Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2018. : Hírek 2018. július : Júl. 28. Tóth Gábor extrém teljesítményei. Nagyatád

Tóth Gábor extrém teljesítményei

2018. július 28. Nagyatád

Valamikor az 1970-es években Hawaii szigetén három sportember találkozott. Az elsõ 3,8 km-t úszott, a második 180 km-t kerékpározott, a harmadik pedig azt állította magáról, hogy lefutotta a teljes maratoni távot (42 195 m). S mint ahogy az lenni szokott, mindhárman a saját teljesítményüket tartották a legnagyobbnak. Volt velük egy negyedik is, aki egy darabig hallgatta a vitát, aztán megszólalt. "Ez mind semmi, csináljátok végig mindhármat egymás után!" "Nincs a földön ember, aki képes erre." - hüledeztek a többiek. "Már hogyne lenne – itt vagyok én!"

Akárhogy is történt, akár a megszépítõ messzeség kerekítette így ki a történetet, tény, hogy 1978-ban az elsõ hawaii Ironman (vas- vagy acélember) triatlon versenyen 15-en indultak. A gyõzelmet Gordon Haller szerezte meg 11 óra 46 perces idõvel. Bármilyen õrültségnek tetszett ez a sportág, és bármilyen õrülteknek tûntek a szerelmesei, a triatlon elindult világhódító útjára. Azóta milliók ûzik világszerte. 2000 óta már az olimpián is megküzdhetnek a legjobb triatlonosok. Az orvosi vizsgálatok idõközben kiderítették, hogy a triatlon mégsem az az õrültség, aminek kezdetben sokan hitték. Arányosan terheli az izmokat és ízületeket, átlagon felül fejleszti a keringési rendszert. A három sportág egyidejû gyakorlása pedig változatosságot ad. Persze nem mindenkinek az Ironman távon kell versenyezni. Az életkorának megfelelõ távot mindenki megtalálhatja magának az egyre sokasodó versenyeken. A triatlon gyorsan eljutott Európába és Magyarországra is. 1983-ban az újszásziak is ott voltak az elsõ hazai triatlon versenyen. Nem hosszútávon, hanem sok szép eredményt elérve a barátságosabb rövid, sprint és mini távokon versenyeztek.

A legjobb újszászi triatlonozó, Barta István Nagyatádon a hosszútávot is kipróbálta. Nem is egyszer. 10-szeres teljesítõként tagja a verseny TTT társaságának. Legjobb eredményét 1993-ban érte el, amikor 9 óra 36 perc alatt negyedikként ment végig a pályán. Késõbb is többször végzett az elsõ tízben. Pályafutása során a németországi Roth-ban, a legnagyobb európai versenyen is kétszer indult. Sajnos, a sportág bölcsõjébe, Hawaiiba nem sikerült eljutnia.

Az õ példáját követve 2013-ban Bakos Dániel 14 óra 47:07 idõvel második újszásziként teljesítette az idõközben Ironmanról eXtremeMan®-re keresztelt versenyen a hosszútávot.

Így érkeztünk el 2017 év végéhez, amikor Tóth Gábor elhatározta, hogy 25 év után visszatér a triatlonhoz, és benevez a nagyatádi hosszú távú triatlon versenyre, a 29. ExtremeMan®-re. Kemény edzésbe kezdett. Egész télen futott, erõsített, görgõzött, majd a jó idõ beköszöntével szinte minden nap 60-100 kilométereket kerékpározott. A sok munka látszott rajta, mert közel húsz kilót fogyott. A futó és a kerékpár eredményei is folyamatosan javultak. Közben azonban a lábtoll-labda pályán is helyt állt. Sorra nyerte a versenyeket. Férfi párosban Herczeg Gáborral, vegyes párosban Vachal Krisztinával nyert országos bajnokságot, csapatban is veretlenül teljesítettek.

A Hungarian Open is remekül sikerült számára. Csapatban Becskereki Sándorral, Herczeg Gáborral, Kézér Zsolttal nyertek. Egyéniben a Herczeg Gábor elleni döntõben kiváló erõnléttel a 10. egyéni gyõzelmét aratta. Ez volt a 18. Hungarian Open gyõzelme és az 50. bajnoksága, amellyel kétszeresen teljesítette a lábtoll-labdázás örökös bajnoka követelményét.

Ilyen sorozattal senki sem büszkélkedhet a magyar lábtoll-labdázásban.

Mindössze három napja volt az átállásra. Július 24-én még a lábtoll-labda pályán küzdött, július 28-án pedig már rajtolt Gyékényesen. Gyúrással, átmozgatással igyekezett izomzatát a triatlonra átállítani. 

Július 28-án hajnalban heves viharra ébredtek a triatlonozók. Dörgött, villámlott, szakadt az esõ. Félõ volt, hogy a rendezõk elhalasztják a rajtot. Szerencsére az idõjárás megenyhült. Fél nyolckor ágyúlövésre a gyékényesi tó vízébe vetette magát a közel hétszáz versenyzõ, köztük az Újszászi VVSE két triatlonozója, Bakos Dániel és Tóth Gábor, akiknek az újszászi triatlon fénykorában Barta István volt az úszóedzõjük. Az úszók a tó hûs vizében két kört tempóztak a matematikusok szerint „konvex deltoid” pályán. A másodszor induló Bakos Dániel 1 óra 17 perc alatt jött ki a vízbõl, majd 5:19 perc alatt kerékpározásra alkalmassá tette magát, és vágott neki a 180 kilométernek. Tóth Gábor 1 óra 25:40-as idõvel, a leggyorsabb mellúszóként ért partot. 12:40 perc kellett neki a kerékpározás megkezdésére.

