Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2016. : Hírek 2016. december : Dec.21. Megalakult a Nemzeti Versenysport Szövetség. Budapest

Megalakult a Nemzeti Versenysport Szövetség

2016. december 21. Budapest

December 21-én megalakította önálló köztestületét, a Nemzeti Versenysport Szövetséget (NVESZ) a nem olimpiai sportágak tagozata, amely kedden vált ki a Magyar Olimpiai Bizottságból (MOB), áll az MTI tudósításában.

Az alakuló gyûlésen a 47 tagszervezetbõl 42 jelent meg. A küldöttek egyhangúlag az egyedüli jelöltként indult Mészáros János ügyvédet, a Magyar Karate Szakszövetség elnökét, a MOB eddig alelnökét, a nem olimpiai sportágak szakmai tagozatának vezetõjét választották meg az NVESZ elnökének. Az általános alelnök Járosi Péter, a sárkányhajó-, míg a szakmai alelnök Galambos Péter, a kick-box szövetég elsõ embere lett.

Az NVESZ megalakulására a sporttörvény novemberi változása miatt volt szükség, amely elõírta, hogy a nem olimpiai sportágak érdekképviselete, illetve versenysportjának irányítása 2017 januárjától a MOB-tól az önálló köztestülethez kerül át.

Szabó Tünde sportért felelõs államtitkár a közgyûlés elõtt bejelentette, hogy a nem olimpiai sportágak idén 380 millió forint állami támogatásban részesültek a sportállamtitkárságtól, s ez az összeg jövõre mintegy 150 millió forinttal emelkedik.

Amint Mészáros János a közgyûlésen elmondta: az NVESZ-nek a biliárdtól a ju jitsuig nemcsak azok a szövetségek a tagjai, amelyek sportága nem szerepel az olimpia mûsorán, hanem olyan ötkarikás sportágaké is, amelyeknek érintettek a Világjátékokon, vagy van nem olimpiai szakáguk. Hozzátette: öt olyan sportág – baseball-szoftball, görkorcsolya, hullámszörf, karate, sziklamászás – szövetsége található a tagjaik között, amelyek a tokiói olimpia mûsorában is szerepelnek.

"A mai nap történelmi esemény a mi életünkben. A jövõnk sem tûnik rossznak, sõt, Szabó Tünde államtitkár asszony szerint még szebbnek ígérkezik" - jelentette ki az NVESZ elnöke.

Mészáros János nemcsak azért tekint bizakodóan a jövõ felé, mert a szövetség 2017-ben az említett 150 millió forintos plusz támogatást kap a wroclawi Világjátékokon való kvalifikációra, a felkészülésre és az azon való részvételre. Azért is optimista, mert jövõre a nem olimpiai sportágak számára is indul egy olyan állami program, amely az utánpótlásedzõk nagyobb elismerését szolgálja, illetve a szövetségek közvetlen sportállamtitkársági támogatáshoz juthatnak a hazai rendezésû nemzetközi versenyek szervezéséhez.

Forrás: index.hu

A Magyar Lábtoll-labda Szövetség képviseletében Fehér János ügyvezetõ elnök vett részt az alakuló ülésen.

Szavazás

Mészáros Jánost választották elnökké

Fotó: MTI Balogh Zoltán