Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2023. : Dec. 15. Hat érem a 23. Footbag Európa-bajnokságról. Krakkó

Hat érem a 23. Footbag Európa-bajnokságról

2023. december 15-17. Krakkó

December 15. és 17. között Lengyelország második legnépesebb városában, Krakkóban rendezték a 23. Footbag Európa-bajnokságot. A lábtoll-labdázók által rendszeresen látogatott nemzetközi versenyektõl eltérõen most egy számunkra is ismeretlen terepre kerültünk, hiszen korábban nem vettünk még részt ezen sportág versenyein. Az ötletünk onnan származott, hogy a márciusi Polish Open sepak takraw versenyen kaptunk egy labdát, valamint a bambuszlabdában is aktív lengyel Michal Róg ott ajánlotta nekünk ezt a lehetõséget. Hónapokkal késõbb arra lettünk figyelmesek, hogy elkezdték szervezni a versenyt, és tájékoztatásuk alapján a magyar csapat is jogosult részt venni a kontinensviadalon.

A kezdetben amerikai bennszülöttek által játszott játék footbag vagy hacky sack néven híresült el és formálódott sportággá. Utóbbi elnevezés a „hack the sack”, azaz rugdossuk a babbal töltött zoknit szlogennel ellátott közösségi játékból ered. 2000 tavaszán Párizsban rendezték meg az elsõ Európa-bajnokságot, melynek már volt magyar résztvevõje, hazánkban kezdetben Budapesten és Gyõrben hódított a különleges sportág. 2002-ben Budapest adott otthont az EB-nek.  Sajnálatos módon az utóbbi években nem volt magyar résztvevõje a nemzetközi versenyeknek, emiatt is kavart nagy port a footbag társadalomban a nevezésünk, hiszen a magyarok képviselték legnagyobb létszámmal országukat a 23. Footbag Európa-bajnokságon idén.

Kilenc ország, Bulgária, Csehország, Finnország, Franciaország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Spanyolország és Svájc versenyzõi érkeztek Krakkóba. A magyarok utazó keretét három egyesület játékosai alkották, a Nagykanizsa Zemplén SE-bõl Baranyai Benett, Lukács Benedek, Lukács Márton és Takács Endre, a Pusztaszeri PISZE SE-bõl Fehér Zsolt és Simon Márk, az Újszászi VVSE-bõl Berkó Sándor, Farkas Lilla, Hornyák Erzsébet, Kovács Evelin, Szaszkó Dorka és Tóth Gábor érkeztek.

A csütörtöki egész napos utazás után péntek reggel izgatottan vártuk, hogy találkozzunk az Európa-bajnokság mezõnyével. A verseny egyénivel kezdõdött, ahol az összetett mezõnyben csoportmérkõzések után kerültek a versenyzõk a fõtáblára. A lányok számára külön négy fõs csoportot jelöltek ki, ahol a körmérkõzések után el is dõltek a helyezések. A francia Audrey Tumelin rutinos játékosként gyõzte le az újszászi lányokat, akik közül Farkas Lilla Kovács Evelin ellen 9-1-es hátrányból fordított és szerezte meg a gyõzelmet két játszmában az ezüstéremért zajló küzdelemben. Evelin végül bronzéremmel zárt, míg Szaszkó Dorka a dobogóról lecsúszva negyedik helyen végzett. A körmérkõzés után a lányok is helyet kaptak a férfiak mellett a fõtáblás, vigaszágas rendszerben. Három magyar versenyzõ is a top tizenhat játékos közé került. Berkó Sándor, Farkas Lilla és Tóth Gábor is csoport másodikként várták a folytatást, miközben a többiek a vigaszágon küzdöttek. Az egyéni versenyt végül a lengyel Pawel Rozek nyerte izgalmas és szoros mérkõzésen a bolgár Ivan Stanev ellen döntõzve. A bronzérem végül a szervezõként is oroszlánrészt vállaló lengyel Michal Klimczak nyakába kerülhetett. A magyar versenyzõk közül Tóth Gábor végzett az élen a kilencedik helyet megszerezve. Õt követték Farkas Lilla 14., valamint Berkó Sándor 15. helyezéseikkel. Lukács Márton szép játékkal a 18. helyet szerezte meg, Kovács Evelin éles szerváival és pontos rúgásaival a 19. helyig jutott. Baranyai Benett sérüléssel küzdve a 20. helyet szerezte meg, miközben Simon Márk a 21. helyen végzett Lukács Benedeket leelõzve. A 23. helyezésért folytatott mérkõzés során Szaszkó Dorka Fehér Zsoltot gyõzte le, aki a csoportmérkõzések során a késõbbi ötödik helyezést elérõ Michal Róg ellen nyerni tudott, azonban körbeverés miatt nem juthatott a fõtáblára. A betegséggel küzdõ Takács Endre végül a 25. helyen végzett.

