Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2023. : Feb. 09. Lábtoll percek Takács Tamás. Cserszegtomaj

Lábtoll percek Takács Tamás

2023. február 09. Cserszegtomaj

A Cserszegtomaji SK játékos-edzõjét Takács Tamást kérdeztük a 2023-as idény elõtt az aktuális felkészülésrõl, jövõbeli tervekrõl.

Kiemelkedõen zárták a 2022-es esztendõt az évek óta az élvonalhoz tartozó nõi játékosai, Gyalog Csenge, Sillinger Zsanett, Udvari Boglárka. A tavalyi évben fiatal tehetségekkel kiegészülve, az idény végi csapat ranglistán a nagyszerû második helyen végeztek, egyéniben pedig Udvari Boglárka csípett el egy harmadik helyet, amelyhez ezúton is gratulálok. Tudatosan építi be a csapat összetételébe a korosztályos versenyeken már rendre sikeresen szereplõ fiatal tehetségeket? Gondolok itt például a Horváth Lili, Belovári Panna, Berezvai Barbara trióra.

Tesi tanár lévén mindig is próbáltam gyermekeket megnyerni a lábtoll-labdázás számára. Edzõként már alsós tanulóknak is kínálok lehetõséget az edzéseken való részvételre. A fent említett lányok is így kerültek górcsõ alá. A kiválasztás után a legnagyobb álmom, hogy a tehetségeseket elvezessem a válogatottságig. Mindig is azon munkálkodtam, hogy a lehetõ legjobbak legyenek az adott korosztályokban, évrõl-évre jobb teljesítményt nyújtsanak, amíg kész játékosok nem válnak belõlük. Ennek egyik fontos eleme, hogy kipróbálják magukat magasabb korosztály versenyein is. A fokozatosság elvét szem elõtt tartva igyekszem ennek a saját magam állított célkitûzésnek megfelelni. Edzõsködésem során mindig fontosnak tartottam az utánpótlás korosztályt, nélküle nem lehet egyesületet építeni. Gyermektõl a szenior korosztályig kellenek a játékosok, a folyamatosságot ezzel lehet biztosítani. Nagykanizsán és Cserszegtomajon is ezt a nézetet igazolták az eredmények. Sajnos a Covid után erre egyre kisebb lehetõséget látok, de még küzdünk a gyermekekért. Alulról kell felépíteni a rendszert, különben megszakad a folytonosság és vége a sportágnak.

Az elmúlt szezonban versenyrõl-versenyre fejlõdött a férfi csapat is, amely az új reménység Palotás Dominik vezényletével a 26. Felnõtt Országos Bajnokságon egy hajszálra voltak a dicsõ bronzéremtõl. Mi hiányozhatott akkor még a fiúkból? Az idei évben éremesélyesként számolhatunk már velük?

Valóban szép és váratlan eredményt ért el a csapat, de ebbõl messzemenõ következtetést nem szabad levonni. Mindig is kerültek ki a kezem alól tehetséges játékosok, de nem mindenkinek volt kitartása az utat végig járni. Akinek mégis sikerült, õk jórészt eredményes lábtoll labdázókká váltak. Sajnos legalább annyian voltak, akik különbözõ okok miatt nem ezt az utat választották. Nem volt bennük elég kitartás, alázat a sport iránt. És talán én sem tudtam biztosítani minden feltételt a számukra. A férfi csapatnál õrségváltás zajlik, sajnos kevesen vagyunk, nem kell különösebben küzdeni a csapatba kerülésért és ez motivációs gondokhoz vezethet. Egy-egy dobogós helyezést talán fognak, de reálisan nézve a négy közé jutás sem lesz egyszerû dolog. Én azt kérem tõlük, hogy minden versenyen a tudásuk legjavát hozzák ki magukból de, hogy ez mire lesz elég, az a mezõny összetételétõl is nagymértékben függ. Van még mit tanulniuk taktikailag, de mentálisan sincsenek toppon.

Az ifjú tehetség Palotás Dominik mindenképpen figyelemreméltó eredményeket ért már el korábban a korosztályos versenyeken, a felnõtt mezõnybe való szoktatás viszont mindig is hosszú folyamatnak számított. Milyen eredményeket vár tõle a továbbiakban?

Dominik a legtehetségesebb lábtoll-labdázó, akivel a 27 éves edzõsködésem óta találkoztam. Labdarúgást hagyta ott a lábtoll kedvéért. Akkor azt gondoltam, hogy ez a fiú mindent megtesz a sportágért. 3 hónap elteltével már talpalt! Jöttek az eredmények és Dominik egyre kevesebb alázatot mutatott. Meg kell tanulni saját tehetségének értékelését és a másokkal való kommunikációt. Rá vár az a feladat, hogy legjobb cserszegtomaji férfi játékosként a csapatot is a legmagasabbra juttassa. Ennek még nem jött el az ideje.

