Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2013. : Hírek 2013. május : Máj.24. 12. Budapesti Nagy Sportágválasztó. Budapest

12. Budapesti Nagy Sportágválasztó

2013. május 24. Budapest

A május 24-25-én tizenkettedik alkalommal megrendezett Budapesti Nagy Sportágválasztó elsõ napjára közel 100 oktatási intézménybõl, több mint 5000 gyermek jött el pedagógus kísérettel. Az egyéni látogatóként érkezõkkel együtt a két napon így 19 580 látogatója volt a rendezvénynek! A szervezõk nagy örömére az óvodákból, iskolákból érkezõ csoportok nagy része egész napos programként készült a rendezvényre, hosszabb idõt töltött a helyszínen, mint az elõzõ években. Szintén pozitív változás, hogy a bejelentkezett oktatási intézmények között most számos középiskola is volt, mely korosztály eddig nem volt jellemzõen az esemény résztvevõje. A látogatók számára a sportágak közötti választást sportantropometriai mérés is segítette, mely méréssel meg lehet határozni, hogy az adott gyermekhez, genetikai adottságai, testalkata alapján milyen mozgásforma típus illik. A 7 éves kortól végezhetõ méréssel (maximum 3 cm eltéréssel) az is megállapítható, hogy 18 éves korában milyen magas lesz majd a gyermek. A mérések során összesen 24 paramétert vesznek figyelembe. Az adatfelvétel utáni test-összetétel meghatározás alapján tudják megmondani, hogy az adott jelentkezõnek a testalkatához melyik sportág passzol a leginkább.

A rendezvényt dr. Simicskó István, az EMMI sportért és ifjúságért felelõs államtitkára, rendezvényünk egyik fõvédnöke nyitotta meg, majd államtitkár úr több sportágat is kipróbált a helyszínen. A nagyszínpadon eközben az ország legfiatalabb – 11 éves lányokból és fiúkból álló -  rockzenekara, a Rockforce adott egy kis koncertet, mely a társrendezvény, a Budapesti Nagy Hangszerválasztó nyitóeseménye volt.

A sportágak kavalkádjában a lábtoll-labda és rokon sportága, a sepaktakraw is jelen volt. Mindkét sportágat Fehér János vezetésével az Újszászi VVSE lábtoll-labdázói – Barta Karolina, Becskereki László, Csák Vivien, Dalmadi Dávid, Ézsiás Fanni, Kanalas Renátó, Kovács Evelin, Kovács Márton, Köböl Áron, Mága Roland, Molnár Dániel, Molnár Gergõ, Németh Márk, Ráski Lajos, Seres Zsolt, Tóth Roland, Tûri Alexandra – mutatták meg az érdeklõdõknek. Magyarázták a szabályokat, mutatták a rúgásokat, játszottak a lábtoll-labda pályát felkeresõkkel.

Becskereki László, Kanalas Renátó, Kovács Márton, Molnár Gergõ, Ráski Lajos, Tóth Roland a színpadon is megmutatta tudását. Az ismert sportriporter, Hajdú B. István kérdezte Fehér Jánost a sportág történetérõl, szabályairól, a magyarok eredményeirõl. Közben a versenyzõk különbözõ rúgásokkal és trükkös labdaérintésekkel szórakoztatták a közönséget.

Amikor idejük engedte, a lábtoll-labdázók is sok sportágat kipróbáltak. Bokszoltak, birkóztak, vívtak, fociztak, görkorcsolyáztak, tamburellóztak, akrobatikus kosárlabdáztak, jégkorongoztak, ergométereztek. A teljes csapat kipróbálta a tajvani eredetû woodballt, amelyben egy fagolyót kell kiskapukba ütni.

Az elsõ érdeklõdõk

Az elsõ rúgás

Sikeres rúgás

Labda bûvölés

Táncsport

Mediball

Barantások

Játék a pályán

Színes labdával

Aikido

Woodball

Molnár Gergõ ütése

Barátkozás a tajvaniakkal

Ebéd

Az elsõ napi csapat

Ráski Lajos szepatakázik

Lajos, a görkorcsolyázó

Kezdõ játékos

Játék ingalabdával

Németh Márk és Dalmadi Dávid az ergométeren

A kerekesszéket is ki lehetett próbálni

Ráski Lajos

Lábtoll-labdázók a kivetítõn

Tóth Roland

Kanalas Renátó

Kovács Márton

Molnár Gergõ

Németh Márk jégkorongozó sisakban

Fotó: Fehér János és Tûri Alexandra