Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2023. : Máj. 21-22. Gombfoci helyett gombhoki, csehországi asztalihoki-tornán jártak újszásziak. Brnó

Gombfoci helyett gombhoki, csehországi asztalihoki-tornán jártak újszásziak

2023. májuss 21-22 Brno

Már hagyomány, hogy újszásziak is részt vesznek csehországi asztalihoki-tornákon, és idén is meghívást kaptak a csehországi Brnóba, a május 20-21-én rendezett Czech Openre. Az asztalihoki több játékot is lefed. A biliárdhoki a gombfocihoz hasonló pöckölõs játék, ebben a korong formájú „játékosokat” egy mini hokiütõvel kell mozgatni a táblán, a rúdhokiban a csocsóhoz hasonlóan mozgatnak hokibábukat, a léghokinál egy árammal mûködõ biliárdasztal méretû gép a játéktér, melynek tetején ütõkkel és koronggal "ping-pongoznak".

A magyar résztvevõk a lábtoll-labda és az asztali játékok kooperációja révén utaztak ki a versenyre. Az újszászi fiatalok már pénteken kiutaztak Brnóba, és este még egy gyalogtúrának is beillõ városnézést tudtak le, és közben Spielberk várából is élvezték a kilátást.

A Kanalas Márióból, Bakos Dávidból és Berkó Sándorból álló csapatot utóbbi készítette fel a szabályokból, hiszen Európa-bajnoki tapasztalatokkal és Magyar Kupa-gyõztesként már rutinos játékosnak számít. Bakos Dávid elõször játszott asztali hokit, Kanalas Máriónak volt gyakorlata, de most elõször versenyzett. Õk ketten Csehországban is elõször jártak.

A nemzetközi tornán hét ország képviseltette magát: Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Ukrajna, Moldova, Magyarország és Olaszország. A 24 asztalon lebonyolított, svájci rendszerû, 7 fordulós versenyt jól kezdte az újszászi csapat a 94 fõs mezõnyben: négy forduló után Berkó (2 gyõzelem, 2 döntetlennel) veretlenül állt a 22.helyen, amíg Kanalas gyorsan megszerezte elsõ döntetlenjét, Bakos pedig elsõ gyõzelmét. Berkó végül képzett játékosok ellen, szoros mérkõzéseken, apró különbségekkel bukott el, így nem szerzett több pontot (68.hely), míg Bakos a tabella aljáról érkezve, könnyebb ellenfeleket legyõzve tornázta fel magát a nagyszerû 53.helyre, amivel a legjobb magyarként zárt. Kanalas sem volt messze a bravúrtól, Jozef Matuscin ellen feszült mérkõzésen kapott ki (1-2), de így is 7 ponttal zárva megelõzött jó néhány játékost (76.hely).

Az esti programban négyfordulós rúdhokiversenyt rendeztek, rájátszással, a mezõnyben két magyarral. A versenyen komoly nehézségek adódtak: több asztalon is félbe kellett szakítani a meccset, mert a játékok bábui, vagy nem forogtak jól, vagy pedig az alsó tartóeszközök estek szét. Ebben a játékban - noha készültek a versenyre - sem Kanalas, sem Berkó nem szerepelt jól, bár itt is voltak szoros meccsek. Végül az utolsó fordulóban egymás ellen gól nélküli döntetlennel zárták a versenyt, így mindkettejüknek sikerült két olaszt megelõzni a tabellán (19-20.hely)

Ezzel párhuzamosan indult el egy másik teremben, a biliárdhoki csapatverseny, ahol négy nemzet mérkõzött: cseh, ukrán, magyar és olasz. Amíg Kanalas és Bakos minden mérkõzését elveszítette, addig Berkó a cseh játékostól egy kiélezett meccsen kapott ki (1-2), majd az olasz válogatott játékosával 1-1-es döntetlent játszott. Reálisan nézve, nagyobb akarattal, kitartással és koncentrációval a magyar csapat kupát hozhatott volna haza, ha a négy nemzetbõl egyet megelõzött volna. Esti programként az újszásziak cseh söröket és borokat ittak, sétáltak a jó levegõn.

A verseny második napján a játékosok átszelték a várost, hogy Brno másik végében léghoki küzdelmeken vegyenek részt. A kétasztalos versenyen öt mérkõzése volt mindenkinek, amivel a negyeddöntõkbe lehetett kerülni. A magyarok kétszer is játszottak egymással. Rögtön az elsõ körben a Bakos-Berkó-párharcból utóbbi, míg a Kanalas-Bakos-meccsbõl elõbbi került ki gyõztesen. A tapasztalt játékosok ellen a legközelebb Berkó állt a bravúrhoz, hiszen három mérkõzésen is csak 5-7-re veszített. Bakosnak is lehetett volna gyõzelme: a mezõnyhöz képest gyengébb képességû Vyskocil ellen 5-0-ra vezetett, rossz taktikával innen kapott ki 5-7-re. A magyarok így az utolsó 3 helyen végeztek (26. Berkó, 27. Kanalas, 28. Bakos).

A verseny után is belefért még némi városnézés, a vasútállomásig sétálva élvezték a nyár érkezését, útközben a Luzánky parkban is megálltak. A rövid kiruccanás, néhány nehézség ellenére jól telt, mindenki élményekkel gazdagodott. A magyar-cseh barátság töretlenül folytatódik, az újszásziakat meghívták a világbajnokságra, amelyet jövõre rendeznek meg Prágában, míg idén nyáron a lábtoll-labda Hungarian Openen lehet majd ismerõsként üdvözölni már visszatérõ cseheket.

Berkó Sándor

Katedrális

A magyar csapat

Életkép

Bakos akcióban

Berkó akcióban

Kanalas Márió - Berkó Sándor

Bakos Dávid - Kanalas Márió