés viszonzásául 2017. március 3-tól március 5-ig Brnóba, a Czech Openre kaptak meghívást az Újszászi VVSE lábtoll-labdázó: Fehér János, ifj. Fehér János, Kanalas Renátó, Tamás Patrik és Tóth Gábor.

Az újszásziak a verseny elõtt rövid városnézésen ismerkedtek a 400000 lakosú Brnóval, Csehország második legjelentõsebb városával. Jártak  Špilberk várában, annak kazamatáiban, ahol 1795-ben társaival Batsányi János és Kazinczy Ferenc is raboskodott. Voltak a Szent Péter és Pál székesegyházban, amelynek a tornyába is felmásztak. Mind a két építmény a Petrov-hegyen, az óváros területén, a város szívében helyezkedik el. Az 1648-51 között épült Kapucinusok Szentkereszt temploma a leghátborzongatóbb látványosság Brnóban. Szellõzõnyílásainak rendszere megõrizte a szerzetesek kiszáradt földi maradványait, akik 1780-ig temetkeztek a kriptába, ahol most 153 múmia látható. Az Óvárosházán lefényképezték a „híres brnói sárkányt”. A hasonlóan híres cseh sört is megkóstolták.

A verseny az air hokival kezdõdött. A három percig vagy hét pontig tartó, a balatoni vidámparkokból is ismert játék során egy levegõ befújásos asztalon villámgyors ütésekkel kell az ellenfél kapujába juttatni a korongot. Az 52 induló között 30. helyezésével Tóth Gábor szerepelt a legjobban.

Eredmények

30. Tóth Gábor

3

1

0

2

14-15

2

32. Tamás Patrik

3

1

0

2

14-18

2

44. Kanalas Renátó

3

1

0

2

15-16

2

46. Ifj. Fehér János

3

0

1

2

14-16

1

50. Fehér János

3

0

0

3

6-21

0

A második nap zajlott a fõverseny, a biliárd hoki, amelyen 35 asztalon öt ország 127 versenyzõje mérkõzött hétfordulós svájci rendszerben. Mindenki – nõk, férfiak, gyerekek, felnõttek, szeniorok – egy csoportban játszott.. Az eredményhirdetés azonban már nemenként és korcsoportonként történt. A 3x6 perces mérkõzések komoly szellemi koncentrációt igényelnek, és a kis asztal körüli folyamatos gyaloglás komoly fizikai megterhelés a két játékosnak és a játékvezetõnek.  Erre a sportágra is érvényes, hogy a gyakorlat teszi a mestert. Különösen a csehek, - még azasztalt alig felérõ gyerekek is – nagyon profin ütik a pakkot. Az újszásziak lelkes amatõrként igyekeztek gólokat ütni. Sikerült is egy-két gyõzelmet elérniük.

A negyedik forduló utáni szünetben ifj. Fehér János ismertetõjével Kanalas Renátó, Tamás Patrik és Tóth Gábor látványos lábtoll-labda bemutatót tartott a verseny résztvevõinek, akik közül sokan megpróbálkoztak a dekázással.

Az eredményhirdetés során aztán kiderült, hogy a lábtoll-labdázás egyelõre még jobban megy az újszásziaknak.

Eredmények

107. Tóth Gábor

7

1

2

4

12-25

4

110. Tamás Patrik

7

1

2

4

11-36

4

115. Kanalas Renátó

7

1

1

5

5-23

3

121. Ifj. Fehér János

7

1

0

6

9-40

2

Este 42 fõs mezõnnyel a csocsóhoz hasonlító asztali jégkorong torna következett. Kétperces játékidõvel ötfordulós svájci rendszerben zajlottak a mérkõzések.

Eredmények

35. Ifj. Fehér János

5

1

1

3

1-11

3

36. Fehér János

5

0

3

2

1-4

3

37. Tóth Gábor

5

1

1

3

2-8

3

38. Kanalas Renátó

5

1

1

3

3-7

3

41. Tamás Patrik

5

0

1

4

0-13

1

Az asztali jégkorong befejezése után elsõsorban a fiatalabb korosztály részvételével cseh-magyar-szlovák közös lábtoll-labdással zárult a nap.

A harmadik nap a biliárd hoki és az asztali jégkorong csapatversenyekkel zárult a nemzetközi verseny. A biliárd hokiban két cseh csapat és a lengyelek mögött a szlovákok 3-0-s legyõzésével negyedik, az asztali jégkorongban a nyolcadik helyen végzett az újszászi csapat. A csehországi tartózkodás alatt Fehér János megállapodott Jakub Hasillal a további együttmûködésrõl. 2017 augusztusában ismét lesz cseh csapat a 22. Hungarian Openen. A két szövetség keresi a közös pályázati lehetõségeket sportágaik népszerûsítésére. Elõször az Erasmus+ Sport Projectben pályáznak közösen.

Megérkezés Brnóba: Tamás Patrik, ifj. Fehér János,  Kanalas Renátó és Tóth Gábor

Spielberg várának kapujában

Kilátás a várból

Tájékozódás

Tamás Patrik az ágyúnál

Gábor vitéz

A várfalon: Fehér János, Tóth Gábor, Tamás Patrik és Kanalas Renátó

Brnói látkép

Lábtoll-labdázás a várban

A vár brnói zászlóval

Õrségben

A magyar foglyok emléktáblája

Brnói utcarészlet

A Szent Péter Pál templom kincsei

Kilátás a toronyból Koponyák Csontvázak

A brnói "sárkány"

A brnói "sárkánynál"

Sörkostóló

Kanalas Renátó az air hoki asztalnál

Tóth Gábor

Ifj. Fehér Jánosnak szurkol a csapat

Fehér János

Kezdés

Tamás Patrik

Bemelegítés a biliárd hokira

Ifj. Fehér János

35 asztalon zajlott a verseny

Öt országból 127-en versenyeztek

Támogatók, díjak

Tóth Gábor

Tamás Patrik akcióban

Kanalas Renátó

Lábtoll-labda bemutató

Tóth Gábor, Tamás Patrik és Kanalas Renátó

Játék két labdával

Az Újszászi VVSE lábtoll-labdázói: Tamás Patrik, Kanalas Renátó, Fehér János, Tóth Gábor és ifj. Fehér János

A helyiek is kipróbálták a lábtoll-labdázást

Kékben: Tamás Patrik, Kanalas Renátó, ifj. Fehér János, Jakub Hasil, Fehér János és Tóth Gábor

Dekázás

Harry Potter és Tündér Ilona

Tóth Gábor

Kapura lövés

Kanalas Renátó

Tóth Gábor az asztali jéghoki versenyen

Kanalas Renátó

A BHC Most csapata az ajándék pólóval

Ismerkedés a lábtoll-labdázással

Körjáték

Dekázás

Cseh-magyar lábtoll-labdázás

Rúgás lábfejjel

Sikeres rúgás

Tamás Patrik az asztali jéghoki csapatversenyben

Fotó: Fehér János, ifj. Fehér János és Jakub Hasil