Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2024. : Máj. 13. Rekordlétszám a lábtoll-labda országos diákolimpiai döntőjén. Lakitelek

Rekordlétszám a lábtoll-labda országos diákolimpiai döntõjén

2024. május 15. Lakitelek

Ágrajzok

Hatalmas mezõny jött össze május 15-én a II., III. és IV. korcsoportos diákolimpia döntõjén. A lakiteleki versenyen 179 diák indult el, amire korábban még nem volt példa a sportág történetében. Mindez annak is köszönhetõ, hogy a versenysorozatba új iskolák kapcsolódtak be. Például elõször vettek részt Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei tanulók, de más vármegyékbõl is érkeztek új iskolák. A Magyar Lábtoll-labda Szövetség idén új helyszínre vitte a döntõt. A lakitelki Hungarikum Liget minden igényt kielégítõ Kárpátia rendezvényházában mutatkozott be sikerrel a lábtoll-labda. A délelõtt tíztõl este nyolcig tartó versenyen hat pályán mentek folyamatosan a meccsek, de a gyerekek labdaéhségét ennyivel nem lehetett csillapítani, a pályán kívül is folyamatosan szállt a lábtoll-labda, kisebb-nagyobb csoportokba verõdtek, miközben egymástól lesték el a trükköket és köttettek új barátságok.

A döntõre hat vármegye (Bács-Kiskun, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Zala) tizenkilenc iskolája küldött játékosokat. A legsikeresebben az Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskola szerepelt, amelyik a tíz versenyszámból nyolcat megnyert. A maradék két aranyérmen a Szederkényi Általános Iskola és a dunaújvárosi Szent Pantaleimon Görögkatolikus Általános Iskola osztozkodott, de jutott érem a cserszegtomaji Szabó István Általános Iskolának, a dunaújvárosi DSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképzõ Iskolának,  a szentlõrinci Déli ASzC Ujhelyi Imre Mezõgazdasági Technikumnak, a Sályi Gárdonyi Géza Általános Iskolának, a szolnoki Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumnak és a Szolnoki SZC Vásárhelyi Pál Két Tanítási Nyelvû Technikumnak és a Szolnoki SZC Petõfi Sándor Építészeti és Faipari Technikum és Szakképzõ Iskolának is.

A III. korcsoportos fiú csapatoknál népes mezõny, 21 egység jött össze. A legjobb nyolc között még kiegyensúlyozott volt a mezõny, két-két cserszegtomaji, szederkényi, újszászi és dunaújvárosi csapat maradt versenyben. A négy között két vörösmarty-s csapat egymással mérkõzött meg, és a Breszkó Dominik vezette egység került ki gyõztesen Turai Csabáékkal szemben. A másik ágon a Szent Pantaleimon Görögkatolikus Általános Iskola csapata küzdött nagyokat, már a négy közé is háromszettes meccsen jutottak be Kerti Benették, majd a szederkényiek is három játszmára kényszerítették õket, de ezt az akadályt is sikeresen vették. A döntõ is nagy izgalmakat hozott. Az elsõ játszma hosszabbításba torkollt, és Kertiék szereztek elõnyt. A második és harmadik szettben Breszkó Dominikék már koncentráltabbak voltak, és simán hozták mindkét játszmát, és ezzel a bajnoki arany is a övék lett. A bronzérmet a szederkényi Quell Zénóék szerezték meg.

A lányoknál is dunaújvárosi és újszászi csapatok jutottak el az éremcsatákig. Az egész nap kiegyensúlyozottan játszó Fajkó Norina-féle csapat újabb aranyat hozott az újszászi Vörösmarty Általános Iskolának, míg a Szent Pantaleimonnak egy újabb ezüsttel kellett beérnie.

A IV. korcsoportos fiúknál csak egyetlen vörösmartys csapat indult, de gyõzelme egy pillanatig sem forgott veszélyben, a döntõben a a DSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképzõ Iskola csapata sem tudta õket igazán megszorongatni. A bronzérem a cserszegtomaji Szabó István Általános Iskoláé lett, ami a diákolimpián elõször induló tibolddaróci iskola csapatát gyõzte le.

A IV. korcsoportos lányoknál is az Újszász Vörösmarty állhatott fel a dobogó tetejére, a hibátlanul vette csoportmeccseik után a Dániel Petra vezette egység a döntõben legyõzte a Szolnoki Tiszaparti Gimnázium és Általános Iskola csapatát is

Az egyéni versenyszámban már a II. korcsoportosok külön küzdhettek érmekért, míg a csapatban az eggyel idõsebb korosztály között versenyeztek. A fiúknál igazolódott a papírforma, a szederkényi Quell Zénó lett a bajnok, míg a dobogót többi fokát dunaújvárosiak foglalták el. A legkisebb lányoknál már a dunaújvárosi Kondor Kitti nyert, két iskolatársa, Váradi Hanna és Borgulya Veronika, valamint a sályi Szamkó Leila állhatott fel még a dobogóra.

A III. korcsoportos között duplázó bajnokokat avattak. A csapatgyõzelme mellé Breszkó Dominik és Fajkó Norina is a behúzta az egyénit. A IV. korcsoportban is hasonló volt a koreográfia, a lányoknál Dániel Petra (Vörösmarty) a döntõben klubtársát, Kovács Boglárkát (Tiszaparti Gimnázium gyõzte le, míg a fiúknál Oláh Olivér (Vörösmarty) nyerte második aranyérmét. Õ a Szolnoki SZC Petõfi Sándor Építészeti és Faipari Technikum és Szakképzõ Iskola tanulóját, Kanálos Pétert verte nagy csatában, de mindkét fiúnak nagyot kellett már játszania az elõdöntõjében is, felnõtteket idézõ, látványos megoldások és technikai elemek tûzdelték a meccseiket.

A 2023/24-es tanév lábtoll-labda diákolimpiai versenysorozata a lakitelki döntõvel lezárult. Köszönet jár minden testnevelõnek, edzõnek, tanárnak, akik részt vettek a gyerekek felkészítésében és lehetõvé tették a versenyeztetésüket. Köszönjük a munkáját azoknak az önkénteseknek, akik részt vettek a döntõ lebonyolításában, elõkészítésében, és köszönjük Simon Zoltán, a Kárpátia Rendezvényház vezetõjének a verseny rendezéséhez nyújtott segítségét.