Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2021. : Feb. 22. Magyar Parasport Napja. Újszász

Magyar Parasport Napja

2021. február 22. Budapest

Február 22-én negyedik alkalommal rendezték meg a Magyar Parasport Napját. A Magyar Országgyûlés 2017. decemberi 12-i ülésén határozatba foglalta, hogy minden év február 22-én, a Magyar Mozgáskorlátozottak Halassy Olivér Sportegyesülete 1970-es alapításának napján ünnepeljük a Magyar Parasport Napját. Halassy Olivér (Újpest, 1909. július 31. – Budapest, 1946. szeptember 10.) kétszeres olimpiai- és háromszoros Európa-bajnok, tízszeres magyar bajnok vízilabdázó, Európa-bajnok és harmincszoros magyar bajnok úszó. Tanulmányait az újpesti 1. számú fiú polgári iskolában végezte. Nyolcéves volt, amikor megpróbált felugrani egy mozgó villamosra. Ugrás közben lecsúszott a lépcsõrõl. Bal lábát amputálni kellett.

Õ volt az elsõ olyan sportoló, aki mozgáskorlátozottként olimpiaiai bajnok lett az épek olimpiáján vízilabda sportágban.

A lábtoll-labdázók között is van parasportoló. Az Újszászi VVSE születésétõl fogyatékkal élõ lábtoll-labdázója, Sebõk Roland nagyon lelkesen és eredményesen szerepel az épek között. A lábtoll-labdázás mellett kiválóan asztaliteniszezik is.

Sebõk Roland (jobbra) Almási Lászlóval és a legeredményesebb magyar lábtoll-labdázóval, Tóth Gáborral egy csapatban

Sebõk Roland szép talpalása

Sebõk Roland harmadik helyezettként  a serdülõ egyéni bajnokság dobogóján (jobb szélen)

Sebõk Roland - Gyõr Róbert

Koncentráció

Sebõk Roland

Fotó: Fehér János