Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2018. : Hírek 2018. november : Nov. 26. Kötetbe foglalt mesterművek. Budapest

Kötetbe foglalt mestermûvek

2018. november 26. Budapest

November 26-án délelõtt mutatták be különlegesen nagy érdeklõdés mellett a Magyar Sport Házában az Utanpotlassport.hu-t is mûködtetõ MediaBook Kiadó legújabb kiadványát, a Mestermûvek címû kötetet, amely a legkiválóbb utánpótlásedzõk portréit gyûjti egybe. A 40 – a Nemzeti Sport Junior mellékletében korábban megjelent – írást tartalmazó könyv premierje alkalmából tartott összejövetelen a fõszereplõk többsége is megjelent.

A Mestermûvek címû kötet az EMMI sportállamtitkárságának támogatásával, a Magyar Edzõk Társasága szakmai együttmûködésével készült. A bemutatón ott volt és köszöntõt mondott Sárfalvi Péter helyettes államtitkár mellett Kemény Dénes, a mesteredzõi kollégium elnöke, Ballai Attila, a Nemzeti Sportot kiadó Mediaworks Hungary sportüzletág-igazgatója, valamint az Utanpotlassport.hu – a  portrék többségét jegyzõ újságírója, Gy. Szabó Csilla is.

Az alábbiakban a kötet szerkesztõjének, Bruckner Gábornak a könyvbe írt elõszavából idézünk:

A MediaBook Kiadó eltökélt szándéka az Utanpotlassport.hu címû honlap 2011-es létrehozása óta, hogy – miközben online napilapként folyamatosan beszámol a korosztályos sport legfontosabb történéseirõl – felületet nyújtson a fiatalok sportjáért, a jövõ nemzedékének sikereiért a legtöbbet, leglelkiismeretesebben dolgozó szakemberek megbecsülésére. Ennek a hitvallásnak a jegyében született meg az az ötlet is, hogy a leghitelesebb szakemberekrõl 2018-ban készített – és a Nemzeti Sport Junior mellékletében megjelent – utánpótlás-edzõi portréinkat egy kötetbe gyûjtve jelentessük meg. Abban a reményben, hogy ezzel nem csak az érintetteknek és tanítványaiknak, hanem minden hazai sportkedvelõnek örömet szerzünk.

A „célközönségünk” elsõsorban persze a szakma, a jelen fiatal edzõnemzedéke, amelynek tagjai értékes gondolatokkal gazdagodhatnak, meggyõzõdésünk szerint hasznos tanácsokkal felvértezettekké válhatnak a portrék olvasása közben. Ezért is kerestük meg szinte az ötlet megszületésének pillanatában a Magyar Edzõk Társaságát, s a szervezet vezetõiben azonnal partnerekre leltünk.

A kötetben 40 (vagy inkább – lévén, egy házaspár is a fõszereplõk között van – 41) olyan edzõt mutatunk be, aki pályafutása során mindvégig példaértékû utánpótlás-nevelõ munkát végzett. Akire a tanítványai nemcsak jó szívvel gondolnak, hanem büszkék is rá; arra, hogy a keze alatt fejlõdhettek élsportolókká. Természetesen tudjuk jól, a tartalomjegyzékben még jó néhány név szerepelhetne, hiszen a palettát kiválóbbnál kiválóbb szakemberek további sora gazdagítja, ám abban biztosak vagyunk: akik helyet kaptak ebben a könyvben, eddigi pályájukkal és eredményeikkel messzemenõen rászolgáltak az elismerésre.

Akad közöttük õsz halántékú, nyugdíjas mester, és akad olyan is, aki a jóval fiatalabb generációt képviseli. Akad, aki egészen az olimpiai bajnoki dobogó tetejéig vezette a tanítványát, és akad, aki világéletében kizárólag tizenévesekkel foglalkozott. Akad, amelyikük minden címet megkapott már, s akad, akinek sosem érkezett kitüntetési ceremóniára meghívó.

Sokféle trénerbõl áll a válogatottunk. De egyvalami minden kétséget kizáróan közös a „kerettagokban”: a múltjuk és a jelenük is a jövõrõl szól.

A kötetben a következõ utánpótlás-nevelõ edzõk portréja olvasható

Turi György (úszás), Gintl Andrea (kajak), Halla Péter (vívás), Róth Kálmán (kézilabda), Tursics Sándor (kosárlabda), Sisa Tibor (labdarúgás), Volper László (asztalitenisz), Plagányi Zsolt (úszás), Borosné Eitner Kinga (vívás), Flórusz János (cselgáncs), id. Tomhauser István (atlétika), Kemény Ferenc (vízilabda), Paulicska Béla (birkózás), Kiss Lenke (kosárlabda), Kercsó Árpád (jégkorong), Fekete József (súlyemelés), Gyerõné Fritsch Zsuzsa (ritmikus gimnasztika), Drexler Géza (ökölvívás), Agócs Mihály (kajak), Hegedûs József (tenisz), Orendi Mihály (atlétika), Selmeci Attila (úszás), Berecz Ilona (jégtánc), Unyatinszki Mihály és Mihályné (torna), Takács Péter (öttusa), Both József (labdarúgás), Bild Katalin (kosárlabda), Imre Vilmos (kézilabda), Szabó István (vívás), Kissné Oroszi Edit (sportlövészet), Kása Ferenc (kenu), Tokaji Sándor (asztalitenisz), Pék Gyula (vízilabda), Módos János (birkózás), Pánczél Gábor (cselgáncs), Fésüs Irén (röplabda), Fehér János (lábtoll-labda), Csenkiné Zsuzsa (kézilabda), Pass Ferenc (úszás), Bánhidi Ákos (rövid pályás gyorskorcsolya)

Forrás: utanpotlassport.hu

Mestermûvek-könyvbemutató

Nagy volt a sajtó érdeklõdés

A kötetben szereplõ nevelõedzõk többsége ott volt a bemutatón  •  Fotó: Szalmás Péter/MOB

Bruckner Gábor

Balról: Bruckner Gábor, a MediaBook Kiadó ügyvezetõje, Kemény Dénes, a Magyar Edzõk Társasága mesteredzõi kollégiumának elnöke, Sárfalvi Péter, az EMMI helyettes államtitkára, Ballai Attila, a Mediaworks Hungary sportüzletág-igazgatója és Gy. Szabó Csilla, az Utanpotlassport.hu munkatársa

Sárfalvi Péter

Kemény Dénes

Gy. Szabó Csilla, a kötetben megjelent írások többségének szerzõje

Fehér János és Gy. Szabó Csilla

Mester-Mûvek. 40 portré

A Fehér Jánosról szóló írás 1. oldala

A Fehér Jánosról szóló írás 2. oldala

Fotó: Fehér János és Mura László