Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2019. : Okt. 21. Nagykanizsai győzelem a 15. German Openen. Hagen

Nagykanizsai gyõzelem a 15. German Openen

2019. október 21. Hagen

Október 19-tõl október 21-ig Hagenben, a Karl Adam sportcsarnokban rendezték a lábtoll-labdázók 15. German Openét. A szokásosnál kisebb mezõny, négy ország 23 csapata kezdte meg négy csoportban a selejtezõket. 1994 óta eddig mind a tizenöt German Openen voltak magyar résztvevõk. A torna huszonötéves története során négyszer nyert az újszászi férfi csapat. Kétszer a nagykanizsaiak, egyszer pedig a kisnánaiak voltak a legjobbak.  Az újszásziak a  gyõzelmek mellett négy második, két harmadik és egy negyedik helyezést is elértek. A nõi csapatversenyt kétszer nyerte Nagykanizsa, az újszásziak négyszer voltak ezüstérmesek. Egyéniben kétszer rendeztek German Opent. A férfiaknál mindkétszer Tóth Gábor nyert. A nõknél 2009-ben Gozdán Ágota nyert, 2011-ben Vágó Henriett ezüstérmes volt.

Az elsõ napi küzdelmek magyar szempontból sikeresek voltak. A Nagykanizsa Zemplén SE Baranyai Benett, Farkas Balázs, Lukács Benedek, Takács Endre összeállítású csapata öt gyõzelemmel, játszmaveszteség nélkül csoportelsõként jutott a legjobb nyolc közé. A kanizsaiakhoz hasonlóan az újszásziak is csoportelsõként mentek tovább. A sokszoros bajnok Tóth Gábornak két ifjúsági bajnok – Kanalas Renátó és Kökény Martin, valamint sáncolóként a szintén ifi Csabai Gábor volt a csapattársa. A könnyebb mérkõzéseken edzõjüket, a 15-szörös German Open résztvevõ Fehér Jánost is bevették a játékba.

Az újszásziak a csoportelsõségért a TV Lipperodéval mérkõztek, és 21-15, 21-18-ra nyertek. Gyõzelmük értékét növeli, hogy a németeknél két válogatott is játszott. Sven Walter 2017-ben férfi párosban vb harmadik, Philipp Münczner 2015-ben egyéniben vb negyedik volt.

A nõk együtt versenyeztek a férfiakkal. Az Újszászi VVSE Csák Vivien, Dobozi Boglárka, Hornyák Erzsébet, Szaszkó Dorka összeállítású csapata két vereséggel és három gyõzelemmel csoport harmadikként a 9-16. helyért folytathatta a játékot.

Más csapatokban is játszottak magyarok. Kovács Evelin (Újszászi VVSE) a Németországban élõ Varga Fridával és Andre Langeval az FFC Hagen 6-ban, a szintén Németországban élõ, korábban magyar válogatott, vb harmadik helyezett dr. Malik András (TV Bühlertal) Florian Krickkel és Karsten Thilo Rabbal (FFC Hagen) játszott együtt. Kovács Patrícia a Flying Feet Haspe 3, Szikrai Szilárd a TV Bühlertal csapatában lépett pályára.

Sorsolással kezdõdött a második nap. A négy csoportelsõhöz sorsolták a négy csoport másodikat. Nagykanizsa a legkönnyebb ellenfelet kapta, Franciaország 1-et, Újszász pedig a legnehezebbet, az SG Gifhorn és a CBC Wuppertal közös csapatát, amelyben az a Wilke Noah volt az ütõember, aki az augusztusi világbajnokságon egyéniben legyõzte Tóth Gábort.

A nagykanizsaiak könnyedén verték a franciákat a négy közé jutásért. (21-16, 21-15) Az újszásziak nagy meccset játszottak a németekkel. Kökény Martin és Tóth Gábor jó talpalásaival 11-3-ra elhúztak. Innen 18-16-ra felzárkóztak a sokat reklamáló hazaiak. 20-17-nél Tóth Gáborék sorra hagyták ki a játszmalabdákat. 20-20 után felváltva estek a pontok. A viharos játszma vége 24-22 lett az újszásziak javára. A második szett végig szoros volt. 16-15-tõl Kökény Martin zsinórban öt pontot csinált, és 21-15-tel az újszásziak is a négy közé jutottak.

A német-magyar elõdöntõkben elõször az újszásziak mérkõztek a házigazda FFC

Hagen Stefan Blank, Cristopher Zentarra, David Zentarra összeállítású elsõ csapatával. Az elsõ játszmában jól játszottak az újszásziak. 18-16-ig vezettek is, de a végjátékban a németek voltak ponterõsebbek, és 22-20-ra nyertek. A második szettben végig az FFC volt a jobb, és 21-14-el vívta ki a döntõbe jutást. A Nagykanizsa – Flying Feet Haspe (Philip Kühne, Torben Nass, Sebastian Költõ) mérkõzésen a haspeiek kezdtek jobban. Sokáig úgy nézett ki, hogy könnyedén nyernek, ám az elsõ játszma végére feltámadtak a kanizsaiak, egyenlítettek, de 22-20-ra elbukták a játszmát. A második szettben is sokáig a Haspe vezetett, de szerencsés hajrával Nagykanizsa 21-17-tel egyenlített. A döntõ játszmát kiegyenlített csatában, de végig vezetve 21-18-ra nyerték Lukács Benedekék.

