Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2018. : Hírek 2018. december : Dec. 30. Sepak takraw és teqball. Újszász

Sepak takraw és teqball

2018. december 30. Újszász

December 30-án a tizenkettedik szepataka bajnokságot rendezték az Újszászi VVSE lábtoll-labdázói. A Magyarországon csak Újszászon játszott, a Malajziából, Thaiföldrõl származó sportágban korábban az ÚVVSE játékosai többször indultak nemzetközi versenyeken. Az Eurosporton viszonylag sokszor látható attraktív szepataka hasznos kiegészítõ sport a lábtoll-labdázók részére: kiválóan fejleszti a gyorsaságot, és a látványos ollózások megtanulásában is nagyon jó segédeszköz. A 15 gramm súlyú toll-labdához szokott lábtoll-labdázók azonban nem nagyon szeretik játszani, mert a 17-18 dekagramm súlyú fonott labda fájdalmas nyomokat hagy. Az évzáró résztvevõi azonban vállalták a veszélyt, és nagy lelkesedéssel játszották a lábtoll-labda rokon sportágát. Izgalmas és mozgalmas mérkõzéseken döntötték el a helyezéseket. Három nõ is vállalta a kemény játékot. A már korábban is versenyzõ Gulyás Adrienn és Szaszkó Dorka, valamint az elsõ alkalommal szepatakázó Suki Bianka.

A verseny különlegességét a teqball válogatott nevezése jelentette. Blázsovics Ádám, Bányik Csaba, Szabó Bertold teqball világbajnokok úgy gondolták, hogy sok hasonlóság van a szepataka és a teqball között. A játék során kiderült, hogy jól gondolták. Sok a hasonló mozdulat a két sportágban. Aki az egyikben ügyes, az a másikat is tudja játszani.

A reguban hat három fõs csapat játszott körmérkõzést. Mindenki a teqballosok játékára volt kíváncsi, akik nagyon jól mozogtak. Szabó Bertold kiválóan szervált, mindhárman nagyon jól fejeltek, mellkassal is jól továbbították a labdát, Blázsovics Ádám és Bányik Csaba a talpalásban is jeleskedett. Szép és jó játékkal, négy gyõzelemmel jutottak el az utolsó, a döntõ mérkõzésig, amelyen az elsõ játszmában a rutinos újszászi bajnokcsapatot – Berkó Sándor, Herczeg Gábor, Tóth Gábor – is meglepték, és 21-18-ra nyertek. A második játszmában Herczegék nagyobb sebességre kapcsoltak. A látványos, erõs szerváik, talpalásaik és ollózásaik, a hálónál lábbal és háttal kivitelezett különleges sáncolásaik eredményesek voltak, és 21-12-vel egyenlítettek. A rövidített harmadik játszmában a 8-4-es térfélcsere után 15-11-re nyertek az újszásziak. A harmadik helyet hármas körbeverés után, jobb játszmaaránnyal a Czétényi Krisztián, Csák Dávid, Nagy László összeállítású regu szerezte meg.

A párosban 10 duó mérkõzött. A Herczeg Gábor, Tóth Gábor kettõs könnyedén nyert. A teqballos Blázsovics Ádám, Bányik Csaba páros ötödik helyen végzett. A dobogós helyezéstõl háromjátszmás mérkõzésen a Kaló László, Kanálos Péter serdülõ labdarúgókból álló páros ütötte el õket.

Eredmények

Regu (6): 1. Berkó Sándor, Fehér János, Herczeg Gábor, Tóth Gábor 5 gyõzelem (10-1), 2. Blázsovics Ádám, Bányik Csaba, Szabó Bertold, 4 gyõzelem (9-2), döntõ: 18-21, 21-12, 15-11, 3. Csák Dávid, Czétényi Krisztián, Nagy László, 2 gyõzelem (5-6), 4. Kaló László, Kanalas Márió, Suki József 2 gyõzelem (4-7), 5. Gulyás Adrienn, Harsányi Zoltán, Tóth Gergõ, 2 gyõzelem (4-7), 6. Farkas Levente, Kanálos Péter, Szaszkó Dorka 0 gyõzelem (1-10)

Páros (10): 1. Herczeg Gábor, Tóth Gábor, 2. Csák Dávid, Nagy László, döntõ: 21-13, 21-12, 3. Kanalas Márió, Suki József és Kaló László, Kanálos Péter, 5. Blázsovics Ádám, Bányik Csaba, 6. Harsányi Zoltán, Tóth Gergõ, 7. Farkas Levente, Szaszkó Dorka, 8. Berkó Sándor, Fehér János, 9. Czétényi Krisztián, Varga-Nagy Bálint, 10. Sebõk Roland, Suki Bianka

A szepatakázás után teqballozás következett. A magyar fejlesztésû teqball egy új sporteszköz és egy új, futballon alapuló sport. Egy különlegesen hajlított asztalon a nagypályás futballban használt labdával játsszák. A szabályok viszonylag egyszerûek: a labdát maximum 3 érintéssel kell visszajuttatni az ellenfél térfelére, az ellenfelet és az asztalt nem lehet megérinteni, egymás után ugyanazzal a testrésszel nem lehet érinteni a labdát, egy labdameneten belül maximum kétszer lehet ugyanazzal a testrésszel visszajuttatni a labdát az ellenfél oldalára.

Elõször lábtoll-labdás teqballos vegyes párokban folyt a gyakorlás. A végén a Blázsovics Ádám, Bányik Csaba – Herczeg Gábor, Takács Zoltán hivatalos mérkõzéssel zárult a nap. A lábtoll-labdázók nagyon igyekeztek a teqball világbajnokok ellen, de 20-4, 20-8-nál tovább nem jutottak.

A 12. Szepetaka bajnokság résztvevõi

A teqball válogatott

Az elsõ mérkõzés

Tóth Gergõ, Harsányi Zoltán és Gulyás Adrienn

Szabó Bertold szervája

Csák Dávid, Nagy László és Czétényi Krisztián

Tóth Gábor

Nagy Bertold, Blázsovics Ádám, Bányik Csaba, Herczeg Gábor, Tóth Gábor és Berkó Sándor

A legjobb reguk

Herczeg Gábor, Tóth Gábor - Nagy László, Csák Dávid páros döntõ

Páros: 2. Nagy László, Csák Dávid, 1. Herczeg Gábor, Tóth Gábor, 3. Suki József, Kanalas Márió és Kanálos Péter, Kaló László

Regu

Szép fejes

Támadás

Teqballos talpalás

Pacsizás a teqballosok gyõzelmével végzõdött elõdöntõ után

Szerva a döntõben

Sáncolás háttal

Fenn maradt a labda

Rúgás sarokkal

Teqballos támadás

Bányik Csaba sánca

Párharc a hálónál

Fehér János, Berkó Sándor - Herczeg Gábor, Tóth Gábor páros mérkõzés

Bányik Csaba, Blázsovics Ádám - Farkas Levente, Szaszkó Dorka páros mérkõzés

Fájdalmas mentés

Tóth Gábor ollózása a páros döntõben

Herczeg Gábor ollózása a páros döntõben

Az elsõ teqball mérkõzés az újszászi tornacsarnokban

Ismerkedés a teqballal. Herczeg Gábor, Blázsovics Ádám - Takács Zoltán, Bányik Csaba

Szerva fejjel

Hivatalos mérkõzés a teqballosok és a lábtoll-labdázók között

Herczeg Gábornál a labda

Takács Zoltán

Mint a lábtoll-labdában

Labdalevétel

Herczeg Gábor talpalása

Fotó: Berkó Sándor és Fehér János