Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2012. : Hírek 2012. április : Ápr.4. Angliai utazás. Consett

Angliai utazás

2012. április 4. Consett

2007. február 21-én Bílly Robson vezetésével angol delegáció járt Újszászon. A lábtoll-labdázással ismerkedtek, ami annyira megtetszett nekik, hogy megkezdték a sportág angliai népszerûsítését: csapatot szerveztek, és 2008 óta minden évben részt vettek a Hungarian Openen. Újszászi tartózkodásaikat viszonozandó, magyar csoportot hívtak meg Consettbe. A Magyar Lábtoll-labda Szövetség képviseletében március 30-tól április 4–ig tízfõs csoport vett részt az angliai ismeretszerzõ utazáson: Budavölgyi Kálmán, Budavölgyi Kálmánné (Nagykanizsa Zemplén SE), Laskiné Spingár Éva (Szepetnek SE), Pénzváltó István (Nyárlõrinc), dr. Baky Endre, Fehér János, Fehér Judit, Fehérné Szekeres Zsuzsanna, Kasza József, Tóth Gábor (Újszászi VVSE).

Az utazás a Budapest-Amszterdam-Newcastle kellemes repüléssel kezdõdött. A newcastlei repülõtérrõl régi ismerõsünk, David Winter szállította a magyar vendégeket Consettbe, az angliai acélgyártás hajdani központjába, ahol az acélgyár 1877-ben épült kórházában van az YMCA Consett központja. Ebben a zegzugos, tûzlépcsõs, tornyos épületben volt a szállásunk, és itt zajlott angliai tartózkodásunk több eseménye. Este már megkezdõdött a barátkozás a vendéglátókkal. Angol sör, magyar pálinka, darts, dominó és egy kis karaoke segítette a kapcsolatfelvételt.

Másnap gatesheadi és newcastlei városnézés szerepelt a programban, amely során jártunk a The Sage-ban (a Mûvészetek Palotájához hasonló funkciójú csigaház alakú különleges épületben, átmentünk a Tyne folyó különleges, pillantó szemet formázó hídján, a nagy hajók miatt felnyitható Millennium Bridge-n, Jártunk a Discovery Múzeumban, ahol, amit lehetett, mûködtettünk, kipróbáltunk. Szétnéztünk Anglia egyik legnagyobb plázájában, a Metro Centre-ben is. Este az angol fogadási szokásokkal ismerkedtünk. Kevés sikerrel tettünk tétjeinket a vetített ló, disznó és agárversenyekre.

A harmadik nap fõ attrakciója a Newcastle United – Liverpool Premier League labdarúgó-mérkõzés volt a St. James parkban a Sports Direct Arénában. Az 52363 létszámú közönség nagy örömére a Newcastle nyert 2-0-ra. Este az elsõ angliai nemzetközi lábtoll-labda versenyen játszottunk vendéglátóinkkal.

A negyedik nap Durhamban a megyeháza aulájában tartottunk a Consett YMCA csapatával együtt lábtoll-labda bemutatót, amelyrõl április 3-i számában két újság is, a The Journal  és a The Northern Echo tudósított, és online változatában videót is közölt a játékról. A bemutatót megtekintette Dennis Morgan, a megyei közgyûlés elnöke is.  A látványos játék után kis fogadásra, beszélgetésre a szobájába invitálta a magyar csoportot. A protokoll fényképezkedés után Brian Strobie vezetésével durhami városnézés következett, amely a normann építészet kiemelkedõ alkotásában, a Szent Cuthbert-székesegyházban, az egyik a legjelentõsebb  angliai zarándokhelyen fejezõdött be. Este a Robson család adott díszvacsorát Derwent Manor elegáns éttermében.

Az ötödik nap a Farne-szigetek meglátogatása, fóka és madárnézés szerepelt az útitervben. El is utaztunk Seahouses kikötõjébe, ahol szélvihar, havas esõ, három-négyméteres hullámok fogadtak bennünket. A hajózás elmaradt. Átázva, átfagyva fish and chipset (sült tengeri halat és sült krumplit) fogyasztva száradtunk, melegedtünk egy tengerparti étteremben.  A tengertõl hazafelé, végig hóesésben utaztunk. Consettben reggelre 21 centis hó borította a virágzó fákat, bokrokat és az utakat szegélyezõ végtelen mennyiségû nárcisz ágyásokat.

Este a búcsúvacsorára vendéglátóink gulyást fõztek a tiszteletünkre. A vacsora után bemutatkozott a Consett YMCA. Sok érdekeset és hasznosat megtudtunk az egyik legrégebbi és legnagyobb civil szervezetrõl. (Az YMCA-ról és az utazásról Budavölgyi Kálmán írt olvasmányos tudósítást.). Mi is elmondtuk, kik vagyunk, és mivel foglakozunk.   

A hatodik nap Newcastlebõl Amszterdamba repültünk. A menetrend lehetõvé tette, hogy egy rövid sétát tegyünk a különleges hangulatú holland nagyvárosban. A séta során az ódon házak, a csatornák, a hajók, a kerékpárok ezrei, a virágpiac, a sajtboltok és a vöröslámpás negyed adtak látnivalót. Utunk a hazarepüléssel fejezõdött be.

Az utazás hasznos volt. Megismertünk egy jól mûködõ szervezetet, amely sokat tesz a fiatalokért, és munkájában nagy szerepe van a sportnak. Az együttmûködés augusztusban a Hungarian Open-nen folytatódik.

Indulás elõtt Budapesten

Megérkezés Newcastlebe

Sör és dominó

Vendéglátónk, Billy Robson

Millennium Bridge

Csoportkép a Millennium Bridgen

Pénzváltó István és Tóth Gábor a Discovery Múzeumban

Együtt a vendéglátókkal

A toronyban

A stadionban

Telt ház

Hajrá Newcastle!

Félidõben

Bemutató a médiának

A bemutatót megtekintette DEnnis Morgan, a megyei közgyûlés elnöke

Beszélgetés a megyei közgyûlés elnökével

Az elnöknél

A Barátság Bányászlámpájával

Durham fõtér

Durham régi városháza

Brian Strobie volt az idegenvezetõ

A folyóparton

A folyóparton háttérben a katedrális

Látkép

Díszvacsora a Derwent Manorban

Hullámok

Billy Robson és Fehér Judit

Rossz idõ

A búcsúesten

Áprilisi hóesés

Havas háztetõk

Amszterdamban

Amszterdami házak

Virágpiac

Sajtok

Sajt kínáló

Biciglik, csatornák, hajók

Sörözés Amszterdamban

Csoportkép Amszterdamban

Fotó: Budavölgyi Kálmán, Budavölgyi Kálmánné, Fehér János, Fehér Judit és Tóth Gábor