Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2010. : Hírek 2010. Május : Máj.29. Lábtoll-labdázók a Kecskeméti Nagy Sportágválasztón. Kecskemét

Lábtoll-labdázók a Kecskeméti Nagy Sportágválasztón

2010. május 29. Kecskemét

2010. május 28-29-én a Benkó Zoltán Szabadidõ Központban rendezték az I. Kecskeméti Nagy Sportágválasztót. A Kecskeméti Sportegyesületek Szövetsége szervezésében lebonyolított rendezvényen pénteken az oktatási intézmények elõjelentkezései alapján mintegy 1500 diák vett részt. Szombaton már a nagyközönség is megjelent, mintegy 2000-en látogattak ki az eseményre.

Sokan úgy jöttek ki a szülõkkel, hogy elõzõ nap már kint voltak az iskolával. Az idõjárás is némileg kegyeibe fogadta a szervezõket, hiszen csak szombat délután két órára jött el a vihar, ami a délutáni látogatottságot visszavetette. A mintegy 30 sportág bemutatkozása jól sikerült, és az érdeklõdés alapján várható, hogy sok gyerek fogja felkeresni a szakosztályok edzéseit. Az elõzetes bejelentkezésektõl eltérõen sajnos nem voltak jelen a férfi kézi- és kosárlabdázók, akiket viszont nagyon sokan hiányoltak.

Folyamatos interjúk keretében mind az edzõk, mind a meghívott élversenyzõk beszéltek saját sportágukról, illetve a sportolás fontosságáról. A teljesség igénye nélkül, itt volt Pásztory Dóra paralimpiai bajnok úszó, Boronkay Péter fogyatékkal élõ triatlon világbajnok, Szellõ Imre ökölvívó, Balog Gábor úszó olimpikon, Shenkár Benjámin BMX világbajnok, Juhos Gergely világ- és Európa-bajnoki aranyérmes búvárúszó, Szabó Krisztián válogatott asztaliteniszezõ, és több wakeboardos világ- és Európa-bajnok.

Rengetegen meglátogatták a nagy sátrat, ahol az egészséges életmóddal kapcsolatosan több programot szerveztek. Lehetett csírát enni, de a dietetikus is tanácsokat adott az egészséges táplálkozásról. Több százan különféle ingyenes orvosi méréseken vettek részt. A legfiatalabbaknak – a szülõk nagy örömére – a RÉV és a Zöldernyõ szervezet sokféle szabadidõs, ismeretterjesztõ és játékprogramot szervezett.

Mik voltak a rendezvény legfontosabb tapasztalatai?

Ujhidy Tibor, a rendezvény fõszervezõje: – Inkább életképeket mondanék el, és ezekkel érzékeltetném az esemény jellegét, jelentõségét. Egy lánycsoport odamegy az öklözõkhöz. Lehet itt bokszolni? Igen. Nosza, a lányok „agyba-fõbe” verték a fiúkat. Mountain bike kerékpározóknál kérdezi a kisgyerek. Apa, mehetek még egy kört? Fiam, tiszta sár minden. Tudom, azért szeretnék. Lövészeknél a lõparancsnok panaszkodik, a sok puskatöltéstõl életében még ilyen izomláza nem volt. Bácsi, holnap is itt lesz a vízisí pálya, és akkor is ingyen síelhetünk? Anya, én is szeretnék úgy hajómodellezni, mint itt a tóban az a bácsi. Hol kisfiam, a fürdõkádban? Hát itt, a szabadidõparkban. Azt nem lehet, ez szinte mindig be van zárva. Idejött néhány nyárlõrinci fiatalember. (Pénzváltó István vezetésével Ladányi Bence, Rácz Kevin és Varga Zsombor) Bemutathatnak egy sportágat? Hát persze. Körbeálltak, és elkezdtek lábtollasozni. Csak ámult mindenki. És lám, hogyan lehet néhány forintba kerülõ eszközzel extrém sportot ûzni. Jövõre õk is kapnak meghívást. A KTE-seknél, a focipályán egy idõben, egy helyen nemzetiségi, fogyatékos, olimpikon és kisgyerekek rúgja a bõrt. Az ökölvívó tollasozik, a ping-pongos bocsázik, a birkózó vízisíel, a nanbudos gyerektesztet tölt ki. Már nem lehet tudni, hogy kinek mi a kedvenc sportága. Karatés eszi a különféle csírás kenyereket. Kolbász nincs? Van, a focistáknál, csak szépen kell kérni tõlük. Szombat délután leszakadt az ég. Irány a nagy sátor. Egyre több a víz már a sátorban is, a cipõket sorba veszik le. Megy a zene. Öregek, fiatalok ugratják egymást, vicceket mesélnek, nevetgélnek, néhányan még táncolnak is a tocsogóban. Nagyon boldog mindenki, hogy itt lehet. Szörnyülködtek a nem kecskeméti kiállítók, látogatók annak hallatán, hogy a Benkó Zoltán Szabadidõ Központ nem a város lakosságának az igényeit hivatott kielégíteni. Kisüt ismét a nap, de már elmentek a sportágak. A wakeboardos stégen odajön hozzám egy apuka a gyerekével. Én vagyok a fõrendezõ? Igen. Miért nem folytatják a sportágválasztót? Csupa víz minden. És…? Igaza van, 17 óráig vagyunk nyitva. Elnézést kérek tõle. Mikor lesz legközelebb? Jövõ ilyenkor. Miért nem szeptemberben? Elmagyarázom neki, hogy a pénz is kevés, és egyébként sem minden a város sportjáért felelõs személy tartja fontosnak ezt az eseményt. Nem értette. Én sem értem. Meg azt sem, hogy egyetlen illetékes nem volt kint az eseményen. Az õ bajuk, lemaradtak egy fantasztikus buliról.

Forrás: www.kesport.hu

Nyárlõrinci lábtoll-labdázók Kecskeméten

Játék háló felett

Jó játék a lábtoll-labda

Fotó: Pénzváltó István