A kerékpár pálya négy körbõl állt. Gyékényesrõl Nagyatádra a somogyi dombok között kanyargó 75 kilométeres körön jutottak el a versenyzõk. Utána három harmincöt kilométeres kört hajtottak. Így a nézõk többször is láthatták kedvenceiket. A versenyközpont kivetítõjén is folyamatosan követni lehetett a verseny alakulását, és az interneten is közvetítették a küzdelmet. A dombok, a szél és a párás, egyre melegebb idõ alaposan megnehezítette a biciklisek életét. A nehéz körülmények ellenére mindketten jól helyt álltak, és szinte azonos idõt tekertek. Bakos Dániel 5:41:56-ra, Tóth Gábor 5:43:36-ra teljesítette a 180 kilométert. Nem egyformán vette õket igénybe a kerékpározás, mert Bakos Dániel 8:22 perc után már elhagyta a váltóhelyet is, és viszonylag jó tempóban kezdte meg a befejezõ maratoni futást, addig Tóth Gábor 17:26 percet töltött a depóban, és nehezen mozogva vágott neki a futásnak, amit a város közepén kijelölt 5.2 kilométeres pályát nyolcszor lefutva kellett teljesíteni.

Különleges látványt nyújtott, amikor a váltósokkal együtt egyszerre közel ezer ember nyüzsgött a futópályán, és vagy ötezren ember szurkolt nekik. A segítõknek már a kerekpározásban is volt szerepük, de a futásban nagyon sok múlott rajtuk. A pálya különbözõ szakaszain biztatták a versenyzõket. Vizet, jeget, só tablettát, energia zselét, sört, cipõt, zoknit adtak az elcsigázott versenyzõknek. Bakos Dánielt felesége, Anita és gyerekei, Dávid és Kinga, Tóth Gábort szülei Tóth László és Tóth Lászlóné, Farkas István, Farkas Lilla, Fehér János és Kovács Evelin segítették.

Végül mindkét versenyzõ sikeresen célba ért. Bakos Dániel 4 óra 31:05-öt, Tóth Gábor 5 óra 43:36-ot futott.

Bakos Dániel a férfi verseny 175. helyezettjeként öt évvel korábbi eredményén 3 óra 3:27 percet javítva, 11 óra 43:40 alatt ért célba.

Az elsõ hosszú távú versenyes Tóth Gábor harmadik újszászi teljesítõként 388. helyezettként 13 óra 43:26-os idõvel ért célba.

Július 29-én újabb fontos esemény történt Tóth Gábor életében. 25 éve, 1993. július 29-én Sarudon lábtoll-labdázott elõször hivatalos mérkõzésen. A sarudi kirándulás most elmaradt. A vízvári panzió udvarán köszöntötték és passzolgattak vele sporttársai a 25. születésnap alkalmából.

Tóth Gábort a nagyatádi Városi Sportcsarnokban a verseny impozáns, ünnepélyes eredményhirdetésén is köszöntötték, ahol a piros-fekete finisher pólóban feszítõ, versenyt teljesítõ 528 férfi és 51 nõ között ott volt a két újszászi is. Tóth Gábort, mint elõször teljesítõt a színpadra is kiszólították, és a régiek, a tíznél többször teljesítõk eXtremeMan®-né fogadták.

Fehér János

014 A gép

Hajnali készülõdés

Úszás elõtt. Bakos Dániel és Tóth Gábor

Kerékpárok a depóban

Ismerkedés a vízzel

Az úszás rajtja elõtt

Rajt ágyúlövésre

Rajt

A elsõ méterek a 3800-ból

Úszók a Gyékényesi-tóban

Kinn a vízbõl Bakos Dániel

Tóth Gábor is partot ért

Bakos Dániel úszás után kerékpározás

Öltözés

Közeli fotó a kerékpározás rajtjáról

Tóth Gábor a kerékpáron

Egy kis lejtõ

Emelkedõn

Bakos Dániel: Látjátok itt vagyok. Már futok

Frissítés

Már a harmadik kör

Egy kis séta is belefér

Bakos Dániel: Biztos célba érek!

Tóth Gábor: Végig megyek!

Keményen

Tóth Gábor és segítõi

Egy kicsit megfáradva

Bakos Dániel a célegyenesben

Beugrás a célba

Sikerült!

Gyorsan egy sört!

Tóth Gábor a célban

Bizonyíték a teljesítésrõl

Fáradtan

Egy kis pihenõ

Lábtoll-labdás csokoládé

Tóth Gábor 25 éve lábtoll-labdázik

Farkas Lilla és Tóth Gábor

Tóth Gábor és segítõi Vízváron: Farkas Lilla, Fehér János, Kovács Evelin, Tóth Gábor, Farkas István, Tóth Lászlóné és Tóth László

Tóth Gábor egy helyi lábtoll-labdázóval

Farkas István és Tóth Gábor

Az út maga a cél

Kovács Evelin, Tóth Gábor és Farkas Lilla

Cimborák

Himnusz az eXtremeMan-nek tiszteletére

Ünnepélyes eredményhirdetés

Avatás

Tóth Gábor a kivetítõn

Gratuláció dr. Herr Gyulától, a verseny fõrendezõjétõl

Pacsizás Kovács Koko István olimpiai bajnokkal

A két király: Bakos Dániel és Tóth Gábor

Itt a vége. Indulás haza

Fotó: Farkas István, Farkas Lilla és Fehér János