Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2023. : Feb. 15. Lábtoll percek Tóth Gábor. Újszász

Lábtoll percek Tóth Gábor

2023. február 15.

Az Újszászi VVSE utánpótlás-edzõjét Tóth Gábort kérdeztük a 2023-as idény elõtt a felkészülési munkáról, jövõbeli tervekrõl.

A sportág történetében szinte kimondhatjuk, hogy az egyik legeredményesebb egyesület az Újszászi VVSE. Ha jól tudom már évek óta foglalkozol az ifjú tehetségek pallérozásával, mi lehet a siker kulcsa?

Második éve foglalkozom Újszászon az utánpótlás edzéssel. Véleményem szerint a siker abban rejlik, hogy sok újszászi gyereket vonzunk be a lábtoll-labdázásba. Rendszeres foglalkozásokat edzéseket, versenyzési lehetõséget, jó hangulatot és örömet szerzünk nekik. Ez az évek, évtizedek során alakult ki, amiben oroszlán része van Fehér Jánosnak a Magyar Lábtoll-labda Szövetség elnökének. Számos tanítványának a gyermekeivel foglalkozom és emellett testnevelõ tanárként még sok gyerekkel ismertettem meg a lábtoll-labdázás rejtelmeit.

A magyarországi és talán azt is kijelenthetjük, hogy az európai lábtoll-labdázás legeredményesebb játékosaként hogyan tudod átadni azt a megannyi tapasztalatot, tudást, amelyet összegyûjtöttél az évtizedek alatt? Melyik a nehezebb feladat, mérkõzéseket nyerni vagy kinevelni az új bajnokokat?

A tudást és a tapasztalatokat leginkább az edzéseken és a versenyeken tudom átadni a gyerekeknek, de ehhez az õ aktív részvételük és kitartásuk szükséges. A pályán való rutinos játékot, magabiztosságot mindenki a rendszeres versenyzéssel tudja elsajátítani, míg az edzésen a technikai tudást tudom átadni a tanítványoknak. Hogy melyik a nehezebb, versenyt nyerni vagy bajnokot kinevelni? Erre az idõ adja meg majd a választ, ugyanis 30 éve versenyzek és 60 bajnoki címet szereztem, ellenben 2 éve edzõsködöm és több leendõ felnõtt bajnok jelöltem van.

Hol tart jelenleg a felkészülés az aktuális szezon elõtt? Milyen edzésmunkát végeztek?

Jelenleg most tartunk a formába hozó edzéseknél. Többet vannak a gyerekek a pályán és több technikai edzés van. Eddig a hûvösebb idõjárás miatt több futásos és erõsítõ edzést végeztek a fiúk és a lányok. Sajnos a tornacsarnokban nem volt fûtés és a 9-10 fok nem a legideálisabb a jó edzésmunkához. Ennek ellenére a gyerekek lelkesen jöttek a heti háromszor a 1,5 órás edzésekre. Az edzéseken a létszám 25-30 fõ körül szokott lenni. Több gyerek könnyedén ért el sikereket 1-2 év alatt, így náluk nehezebb ezt a „sztáralûrt” kezelni és a rendszeres aktív munkára fogni Õket. Nem szabad, hogy többet engedjenek meg maguknak, mint például késõbb jön be edzésre, nem fut, mint a többiek. Én úgy vagyok vele, hogy mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkoznak.

Ki tudnál-e emelni olyan játékosokat, akikre talán már az idei évben is felfigyelhetünk?

Több játékos is van, akik már nagyon jól játszanak és meglepetéseket okozhatnak az idei évben. A gyerek korcsoportban kiemelném Dániel Petrát, aki már tavaly egyéniben tudott a serdülõ versenyt nyerni. Véleményem szerint a csapata húzó embere lesz, párosban és egyéniben toronymagasan elsõ helyen végez. Ugyanezt mondhatom el Oláh Olivérrõl is, aki a három fiú versenyszámot óriási fölénnyel fogja nyerni és szinte biztosra mondhatom, hogy vegyes párosban Petrával verhetetlenek lesznek. Remélem, hogy jók a megérzéseim és a sportág iránti alázatosságukat megtartják. Serdülõknél véleményem szerint Nagy Leila lesz a lányoknál meghatározó játékos, míg a fiúknál, ha Kanalas Renátó több tiszteletet mutat a sportág iránt és fegyelmezetten, rendesen edz, akkor gond nélkül jó évet zárhat.

Melyek az aktuális célok, elvárások a fiatalok felé a 2023-as esztendõben?

Jelenlegi elvárásom a gyerek korosztályban minden versenyszámban, mind a fiúknál, mind a lányoknál az elsõ hely, míg serdûlõben az 1-2- hely, valamint több érmes helyezés mindkét korosztályban.

Herczeg Gábor