Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2019. : Júl. 24. Húszéves a magyar-hongkongi kapcsolat. Újsszász

Húszéves a magyar-hongkongi kapcsolat

2019. július 24. Újszász

A 24. Hungarian Openre Hongkongból két férfi és két nõi csapat nevezett. Július 18-án azonban csak két férfi és egy öttagú nõi csapat érkezett meg. A hatodik versenyzõt útlevél problémák miatt nem engedték felszállni a repülõgépre.

A hongkongiak nem elõször jártak Újszászon. 1999 július 10-13-án Újszászon az Intercity Kupán,  öt ország 32 férfi csapat és 15 nõi csapat versenyében  a IV. Nyílt Magyar Nemzetközi Bajnokságon a Vincent Tong Man, Cheun Chun Ming Antony (Bee), Jie Ho Yin (Gary), Chan Kwum Ho (Lay) összeállítású csapat 10. helyezést ért. Érdekessége volt a csapatnak, hogy kínai neve mellett minden játékosnak volt angol neve is. Hongkong, a délkelet-ázsiai térség gazdasági központja egy 99 éves szerzõdés lejártával 1997. július 1-jén tért vissza Nagy-Brittaniától Kínához. Az 1999-ben Újszászon járt csapat az angol idõk forgalomból kivont pénzeibõl hozott ajándékot, amely bekeretezve azóta is az újszászi tornacsarnok falát díszíti.

Érdekes módon 2000-ben a világbajnokságra nem jöttek el a hongkoniak Újszászra, utána azonban redszeres résztvevõi voltak a világbajnokságoknak.

Az újszásziaknak és a magyar versenyzõknek 2003-ban volt meghívásuk a hongkongi világbajnokságra, ami aztán a SARS virus miatt elmaradt.

2007-ben aztán újra Magyarországon, a szolnoki világbajnoságon és annak újszászi edzésén találkozhattunk a hongkongiakkal. A régi ismerõsök közül a Bee becenevû Cheun Chun Ming Antony játszott a válogatottban.

2017-ben Hongkongban rendezék a lábtoll-labda világbajnokságot. Bee negyven éven felül is válogatottként, Vincent fotósként, Garry pedig nézõként köszöntötte a magyarokat, és emlékezett az 1999-es elsõ újszászi találkozásra.

A világbajnokságokon Magyarország a bronzérmekért sok éles mérkõzést játszott Hongkonggal. Ezek az összecsapások általában magyar gyõzelmekkel zárultak. A nemzetek rangsorában Vietnam és Kína mögött Magyarország végzett a harmadik helyen.

2017-ben azonban sváltozott a sorrend. Sok munkát és sok pénzt a lábtoll-labdázásra áldozva hazai pályán Hongkong megelõzte Magyarországot.

A 24. Hungarian Openre Hongkong a második csapatát küldte el. A hongkongi fiúk és lányok nagyon népszerûek voltak Újszászon. Nagyon látványosan játszottak. Mindenki velük szeretett volna meccsezni.

A végén a férfi mezõnyben a  Yu Tsz Kit, Fung Cheuk Yin, Au Kar Chun összeállítású elsõ csapat a 6.,  a Yao Kai Hang, Hung Chun Man, Lam Chi Wai összeállítású második csapat a 9. helyen végzett.  A  Ho Yin Chiu, Cheng Yuen, Lam Yuen Ping, Tai Pui Hei, Chan Lam nõi csapat bronzérmes lett.

A szimpatikus hongkongiak felléptek a showmûsorban. A befejezõ számot a hongkongi fiúk énekelték, akik integetve búcsúztak a közönségtõl.

A programban mindig szerepel a Magyarországgal való ismerkedésre egy kirándulási lehetõség. Az idén a hongkongi csapat élt ezzel a lehetõséggel. Egy rövid budapesti kirándulás fért bele az utazásukba. Jártak a Hõsök terén, kenuztak, vízibicikliztek a városligeti tavon, a Bazilika tetejérõl sok fényképet készítettek, majd egy magyaros ebéd után a Halászbástyáról Pest látnivalóit is megörökítették.

A hongkongi csapat a 24. Hungarian Openen

Hongkongi talpalás

Hongkongi ollózás

A 3. helyezett nõi csapat

A 9. helyezett férfi csapat

A 6. helyezett férfi csapat

A hongkongi csapat mûsora

Hongkongi pénzek 1999-bõl

A hét vezér szoborcsoport és a hongkongi csapat

Fenn a szobron

A hongkongi lányok is felbátorodtak

A Hõsök terén

Fotózás

Csónakázás a városligeti tavon

A Vajdahunyadvárnál

Evezés

Jó dolog a csónakázás!

A 150 éves Városligeti Mûjégpálya fõépülete elõtt

Csónakosok  találkozója

Vízibiciklisták

Kikötés elõtt

Az Andrássy úton

A Szent István Bazilikában

A kupola

A bazilika tetején

Ismerkedés a magyar ételekkel

A budai várban

A Halászbástyán

Fotó: Fehér János és Juhász András Nándorné