Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2024. : Ápr. 24. Közel száz versenyző a megyei diákolimpián. Újszász

Közel száz versenyzõ a megyei diákolimpián

2024. április 24. Újszász

Április 24-én Újszász adott otthont a Jász – Nagykun – Szolnok vármegyei Lábtoll-labda Diákolimpia döntõjének a II-IV. korcsoportos tanulók számára. A megmérettetésre 5 iskola 28 csapata sorakozott fel, összesen 91 versenyzõ. Amennyiben a március 20-i diákolimpia V-VI. korcsoportos versenyzõit is hozzászámítjuk a létszámhoz, akkor a vármegyébõl 135-en rúgták a lábtoll-labdát.

Lábtoll-labda diákolimpián elsõ ízben vett részt a Kis Csenge tanárnõ által vezetett Szászbereki Kolping Katolikus Általános Iskola 13 fõs csapata. Az erõs újszászi mezõnyben tisztességesen helyt álltak, még szettet is sikerült nyerniük a házigazdák ellen. Emellett több volt Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskolás is szerepelt a versenyen. Kovács Boglárka és Oláh Barbara a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumot erõsítette, Nagy Leila a Szolnoki SZC Vásárhelyi Pál Két Tanítási Nyelvû Technikumot képviselte, míg Kanálos Péter a Szolnoki SZC Petõfi Sándor Építészeti és Faipari Technikum és Szakképzõ Iskola színeiben játszott. Jászkisérrõl a Csete Balázs Általános Iskola intézményvezetõje (korábbi jánoshidai lábtoll-labdázó) Földi Ferenc és a Zagyvarékasi Damjanich János Általános Iskola testnevelõ tanára, Simon Ádám ígéretet tettek, hogy jövõre mindenképpen indulnak a lábtoll-labda diákolimpián. Bízunk benne, hogy itt lesznek!

A csapatok felsorakozása után a versenyzõket Makainé Zérczi Zsuzsanna, az Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskola igazgatónõje köszöntötte, majd felhívta figyelmüket a diákolimpia jelentõségére és rangjára. A megnyitó után pedig megkezdõdtek a csapat küzdelmek a bajnoki címekért.

A harmadik korcsoportos lányoknál négy csapat játszott körmérkõzést, ahol a Fajkó Norina Joó Brigitta, Zentay Zoé trió magabiztos játékkal nyerte meg az összes mérkõzést és állhatott a dobogó legmagasabb fokára. Említésre méltó, hogy a Czétényi Sára, Rácz Gréta és Rácz Lilla összeállítású második korcsoportos egység a tõlük idõsebb versenytársaikkal fel tudták venni a versenyt és szettet is tudtak rabolni tõlük.

A harmadik korcsoportos fiúknál Breszkó Dominik és Rab Bence mellett Konka Zsombor jól tudta helyettesíteni Kiss Vendelt és játszmaveszteség nélkül nyerték meg a diákolimpiát a Farkas Alex, Kanalas Dominik, Turai Csaba egység elõtt. Negyedik helyen végzett a nyolc csapatot számláló mezõnyben az a csapat, amely csak újonc korcsoportú versenyzõkbõl állt és köztük volt a verseny legfiatalabb játékosa, az elsõ osztályos Joó Gergely is.

A negyedik korcsoportos lányoknál a gyermek, serdülõ és ifjúsági bajnok Dániel Petra által vezetett csapat sorra nyerte egymás után a meccseit és jutottak a döntõbe. A másik ágon az elõdöntõben a Lénárt Liza, Nagy Beatrix, Steczina Nikol alkotta vörösmartys trió szoros három szettes és hosszabbításos mérkõzésen gyõzte le a Tiszaparti Gimnázium újszászi versenyzõit. A döntõben már Dániel Petráék domináltak végig és nyerték meg a diákolimpiai aranyat.

A fiúknál a Dániel Patrik, Kanalas Renátó, Sörös László csapat tovább erõsödött a kétszeres iskolabajnok Oláh Olivér személyével. Ennek megfelelõen magabiztos játékkal meneteltek elõre és a döntõben is meggyõzõ teljesítménnyel gyõzték le a kiváló labdarúgókból álló Bubori Bálint, Szentpéteri Dávid, Szûcs Dominik alkotta egységet.

A csapatmérkõzések után az egyéni küzdelmekkel folytatódott a verseny. Az újonc lányoknál a három versenyzõ körmérkõzést játszott, ahol Czétényi Sára 100%-os teljesítménnyel megszerezte élete elsõ diákolimpiai aranyérmét.

A második korcsoportos fiúknál nyolcan indultak. Szoros, kiélezett csatákat vívtak egymás ellen a versenyzõk. A végsõ gyõzelmet a harmadik osztályos Kanalas Ferenc Valentinó szerezte meg Kanalas Dominik elõtt. A két harmadik Konka Bence és Gajdos Rajmond lettek.

A harmadik korcsoportos lányoknál Fajkó Norina nyárlõrinci jó formáját átmentette a diákolimpiára is és a csapat mellett az egyéni versenyszámot is megnyerte csapattársa, Zentay Zoé elõtt. A dobogó harmadik fokára a diákolimpián elõször induló Farkas Alina és a lábtoll-labda génekkel rendelkezõ Nagy Gabriella állhatott.

A fiúknál a 6.a osztályos versenyzõk uralták a dobogót, hiszen Breszkó Dominik osztálytársát és jó barátját gyõzte le a döntõben szoros két szettben. A dobogó harmadik fokára a szintén 6.a osztályos kosárlabdázó Konka Zsombor és a Szolnoki MÁV Utánpótlás FC-t erõsítõ Szentpéteri Dávid állhattak.

A negyedik korcsoportos lányoknál indultak a legtöbben, összesen 24-en. A versenyszám legnagyobb esélyesei Dániel Petra, Kovács Boglárka és Nagy Leila voltak. Petra elsõ kiemeltként könnyed játékkal gyõzte le ellenfeleit és jutott be a döntõbe. A másik ágon Bogi az elõdöntõben viszonylag egy könnyû elsõ és egy kiélezett második szettben gyõzte le Leilát. A döntõben a két lány megmutatta, hogy miért õk korosztályuk legjobb versenyzõi. Három kiélezett, látványos és izgalmas szettben Petra tudott diadalmaskodni Bogi ellen és az õ nyakába került az aranyérem.

A fiúknál mindenki a kétszeres iskolabajnok Oláh Olivér és az idei bajnok Kanalas Renátó mérkõzését várta. Azonban az egyre jobb formában lévõ Sörös László az elõdöntõben látványos és szívós játékkal két szoros szettben legyõzte Olivért és bejutott a döntõbe. A másik ágon az elõdöntõben Kanálos Péter Renátónak is megnehezítette a fináléba jutását. Utóbbi csak szoros három szettben tudott továbblépni a döntõbe. A végsõ küzdelemben Sörös Laci már fáradtabban mozgott, de még így is csak két szoros szettben tudott Renátó ellene nyerni.

Összeségében elmondható, hogy az iskolai bajnokság nagyon jó felkészülés volt az Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskola versenyzõi számára az egyesületi- és a diákolimpiai versenyekre. Folytatás május 15-én Lakitelken a Lábtoll-labda Diákolimpia Országos Döntõjén. Remélem a jó forma továbbra is kitart és minél több aranyérmet szerzünk az iskola számára.

Tóth Gábor