Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2020. : Aug. 21. Racketlon és lábtoll-labda. Martfű

Racketlon és lábtoll-labda

2020. augusztus 21. Martfû

A racketlon (az angol racket szóból, amelynek jelentése ütõ) ütõvel játszható sport, mely a négy legnépszerûbb ütõs játék, az asztalitenisz, a tollaslabda, a fallabda és a tenisz kombinációja. A sportág találó beceneve: „üttusa”.

A kombinált sportágat az 1980-as években Finnországban és Svédországban kezdték játszani. Az elsõ hivatalos racketlon világbajnokságot 2001 novemberében Svédországban rendezték meg. Az elsõ magyar bajnokág is 2001-ben zajlott.

A játék szabályai szerint a versenyzõknek a négy sportág mindegyikében 21 pontos szetteket kell lejátszania. A játszmák sorrendjét a könnyebb ütõtõl a nehezebbig határozták meg, vagyis asztalitenisz, tollaslabda, squash és tenisz szettek követik egymást. A gyõztes az, aki több pontot szerez a játszmák során, így a teniszt sok esetben már nem is kell elkezdeni vagy befejezni a megszerzett behozhatatlan pontelõny miatt, de olyan is elõfordulhat, hogy valaki 21-0-ra nyer egy sportágat és még sem õ lesz a végsõ gyõztes.

A sportág újszászi változatát háromlabda néven 2008 óta játsszák. Újszászon fallabdázni nem lehet, a teniszezési lehetõségek is korlátozottak. Ezért ezek a sportágak kimaradtak az újszászi mutációból. Ellenben az asztaliteniszezéshez, a tollaslabdázáshoz és a harmadik sportághoz, a lábtoll-labdázáshoz minden feltétel adott. A hagyományosan az év utolsó napjaiban rendezett versenyen a jól pingpongozók és jól a tollaslabdázók igyekeznek jelentõs elõnyt szerezni a kiválóan lábtoll-labdázókkal szemben, akik a befejezõ számban izgalmas üldözéses játékban igyekeznek ledolgozni ponthátrányukat.

Az eddig megrendezett 12 újszászi háromlabda versenyt Tóth Gábor (Újszászi VVSE) hétszer, Herczeg Gábor (Újszászi VVSE) háromszor, Kleics Dávid (Borjád SE) kétszer nyerte.

2019 augusztusában Sági István, a Martfûi Városi Sportegyesület elnöke az újszászi példa alapján rendezett háromlabda versenyt asztalitenisz, tollaslabda és tenisz sportágakban. A sikeres rendezéstõl kedvet kapva, 2020. augusztus 21-én megrendezte az elsõ Racketlon Szabadidõs Országos Bajnokságot. Az asztalitenisz és a fallabda összecsapások helyszíne a szolnoki Tiszaliget Squash Klub, a tollaslabdáé a martfûi Damjanich János Szakközépiskola tornaterme volt. A befejezõ teniszmérkõzések a martfûi F. Nagy Géza Teniszcentrumban három pályáján zajlottak.

A 11 résztvevõ három csoportban, körmérkõzést játszva döntötte el a helyezéseket. Újszászt két versenyzõ képviselte. Az elit kategóriában Herczeg Gábor két gyõzelemmel és egy vereséggel Sági István mögött második helyezést ért el. Tollaslabdában legyõzhetetlen volt. Asztaliteniszben, fallabdában és teniszben is voltak gyõzelmei. A második hely mellé kiválóan fallabdázó kollégáját, Bajzáth Krisztiánt megelõzve, megszerezte a Príma Csapágy Kft. bajnoki címét is.

Eredmények

Sági István (Martfû) – Herczeg Gábor (Újszász) 69-63

asztalitenisz 21-14
tollaslabda 6-21
fallabda 21-16
tenisz 21-12

Herczeg Gábor (Újszász) – Bajzáth Krisztián (Szolnok) 63-59

asztalitenisz 19-21
tollaslabda 21-1
fallabda 2-21
tenisz 21-16

Herczeg Gábor (Újszász) – Trencsényi Tamás (Martfû) 83-71

asztalitenisz 21-20
tollaslabda 21-10
fallabda 20-21
tenisz 21-20

Fehér János a Szenior +60 korcsoportban indult. Mindkét ellenfelével döntetlent játszott, és így a második helyen végzett. Asztaliteniszben és tollaslabdában nagy különbségû gyõzelmeket aratott, amit ellenfelei fallabdában és teniszben kiegyenlítettek.

Eredmények:

Vanyó Miklós (Úrhida) – Fehér János (Újszász) 57-57

asztalitenisz 10-21
tollaslabda 5-21
fallabda 21-11
tenisz 21-4

Fehér János (Újszász) – Varga Sándor (Martfû) 54-54

asztalitenisz 21-9
tollaslabda 21-3
fallabda 6-21
tenisz 6-21

A fallabdázás befejezése után volt egy kis lábtoll-labdázás is. Herczeg Gábor tartott rövid bemutatót és váltott néhány rúgást minden résztvevõvel, akiknek nagyon tetszett a lábtoll-labdázás, de egyelõre nem tervezik a racketlon bõvítését a lábtoll-labdázással.

A racketlon verseny résztvevõi

Sági István, a verseny fõszervezõje

Herczeg Gábor a fallabda pályán

Fehér János fallabdázás közben

Herczeg Gábor  pingpong asztalnál

Fehér János könnyedén nyerte a pingpong meccseket

Herczeg Gábor látványos lábtoll-labda bemutatót tartott

Bravúros rúgás

Játék a résztvevõkkel

Lábtoll-labdázás Sági Istvánnal

Herczeg Gábor verhetetlen volt tollaslabdázásban

Fehér János is könnyedén nyerte a tollaslabda mérkõzéseit

Herczeg Gábor szervája

Szerva fogadás Federer mezben

A tenisz nem volt Fehér János erõssége

Szenior +60  korcsoport: 2. Fehér János

Elit kategória: 2. Herczeg Gábor

A két újszászi ezüstérmes: Herczeg Gábor és Fehér János

Fotó: Fehér János és Herczeg Gábor