Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2014. : Hírek 2014. március : Már.15. Hartai Attila örökös bajnok. Nagykanizsa

Hartai Attila örökös bajnok

2014. március 15. Nagykanizsa

Hartai Attila, a Zemplén SE lábtoll-labdázója, sok emlékezetes siker részese, bejelentette visszavonulását. A Kanizsa Kupán lejátszott utolsó(?) hivatalos mérkõzése után edzõi, versenyzõtársai és barátai elõtt köszöntötte õt Fehér János, a Magyar Lábtoll-labda Szövetség fõtitkára és a jelenlévõk vastapsa közben adta át részére a „Hartai Attila a magyar lábtoll-labdázás örökös bajnoka” feliratú serleget.

Fehér János köszöntõje:

„A Magyar Lábtoll-labda Szövetség elnöksége 2009. február 28-án alapította a Magyar Lábtoll-labdázás Örökös Bajnoka díjat azon aktív pályafutásukat befejezõ játékosok számára, akik a felnõtt bajnokságokon és a Magyar Nemzetközi Bajnokságokon legalább huszonöt bajnoki címet nyertek. Eddig ketten kapták meg a címet Budavölgyi Veronika és Prukker Gozdán Ágota.

Most egy újabb kanizsai játékos csatlakozik hozzájuk, Hartai Attila. Attila az 1988-as nagy generáció tagja. Takács Tamásnál kezdett lábtoll-labdázni. Már egészen fiatalon kitûnt társai közül nagy termetével, kiváló játékával és örökös éhségével. 10 évesen 1998-ban már tagja volt a Balogh Tibor, Hartai Attila, Miholics Szabolcs, Szabó Zoltán összeállítású gyermek bajnokcsapatnak. A korai kezdés miatt sokáig játszott a gyermek korcsoportban. Négyszer nyert gyermek bajnokságot csapatban és kétszer egyéniben. Még gyermek korcsoportú volt, amikor már serdülõk között is bajnokságot nyert. Négyszeres serdülõ bajnok. Serdülõként nyert ifjúsági bajnokságot. Négyszeres ifjúsági bajnok. 14 éves volt, amikor 2002-ben az elsõ felnõtt egyéni bajnokságát nyerte. Az egyéniben az újszászi Tóth Gáborral vívott nagy csatákat, amelyekben 2004-ben, 2005-ben és 2010-ben õ bizonyult a jobbnak. Férfi hármasban 2006-ban és 2008-ban nyert felnõtt bajnokságot. A társak elõször Balikó Attila, Barócsi Andor, Csizmadia Tamás és Takács Endre voltak, majd csatlakozott a csapathoz Arany Bálint és Huszár Emil. Férfi párosban 2004-ben és 2005-ben Barócsi Andorral, 2006-ban Balikó Attilával, 2007-ben Takács Endrével nyert felnõtt bajnoki címet. Vegyes párosban 2005-ben, 2006-ban, 2007-ben Budavölgyi Veronikával, 2009-ben Prukker-Gozdán Ágotával, 2011-ben az akkor 12 éves Kunics Rékával.

10-szer nyert Magyar Nemzetközi Bajnokságot. 2003-ban, 2004-ben, 2005-ben, 2006-ban, 2007-ben és 2009-ben hármasban Balikó Attila, Barócsi Andor, Csizmadia Tamás, Takács Endre és Tóth Gábor társaságában. Egyéiben négyszer – 2003-ban, 2007-ben, 2008-ban, és 2009-ben – bizonyult a legjobbnak.

A magyar válogatottban is sikeres volt. Kétszer szerepelt a világbajnokságon. 2005-ben Guangzhouban (Kína) férfi párosban Barócsi Andorral 3. helyezést értek el. A magyar lábtoll-labdázás történetében õk voltak az elsõk, akik kínai versenyzõket gyõztek le. Vegyes párosban is bronzérmes volt Budavölgyi Veronikával, egyéiben pedig negyedik helyezést ért el. 2007-ben Szolnokon hármasban Barócsi Andorral, Csizmadia Tamással és Takács Endrével, vegyes párosban Budavölgyi Veronikával állhatott a dobogó harmadik fokán. Egyéniben a negyedik helyen végzett.

Az Európa-bajnokságon 2008-ban Szerbiában háromszoros Európa-bajnok volt. Egyéniben, párosban Takács Endrével, hármasban Arany Bálinttal, Huszár Emillel és Takács Endrével. 2010-ben Marseilleben a hármast Arany Bálinttal és Takács Endrével nyerte.

Hartai Attila sikereit edzõinek, Takács Tamásnak és Budavölgyi Kálmánnak, a jó közösségnek, a Zemplén SE-nek, a kiváló csapat és páros társainak és saját tehetségének köszönheti. A játékban zseniális megoldásai voltak. A vállal és a talppal talpalásra feladott labdái különlegesség számba mentek. Az új generáció sok olyan érintést, rúgást alkalmaz, amit tõle láttak. Az idõkérés, a kettõs idõkérés, mint taktikai elem alkalmazását is többen eltanulták tõle.

A férfi hármasban elért mai gyõzelem is bizonyíték arra, hogy nem kellene még visszavonulnia. Még sokáig játszhatna. Döntését némi szomorúsággal fogadva, sok sikert kívánok további életére. A sok gyõzelemre és a lábtoll-labdázás által megélt élményekre emlékeztesse a Magyar lábtoll-labda Szövetség serlege.

Sokat versenyzett Újszászon. Szeretett jókat enni. Sok szendvicset sütött. A szendvicssütõjét letétbe helyezte nálam. Kérem, hogy visszavonulásával ne szakadjon el teljesen a lábtoll-labdázástól. Mindig szívesen várjuk Újszászra, egy kis lábtoll-labdázásra és egy jó szendvicssütésre!”

Hartai Attila

Komolyan

Mosolygósan

Fehér János adta át a Magyar Lábtoll-labda Szövetség serlegét

Hartai Attila a serleggel

Hartai Attila, a magyar lábtoll-labdázás örökös bajnoka

Vastaps a versenyzõtársaktól

Takács Tamás és Hartai Attila

Hartai Attila és Budavölgyi Kálmán

Fotó: ifj. Fehér János