Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2024. : Feb. 08 A Csíki-medencében lábtoll-labdáztunk. Csíkcsicsó

A Csíki-medencében lábtoll-labdáztunk

2024. február 4. Csíkcsicsó

Február 4. és 8. között Újszász testvértelepülésén, a Hargita megyei Csíkcsicsóban népszerûsítettük a lábtoll-labdázást az általános iskolások körében, esténként pedig a szomszédos Csíkrákosban tartottunk edzéseket a helyi versenyzõk számára. Az Újszász képviseletében Erdélybe utazó delegáció tagjaiként három lábtoll-labdázó -Dobozi Boglárka, Farkas Lilla és Szaszkó Dorka- kapott lehetõséget arra, hogy a székely fiatalokat megismertessék a délkelet-ázsiai sportággal. 

Már a kiutazás nagy izgalmakat rejtegetett magában, hiszen Dorkának a határátkelõtõl haza kellett mennie, majd útlevelét magához véve, vonatra ülve ismét nekivágott a körülbelül 560 km-es útnak. Mindeközben Bogi és Lilla már elfoglalhatták szállásukat egy székely családnál, ahol három olyan kisfiú is lakott, akik a következõ napokban az iskolában is találkozhattak a lábtoll-labdázással.

Az elsõ napon egy gyors létesítménytúra keretében ismerkedtünk meg az újonnan felújított általános iskolával, majd a sportcsarnokba indultunk, ahol két nap alatt szinte minden csíkcsicsói és csaracsói gyermek megfordult a csapatunk által tartott testnevelés órákon. A rendhagyó tanítási órákat rövid atletikus bemelegítéssel és nyújtással kezdtük, majd csoportokba rendezõdve az alapérintéseket sajátíthatták el a gyerekek. Minden órát játékkal zártunk, ahol a kisebbek a szerva gyakorlását segítõ labdacsatában, a nagyobbak indián játékban tehették próbára ügyességüket.

Esténként a szomszédos településre utaztunk, ahol olyan lábtoll-labdázókkal edzettünk, akik évrõl évre részt vesznek a Hungarian Openen. Azon túl, hogy meccseket játszottunk velük, számos olyan gyakorlatot mutattunk nekik, melyekkel színesíthetik edzéseiket, labdabiztosabbak lesznek és pontosabb lesz a játékuk. Többek között ilyen volt a célba rúgás, szedés gyakorlása, nagy indián játék, passzolást elõsegítõ feladatok. Rövid kurzusunk végén úgy éreztük, hogy számos elemet tudtak hasznosítani a csíkrákosiak a tanultakból a pályán. Az elõttünk álló idõszakról egyeztetve ígéretet kaptunk, hogy amennyiben lehetõségeik engedik, idén is részt vesznek a Hungarian Openen, ahol már sokkal színvonalasabb játéktudással szeretnének bizonyítani.

Erdélyi tartózkodásunk zárásaként kirándulni mentünk az újszászi delegáció többi tagjával együtt. Ugyan friss hó hiányában elmaradt a lovas szános túra, azonban így is remek programokban vehettünk részt. Elutaztunk Székelykeresztúrra, ahol Petõfi Sándor történelmi jelentõségû körtefája elõtt állva hallgattuk meg Bogárné Simon Klára elõadásában nagy magyar költõnk versét. Ezt követõen Segesvár óvárosában Dobozi Róbert kalauzolt minket a világörökség részének minõsült csodálatos helyszíneken. A középkori német építészet mûemlékei, a diáklépcsõ, a Csizmadia-torony, az óratorony és a Drakula néven elhíresült Vlad Tepes szülõháza igazán megragadó látnivalói a városnak. Az utolsó esténket Székelyudvarhelyen töltöttük, ahonnan reggel egy gyors városnézés után indultunk haza Korondon át.

Bízunk benne, hogy a július 18-21-én rendezendõ Hungarian Openre nagy létszámú székely csapat érkezik, illetve együttmûködésünket szorosabbra fûzhetjük a továbbiakban.

Farkas Lilla