December 9-én és 10-én a Cserszegtomaji SK lábtoll-labda szakosztálya 22. születésnapját 22 órás, maratoni lábtoll-labdázással ünnepelte. Hogyan értékelné ezt a rendkívüli eseményt?

Ez az esemény csak a kívülállók számára lehet rendkívüli, hiszen már 2017 óta évente egy-egy órával bõvítve megrendezzük a maratont. Eleinte csak cserszegtomaji aktív játékosokkal, késõbb már a volt cserszegi játékosokból is hívtunk, majd a nagykanizsaiak is jelen voltak már két alkalommal, idén pedig már Fehér János elnök urat is köszönthettük. Mindig két csapatkapitány választja a fehér és fekete csapattagokat, az eredményt folyamatosan számoljuk. Csapat, páros és egyéni mérkõzések is napirenden vannak. A gyõzelmet a több összpontszámot elérõ csapat szerzi meg, de az erkölcsi gyõzelmen kívül nincs más díjazás. Ez egy jó kis buli, ahol a magunk által hozott élelem mellett nagyon kellemesen beszélgetünk. Jönnek szülõk, régi játékosok hozzák gyermekeiket, anekdotázunk. Ez a cserszegtomaji lábtoll nagy ünnepe. 2024-ben lesz 24 éve, hogy elkezdtem a sportágat terjeszteni a nagyközségben. Ekkor szeretnénk utoljára megvalósítani a maratont. Erre meghíjuk a cserszegi színekben valaha játszott összes lábtoll-labdázót.

Korábban az egyesület büszkesége Mile Alexandra egészen válogatott szintig jutott, ahol további lenyûgözõ eredményeket ért el. Ki lehet majd a következõ, aki talán elérheti ezt a megtisztelõ szintet?

Erre a kérdésre nagyon nehéz konkrétumot mondani. Amint már említettem elég kiszolgáltatott helyzetben vagyunk, mint utánpótlás edzõk. Szuper jó érzés, amikor gyermek vagy serdülõ korosztályban egy-egy tanítvány elismerõen szerepel. Tele vagyunk ilyenkor tervekkel, partnerek a gyermekek, aztán jön sokak esetében a letaglózó rideg valóság. Középiskolás korba lépve megszakad a kapcsolata a sportággal, más lesz a prioritás. Jó, ha néhány versenyre visszatérnek, majd lassan lemorzsolódnak. Aki túléli ezt a szintet, azoknak következõ kihívást már az egyetem vagy a munka jelenti. Elkerülnek az egyesülettõl és sajnos nincs lehetõség a lábtoll folytatására. Ezek után ritka, aki marad. Hartaik, Barócsik, Gozdánok, Budavölgyik nem teremnek minden sarkon. Inkább olyanok vannak, akik idõ elõtt hátat fordítanak különbözõ okok miatt a sportágnak és beléjük vetett hit, bizalom, munka egy szempillantás alatt a semmibe vész. Ekkor mindig elbizonytalanodom az edzõi munka folytatásában. Ritka, mikor egy sikeres tanítványt végig tudunk kísérni sikeres felnõttjátékosként. De azért vannak jó példák is, amikor egy tanítvány annyira lelkes, hogy edzõsködik is. Sillinger Zsanett ezek közé tartozik, akinek innen is jobbulást kívánok! Szóval nem egyszerû dolog Mile Alexandrákat találni, de talán Palotás Dominik megugorja a szintet. Jelenleg talán õ áll ehhez a legközelebb, de Berezvai Barbara, Belovári Panna, és Horváth Lili is közel kerülhetnek a megtisztelõ címhez. Örülök annak, ha új gyermek szédül be edzésre.

Hol tart jelenleg a felkészülés a 2023-as szezonra? Milyen célokat tûztek ki erre az idényre?

Létszámunk jelenleg megfogyatkozott, támogatásunk évrõl-évre kisebb pedig egyre jobb eredményeket értünk el. Most már valóban csak azok járnak, akik szeretik a toll-labdát, mégsem teljes létszámmal mûködnek az edzések. Már az egyesületi bajnokságunkat sem érdemes megrendezni. Ha az utánpótlás helyzete nem javul, akkor lassan véget érhet a cserszegtomaji lábtoll-labdázás. Éppen ezért a legfontosabb feladat a létszámnövelés. Emellett igyekszünk megteremteni azokat a feltételeket, hogy tudjunk versenyezni. A felnõttek már így is jó pár versenyre önköltségen utaztak. Konkrét eredményekben nem gondolkozunk. Célként azt fogalmazhatjuk meg, hogy szerepeljünk minél több versenyen és hozzuk ki magunkból a maximumot, hogy ez mire lesz elég, nem tudhatjuk, hiszen a létünk a legnagyobb tét most számunkra.

Herczeg Gábor