Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2013. : Hírek 2013. február : Feb.7. Projektnyitó. Újszász

Projektnyitó

2013. február 7. Újszász

A Magyar Lábtoll-labda Szövetség Egészségnevelés és szemléletformálás Újszászon lábtoll-labdázással (TÁMOP 6.1.2-11/1-0653) címû pályázata támogatást nyert a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, Társadalmi Megújulási Operatív Program Irányító Hatóságának az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett „Egészségre nevelõ és szemléletformáló életmód programok-lokális színtereken” TÁMOP- 6.1.2 - 11/1/ A és B pályázaton.

A pályázat projektnyitó rendezvényére 2013. február 7-én került sor az újszászi Bajcsy úti óvodában. Fehér János, a lábtoll-labda szövetség fõtitkára, projektmenedzser köszöntötte a megjelent szülõket, gyermekeket, ismertette a pályázat célját, programtervét. Kiemelte a sport-mozgás, helyes táplálkozás jelentõségét az egészséges életmódra, életvitelre nevelés területén, hangsúlyozva, hogy az ez irányú szemléletváltás élethosszig tartó folyamat, melyre sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítani.

Ezt követõen került sor az elsõ programra, egy úgynevezett fõzõnapra, amelynek keretében a gyermekek a szüleikkel gyümölcssalátát készítettek. Alma, banán, kivi, narancs, ananász, dió, mazsola, mogyoró, sajt, méz kínáltatta magát, hogy mindezeket felhasználva elkészüljön egy kívánatos és egészséges uzsonna.

Természetesen alkalom nyílt arra, hogy a jelenlévõk beszélgessenek a mindennapi gyümölcsfogyasztás jelentõségérõl, a vitaminok fontosságáról vagy éppen arról, ki melyik gyümölcsöt szereti a legjobban, ki szokott és milyen alkalomra ilyen salátát készíteni, miért egészségesebb a méz a cukornál, milyen higiéniai szabályokat kell a saláta készítés közben betartani.

Meglepõ volt, hogy a gyermekek milyen biztonsággal, gyakorlottsággal hámozták, szeletelték a különbözõ alapanyagokat, s milyen szorgalmasan dolgoztak. Végül egy-egy kóstoló falat után a résztvevõk a szépen terített asztaloknál közösen fogyasztották el a vitamindús gyümölcssalátát és a két féle sajttálat, s ismerték meg az új íz „kombinációkat”.

Természetesen, bár a pályázati projekt nem tartalmazza, a gyermekek nagy többsége izgatottan várja a heti rendszerességgel megvalósuló lábtoll-labda foglalkozásokat is, melyet Fehér János mellett Becskereki Sándor és Herceg Gábor Európa-bajnokok tartanak majd a programba bevont gyerekeknek.

Fotó: Becskereki Sándor és Fehér János