Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2022. : Okt. 31. Lábtoll-labdával Európa körül. Európa

Lábtoll-labdával Európa körül

2022. Európa

Berlin, Németország

2022 tavaszától kezdve félretett ösztöndíjamat utazásra fordítottam. Természetesen a lábtoll-labdát sem hagytam otthon, mindig volt egy velem az úton.

Áprilisban Berlinbe utaztam, hogy meglátogassam egy barátom. A Brandenburgi Kapu elõtt került elõ elõször a labda.

Limassol, Ciprus

Berlinbõl utam egyenesen Ciprusra vezetett, ahol egy ott dolgozó ismerõsömet látogattam meg Limassolban. Egyik nap, miközben épp ebédeltünk a pálmafák alatt ülve, egy magyar turistacsoportot láttunk elhaladni, utánuk kiabáltunk, majd rövid játékra invitáltuk õket. Mint kiderült, mindannyian Budapesten egyetemisták, csak rövid nyaralás céljából érkeztek az országba. A tûzõ nap és hõség ellenére mind érdekesnek találták a játékot, hosszan passzolgattunk a tengerparton.

Krakkó, Lengyelország

Következõ utam Szlovákiába és Lengyelországba vezetett Júniusban. Szlovákiában nem akadt rá alkalmam, de krakkói látogatásunk során a Mária-templom elõtt, a tömeg közepén egy útitársammal sikerült labdát ragadnunk. Sokan érdeklõdve megálltak, akadtak azonban, akik csak bosszúsan kerülgettek minket játékunk közben. Habár látogatásunk nagyon rövid volt, akadt idõnk megkóstolni a legjellegzetesebb lengyel fogásokat és körbenézni Krakkó belvárosában.

Velence, Olaszország

Júniusban Olaszországba is volt lehetõségem eljutni, a páratlan Velencét látogattam meg. A Szent Márk teret tartottam legalkalmasabbnak a lábtoll-labdázásra a tengerparti fürdõzés után. Partnerem ugyan nem akadt a játékhoz, de rövidesen egy szuvenírárus érdeklõdött a sport felõl. Sajnos angolul nem beszélt, így útitársam kezdõ olasz nyelvismeretét az én kezdõ spanyol tudásommal mókásan kiegészítve igyekeztünk elmagyarázni az olaszországi egyesület elérhetõségét és a sport lényegét.

Ebéd a tajvani nagykövettel

Júliusban újabb németországi utamat el kellett halasztanom, mert ebédmeghívást kaptam a tajvani nagykövet rezidenciájára egyéb ösztöndíjnyertes társaimmal egyetemben. Ajándékba egy lábtoll-labdát vittem, amelyet a nagykövet úr örömmel fogadott. Miután elmesélte, hogy fiatalkorában õ is ûzte sportként, ledobta papucsát és irigylésre méltó ügyességgel rúgott néhányat az ebédlõben.

Rostock és Potsdam, Németország

Két nappal ezután már ismét úton voltam Berlinbe. Közel két ott töltött hetem alatt meglátogattam Rostockot, a takaros Balti-tengerparti városkát. Oda is vittem ugyan lábtollat, azonban az elviselhetetlenül erõs szél mellett labdába sem rúghattunk. Néhány nappal késõbb Potsdam pompás kastélyai között jártunk, majd a potsdami egyetem patinás könyvtára elõtt lábtoll-labdáztam. A látogatók érdeklõdve figyelték a játékot, majd egy kislány szaladt oda hozzám csodálkozva. Szülei hamar utolérték, majd miután kiderült, hogy eredetileg chilei lakosok, spanyolul folytattuk a társalgást és röviden bemutattam nekik a sportot.

Vallclara és Tamarit, Spanyolország

Amint Berlinbõl érkezve leszállt a gépem Budapesten, állásajánlatot kaptam Spanyolországban. Augusztus 5-én, két héttel visszatérésem után már úton is voltam Barcelonába. Angoltanárként vállaltam munkát egy táborban, ahol spanyol és katalán gyerekeket volt lehetõségem oktatni. Elsõ két hetem során Vallclara, egy apró hegyi falu adott otthont. Utolsó ott töltött napjaim egyikén az esti program egy tehetségkutató volt. Tanárként lehetõségem volt színpadra állni egy mûsorral, nem hezitáltam, mikor az elõadásom témájáról kérdeztek. Miután angolul röviden bemutattam a táborozókból álló közönségnek a sportot, zenés bemutató következett. Alig telt el néhány másodperc, s már mindenki ujjongott és székükbõl felállva éljenzett. A túlnyomó többség futballrajongó, így amint kifulladva leléptem a színpadról, megrohamoztak a kéréseikkel, hogy másnap csatlakozzak hozzájuk a focipályán.

A harmadik hetet Tamaritban töltöttem, egy tengerparti üdülõövezetben. Egyik este, amint a helyi bárban beszélgettünk a munkatársakkal, szóba került a lábtoll-labda. Danny, az egyik brit kollégám a lelkemre kötötte, hogy másnap az ebédszünetünk idejében tartsak bemutatót. A strandra vezetõ úton botlottunk egymásba, ahol rögtönzött játékba kezdtünk. A szomszédos kempingbõl a strandra induló családok csodálkozva álltak meg és nézték játékunkat, részletes bemutatásra idõszûke miatt nem akadt sajnos alkalom.

Összességében bármerre jártam, akadtak bõven, akiket érdekelt a lábtoll-labda. Sajnos továbbra is csak nagyon szûk körben ismert sportág, látványossága miatt azonban könnyedén népszerûsíthetõ, fiatalok és idõsek egyaránt szívesen játékba szállnak.