Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2019. : Nov. 14. Nincs lehetetlen. Szolnok

Nincs lehetetlen

2019. november 14. Szolnok

A lábtoll-labda eredetileg Kínából származik, Magyarországon Fehér János segítségével vált népszerûvé a ’90-es évek elején. Nem sokkal késõbb egy sportklubot is létrehoztak Újszászon, amelynek tagjait Európa legjobbjai között tartják számon.

HIRDETÉS

A játékot egy speciális, tizenöt grammos labdával, háló felett játsszák. Rendkívüli odafigyelést és egyensúlyt igényel, valamint fejleszti a mozgáskoordinációt, ezért elõszeretettel alkalmazták a katonák kiképzése során. A tizenhat éves mozgássérült sportoló, Sebõk Roland is eme sport szerelmese lett.

– Az osztálytársaim rávettek, én pedig nem mondhattam nekik nemet – felelte Roland, amikor a sporttal való elsõ találkozásáról kérdeztem. Azt is elárulta, hogy az elsõ edzésen még nem ment minden úgy, ahogy szerette volna, de így is felejthetetlen élmény volt számára. A jó társaság és a sport iránti szeretete arra ösztönözte õt, hogy a következõ edzésen is ott legyen. Mindez 2014-ben történt. Azóta rendszeresen, heti háromszor ûzi ezt a sportot, aminek meg is van az eredménye, hiszen az ifjú sportoló mára a korosztálya legjobbjai között van, szinte minden versenyen felállhat a dobogó valamelyik fokára. Karjai rövidebbek az átlagnál, így néha problémát okoz neki az egyensúlyának megõrzése, fõleg amikor a százhatvan centiméter magas háló fölé kell emelnie a lábát. Roland öt éve lábtoll-labdázik az újszászi egyesületben, ami alatt rengeteget fejlõdött. Az ifjú sportoló hivatásként tekint a sportra, úgy gondolja, hogy nem csak fizikailag fejlesztette ez a játék.

– A lábtoll érzelmileg is hozzátesz az életemhez – mondta Roland, amikor gyakorlás közben félrehívtam õt. Fontos számára az egészséges életmód, a lábtoll-labda mellett még asztaliteniszezik, és társait is sportra biztatja.

Németh Barbara Éva Széchenyi István Gimnázium 11.C

www.szoljon.hu