Szombaton a páros versenyé volt a fõszerep, ahol szintén csoportmérkõzések és fõtáblás verseny közepette alakultak az eredmények. A versenyt a német Florian Götze és Yves Kreil nyerte a fináléban a házigazda Kuba Grabarczyk és Pawel Rozek párosát legyõzve. A magyar duók közül a hetedik helyezett Berkó Sándor és Tóth Gábor voltak a legeredményesebbek, akik a legjobb nyolc páros között a spanyol Roberto Da Silva és Eduardo Martinez párosát gyõzték le. Õket követte kilencedik helyen a Lukács Benedek, Lukács Márton páros. A legeredményesebb nõi párost Farkas Lilla és Kovács Evelin alkották, akik a 12. helyen végeztek. Fehér Zsolt és Simon Márk Baranyai Benettet és Takács Endrét gyõzték le a 13. helyért, miközben Hornyák Erzsébet és Szaszkó Dorka a 15. helyen zártak.

A kontinensviadal talán legizgalmasabb részének a vasárnap kora délutánt tekinthetjük, hiszen ekkor került sor a hihetetlenül látványos és magas színvonalú freestyle produkciókra, melyek közül a leginkább közönségcsalogató eseményként az egy perces egyéni rutinokat emelhetjük ki. Ezt a cseh Patrik Cerny nyerte a lengyel Jakub Mosciszewski és Pawel Nowak elõtt. Ez idõ alatt játszották az egyéni és páros versenyszámok döntõit is, valamint sor került a vegyes páros versenyszámra. Utóbbi nagy sikert hozott számunkra, hiszen megszereztük az elsõ magyar gyõzelmet a tornán. A Farkas Lilla és Tóth Gábor páros nagy meglepetésre szoros, három játszmás mérkõzés során legyõzte a bajnokesélyes Audrey Tumelin és Grischa Tellenbach duóját. A bronzérmet Szaszkó Dorka és Lukács Márton szerezték meg. Az esemény utolsó versenyszámaként 2-Square versenyt rendeztek, ahol egy két egyenlõ térfélre osztott 2x4 méter nagyságú téglalap alakú pályán a freestyle és szabadidõs változattal rokon szabályok szerint rúgták egymásnak a labdát a versenyzõk az egyéni versennyel analóg módon. A magyar sikerek itt is folytatódtak, hiszen Tóth Gábor személyében avattak bajnokot. Második helyen végzett a lengyel fõszervezõ, Michal Róg, akit Farkas Lilla követett a dobogó harmadik fokán. Baranyai Benett negyedik, Berkó Sándor ötödik, Szaszkó Dorka pedig hatodik helyen zártak.

A három napos kontinens viadalt egy záróbankett követte, ahol a különbözõ országokból érkezõ footbag játékosok jókedvû eszmecseréket folytattak a sportágukról, valamint izgalmas meccseket játszottak a szervezõ bárjában található retro stílusú játékokkal, melyek közül a Mortal Combat, darts és a játékautomaták egyaránt nagy sikert arattak. Hétfõi hazautunk kiváló ráhangolódás volt a közelgõ ünnepekre, hiszen csodálatos havas fenyõerdõket láthattunk a Tátrán keresztül vezetõ kanyargós szerpentinrõl. Összességében elmondhatjuk, hogy a három nap alatt ugrásszerûen nõtt a footbag sportágban felmutatható tapasztalatunk, emellett a közös reggeli- illetve vacsorafõzések, beszélgetések és jóízû nevetések kiválóan összekovácsolták kis közösségünket. A footbag sportág európai szervezõi felfigyeltek nagy létszámú csapatunk fegyelmezett versenyzésére, megkerestek minket az esetleges további együttmûködés lehetõségével is, melynek akár egy magyarországi multisportesemény vagy egy nemzetközi verseny lehet a következõ állomása.

