Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2020. : Jan. 30. Lábtoll-labda Szederkényben. Szederkény

Lábtoll-labda Szederkényben

2020. január 30. Szederkény

A mindennapos testnevelés bevezetése alaposan feladja a leckét a ma testnevelõ tanárának. Sõt, nem is egyforma az a „lehetõségcsomag” amivel egyértelmûen a mai bevett szokásoknak megfelelõen központosítani lehetne ezt a tevékenységet. Különbözõek a strukturális hátterek, eszközanyagok, a gyerekek (létszám, kor, fejlõdési szint), s az intézmények hozzáállása a testneveléshez.

Ezért jó, hogy vannak alternatív lehetõségek. Éljünk a választhatósággal, a „szabadsággal” és kínáljuk fel a „Z”, „alfa”… stb. generációnak is ezt a lehetõséget az egészség és az élet érdekében. Nem kell okosabbnak lennünk, mint egy telefon, vagy egy számítógép, csak egyszerûen jobbnak és emberibbnek, hisz mozogni jó, és van miért mozogni, tehát gyerünk és mozgás!

A lábtoll-labdázás magyarországi története

Peter von Rüden 1992 márciusában az Utazás '92 kiállításon lábtoll-labda bemutatót tartott. Ezt a bemutatót látta Butor Klára testnevelõ tanár, a Magyar Úttörõk Szövetségének programigazgatója, akinek nagyon megtetszett. Nagyobb tétel labdát vásárolt, és az Úttörõ Szövetség keretei között népszerûsítette a lábtoll- labdázást. 1995. március 11-én öt egyesület Újszászon megalakította a Magyar Lábtoll-labda Szövetséget. A MLTSZ megalakulását követõen megkezdõdött a bajnoki rendszer kialakítása és a nemzetközi kapcsolatok építése. A MLTSZ 1996 óta minden évben Hungarian Open elnevezéssel nemzetközi versenyt rendez.

2000-ben egy utánpótlás versenyen kezdõdött minden, majd az ugyanebben az évben megrendezett diákolimpián már bronzéremmel szereztek örömet a kisiskolának és maguknak. 14 év elteltével ugyanezek a gyerekek felnõtt- ként már VB bronzérmes és Európa bajnoki címet szerez- tek most már Magyarországnak is. 2007-ig a borjádi iskola tanulói sikert sikerre halmoztak a diákolimpiákon és a kor- osztályos országos versenyeken. A felsõ tagozat meg- szûntével baranyai általános iskola többet nem vett rész diákolimpián. Két mohácsi középiskola felismerve a lehetõséget, az odakerült borjádi gyerekeknek megteremtette a feltételeket, így az intézmény csapatai Magyar Köztársaság Diákolimpiai Bajnoka címmel is büszkélkedhetnek. A Borjád SE lábtoll-labdázói egyesületi és válogatott szinten is kiemelkedõen teljesítenek a mai napig. Országos bajnoki címek, nemzetközi elismerések „nemesfém jelzik” egyesületi sporttevékenységüket is. 2016-2017-ben Szederkény megfelelõ helynek bizonyult a méltó folytatásra. Megkezdõdött a felkészülés, és a 2018-as év már igazi sikereket hozott. A zánkai diákolimpiai országos döntõn III. korcsoportban a lány és a fiú csapat is ezüstérmet, egyéniben két tanuló is bronzérmet szerzett. Ez az eredmény kellõ motiváció volt a következõ évre. 2019-es év lábtoll-labda évadnyitóján a szeder- kényi fiú csapat az ország legjobb csapataként indított. Májusban megszületett a legnagyobb csoda. A szederkényi általános iskola csapata (Suhajda Ádám, Trubics Gorán, Varga Balázs, Zsdrájevics Niko) a Magyar Köztársaság Diákolimpiai Bajnoka címet is kiharcolta. A nagylányok (Börzöli Nikolett, Lendvai Dalma, Szabó Fruzsina, Tóth Bettina, Tóth Réka) is kitettek magu- kért, az ezüstérmük igazán elismerésre méltó eredmény. Egyéniben Zsdrájevics Niko a Magyar Köztársaság Diákolimpiai Bajnokaként álhatott a dobogó leg- felsõ fokára. Októberben a 24. Gyerek OB-n a fiúk ezüst, a lányok bronzérmesek lettek. 2019. november 9-én Szederkény rendezte a Tini kupát, ahol 84 versenyzõ vett részt az ország lábtoll-labda csapataiból. Gyerek fiú csapatunk csak a döntõben maradt alul, ám a Trubics-Zsdrájevics páros nem talált legyõzõre, aranyéremmel büszkélkedhettek. Lány csapatunk bronzéremmel zárt.

Itt tartunk. Milyen lesz a folytatás? Elkezdõnek a helyi versenyeink. Áprilisban megyei diákolimpiát rendezünk, melyre várunk más iskolákat is. Májusban Országos Diákolimpiai Döntõ Zánkán. Ott szeretnénk lenni, jó lenne nem egyetlen baranyaiként. Bemutatót tartottunk az iskolavezetõknek, mint lehetõséget a sport egyik alternatív irányaként.

Mi folytatjuk. Hajrá Szederkény!