Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2020. : Máj. 21. Pénzváltó István 60 éves. Nyárlőrinc

Pénzváltó István 60 éves

2020. május 21. Nyárlõrinc

Fehér János, az MLTSZ ügyvezetõ elnöke május 21-én Nyárlõrincen köszöntötte 60. születésnapja alkalmából Pénzváltó Istvánt, a Magyar Lábtoll-labda Szövetség alapító tagját.  Pénzváltó István 1983-ban földrajz-testnevelés tanárként kezdte pályáját a nyárlõrinci általános iskolában. Ének-matematika szakos feleségével együtt a Pécsi Tanárképzõ Fõiskoláról érkeztek a Kecskeméttõl 18 kilométerre lévõ 2300 lakosú Bács-Kiskun megyei településre. Pénzváltó István 1989-tõl kezdõdõen 25 tanéven keresztül a Buzás János Általános Iskola igazgatója volt. 2014-tõl Nyárlõrinc polgármestere.

Pénzváltó Istvánnak testnevelõ tanárként és iskolaigazgatóként nagyon fontos volt a testnevelés és a diáksport. Amikor sokan még csak gondolkoztak a mindennapos testnevelésrõl, az Nyárlõrincen már általános gyakorlat volt. A testnevelésnek elsõdleges szerepe volt az órarendben. A többi tantárgyat a testnevelés órákhoz igazították.

A több mint 20 éve mûködõ mindennapos testnevelés mellett délutánonként a tanulók részt vehetnek labdarúgó és kézilabda edzéseken, valamint a gyermekjóga foglalkozáson. Az iskola használhatja a község sportcsarnokát, szabadtéri sportpályáit, amelyek megépítésében fontos szerepe volt Pénzváltó Istvánnak.

A nyárlõrinci iskola állandó és sikeres résztvevõje a Kisiskolák Diákolimpiájának. A labdarúgók és az atléták többször is bejutottak az országos döntõbe. 2015-ben a focisták elsõ helyezést értek el. A nyárlõrinci gyerekek többször átúszták a Balatont, és még vízilabda csapatuk is volt. Kecskemétre jártak úszni és vízilabdázni. Strandfoci, futsal, petanque és lábtoll-labda is szerepelt, szerepel az iskola sportágai között. Minden új sportágat kipróbáltak. Ezért szinte természetes, hogy a nyárlõrinciek ott voltak 1993. május 29-én Csillebércen az elsõ magyarországi lábtoll-labda versenyen és a mai napig lábtoll-labdáznak.

Pénzváltó István 1995. március 11-én részt vett a Magyar Lábtoll-labda Szövetség megalakításában, elnökségi tagként majd a Fegyelmi Bizottság elnökeként segítette a magyar lábtoll-labdázást. 1996-tól, a nyárlõrinci sportcsarnok átadásától kezdve rendszeresen országos lábtoll-labda versenyeket rendez. Az elsõ idõkben a felnõtt versenyek, majd a nagyon népszerû, sokszor a száz fõt meghaladó létszámú márciusi és novemberi gyermek és serdülõ versenyek helyszíne lett Nyárlõrinc. Az utánpótlás versenyek megrendezését polgármesterként is szívügyének tartja. Az általa rendezett hangulatos szenior versenyekre, bajnokságokra is szívesen emlékeznek a résztvevõk. 2007-ben a szolnoki lábtoll-labda világbajnokság egyik edzésnapjának Nyárlõrinc volt a házigazdája.  A +55 korcsoportban a szenior bajnokságok állandó résztvevõje. Fiatal korában maratoni futó volt. A Bács-Kiskun megyei futóversenyek eredményes szenior versenyzõje. Alkalmanként Újszászon is bizonyítja futótudását.

Pénzváltó István

Születésnapi gratuláció

Pénzváltó István és Fehér János 27 éve lábtoll-labdáznak együtt

Pénzváltó István verseny megnyitóként

Játékosként, a nyárlõrinci szenior csapatban

Díjátadóként

Díjazottként

Díjátadóként a 2019. évi nyárlõrinci gyermek és serdülõ versenyen

Pénzváltó István a nyárlõrinci serdülõ csapattal

Az Újszászi Futónapon

Az Újszászi Futónap dobogóján

Fotó: Fehér János és Kõszeginé Damásdi Anett