Farkas Lilla

Eredménylista

Footbag net:

Egyéni

1. Pawe³ Ro¿ek (PL)

2. Ivan Stanev (BG)

3. Micha³ Klimczak (PL)

4. Eduardo Martinez (WE)

5. Micha³ Róg (PL)

6. Santeri Karvinen (FI)

7. Grischa Tellenbach (CH)

8. Kuba Grabarczyk (PL)

9. Gabor Toth (HU)

10. Roberto Da Silva (WE)

11. Radoslav Rusev (BG)

12. Maciej Pietrzycki (PL)

13. Audrey Tumelin (FR)

14. Lilla Farkas (HU)

15. Sandor Berko (HU)

16. Andreas Beimel (DE)

17. £ukasz Domin (PL)

18. Marton Lukacs (HU)]

19. Evelin Kovács (HU)

20. Benett Baranyai (HU)

21. Mark Simon (HU)

22. Benedek Lukacs (HU)

23. Dorka Szaszkó (HU)

24. Zsolt Feher (HU)

25. Endre Takacs (HU)

Nõi egyéni:

1. Audrey Tumelin (FR)

2. Lilla Farkas (HU)

3. Evelin Kovács (HU)

4. Dorka Szaszkó (HU)

Szenior egyéni

1. Micha³ Róg (PL)

2. Andi Wolff (DE)

3. Roberto Da Silva (WE)

4. Eduardo Martinez (WE)

Páros

 

1. Florian Götze / Yves Kreil (DE).

2. Kuba Grabarczyk / Pawe³ Ro¿ek (PL).

3. Eurik Lindner / Yas Sin Khateeb (DE).

4. Ivan Stanev / Radoslav Rusev (BG).

5. Micha³ Klimczak / Micha³ Róg (PL).

6. Grischa Tellenbach / Santeri Karvinen (CH/FI).

7. Gabor Toth / Sandor Berko (HU).

8. Roberto Da Silva / Eduardo Martinez (WE).

9. Benedek Lukacs / Marton Lukacs (HU).

10. £ukasz Domin / Maciej Pietrzycki (PL).

11. Audrey Tumelin /  Andreas Beimel (FR /DE).

12. Lilla Farkas / Evelin Kovács (HU).

13. Zsolt Feher / Mark Simon (HU).

14. Benett Baranyai / Endre Takacs (HU)

15. Ðorka Szaszkó / Erzsebet Hornyak (HU).

 

Vegyes páros

1. Lilla Farkas / Gabor Toth (HU)

2. Audrey Tumelin / Grischa Tellenbach (FR)

3. Ðorka Szaszkó / Marton Lukacs (HU)

4. Evelin Kovács / Zsolt Feher (HU)

. Footgolf

1. Pawe³ Nowak (PL)

2. Micha³ Róg (PL)

3. Jakub Worek (PL)

4. Jakub Moœciszewski

2-Square

1. Gabor Toth (HU)

2. Micha³ Róg (PL)

3. Lilla Farkas (HU)

4. Benett Baranyai (HU)

5. Sandor Berko (HU)

6. Dorka Szaszkó (HU)

FREESTYLE

Egyéni rutin

1. 1. Patrik Èerný (CZ)

2. 2. Jakub Moœciszewski (PL)

3. 3. Pawe³ Nowak (PL)

Open Battles

1. 1. Patrik Èerný (CZ)

2. 2. Jakub Moœciszewski (PL)

3. 3. Santeri Karvinen (FI)

4. Maciej Pietrzycki (PL)

Sick-3

1. 1. Jakub Moœciszewski (PL)

2. 2. Jakub Worek (PL)

3. 3. Pawe³ Nowak (PL)

Nem hivatalos freestyle események

Circle

1. Jakub Moœciszewski (PL)

2. Pawe³ Nowak (PL)

3. Jakub Worek (PL)

Request

1. Jakub Moœciszewski (PL)

2. Jakub Worek (PL)

3. Pawe³ Nowak (PL)

Last Man Standing

1. Jakub Moœciszewski (PL)

2. Pawe³ Nowak (PL)

3. Jakub Worek (PL)