A harmadik helyért Flying Feet Haspe – Újszászi VVSE 21-18, 21-19. Nagy csatában maradt le a dobogóról az újszászi csapat.

A döntõben Nagykanizsa ZSE – FFC Hagen 1. 23-21, 21-19. A nagykanizsaiak szoros mérkõzésen, jó csapatjátékkal nyerték a 15. German Opent és szerezték meg Magyarországnak a nyolcadik tornagyõzelmet.

A helyosztók során az újszászi nõi csapat a 9-16. helyért három három szettes mérkõzést játszott. Kettõt megnyertek. A TG Münster 2-t 21-19, 18-21, 21-18-ra, a CP Gifhornt 23-21, 18-21, 23-21-re verték. A TG Münster 1-tõl 21-19, 22-24, 22-20-ra kikaptak. Így legjobb nõi csapatként a 10. helyen végeztek.

A harmadik napon harminc páros mérkõzött. A páros versenyben a németek vigasztalódtak az elveszített csapatverseny után. Csak német kettõsök álltak a gyõzelmi dobogón. 1. Sven Walter, David Zentarra, 2. Philip Kühne, Torben Nass, 3. Stefan Blank, Christopher Zentarra.  A legjobb nyolc között négy magyar páros volt, de csak egynek sikerült a négy közé jutnia. A többiek szoros mérkõzéseken maradtak alul. A German Openen elsõ alkalommal induló tehetséges Kanalas-Kökény páros a negyeddöntõben nagyon szoros mérkõzésen 19-21, 21-15, 21-18-ra kapott ki a késõbbi harmadik helyezett Christopher Zentarra, Stefan Blank párostól. Farkas Balázs, Takács Endre (Nagykanizsa ZSE) 22-20-21-19-re vesztett a késõbbi második helyezett Philip Kühne, Torben Nass kettõs ellen. A legjobb magyar eredményt a negyedik helyezett Baranyai Benett, Lukács Benedek (Nagykanizsa ZSE) duó érte el.  5. Farkas Balázs, Takács Endre (Nagykanizsa ZSE), 6. Sebastian Költõ, Tóth Gábor (Királyhelmec, Újszászi VVSE), 8. Kanalas Márió, Kökény Martin (Újszászi VVSE), 16. Hornyák Erzsébet, Szaszkó Dorka, 22. Csabai Gábor, Kovács Evelin, 24. Csák Vivien, Dobozi Boglárka.

Magyarországot a Nagykanizsa ZSE és az Újszászi VVSE versenyzõi képviselték a 15. German Openen

Az Újszászi VVSE versenyzõi: Tóth Gábor, Csák Vivien, Kanalas Márió, Dobozi Boglárka, Kökény Martin, Kovács Evelin, Csabai Gábor, Szaszkó Dorka, Fehér János és Hornyák Erzsébet

Újszásziak és nagykanizsaiak a megnyitón

A megnyitó résztvevõi

David Zentarra

Nõi gyõzelem a franciák ellen

Újszászi VVSE - TV Bühlertal. Középen a vers eny két legidõsebb résztvevõje Fehér János és Peter von Rüden

Varga Frida,  Andre Lange és Kovács Evelin

Varga Frida és Kovács Evelin az FFC Hagen csapatában

Régi barátok: Michael Nölle, Fehér János és Tóth Gábor

Kovács Patrícia

Középen Szikrai Szilárd

FFC Hagen - Újszászi VVSE elõdöntõ

A Nagykanizsa ZSE csapata: Baranyai Benett, Farkas Balázs, Lukács Benedek és Takács Endre

Az újszásziak bevonulása a bronzmérkõzésre

Küzdelem a bronzéremért

A nagykanizsai csapat bemutatása

Farkas Balázs - Stefan Blank párharc a döntõben

A legjobb nõi csapat: Hornyák Erzsébet, Szaszkó Dorka, Csák Vivien, Dobozi Boglárka (Újszászi VVSE)

Kovács Evelin, Andre Lange és Varga Frida

10. Hornyák Erzsébet, Szaszkó Dorka, Dobozi Boglárka és Csák Vivien

6. Karsten-Thilo Raab, Florian Krick és Malik András

4. Csabai Gábor, Kökény Martin, Fehér János, Kanalas Márió és Tóth Gábor (Újszászi VVSE)

A 15. German Open résztvevõi

Szaszkó Dorka

Csák Vivien

Hornyák Erzsébet

Csák Vivien

Kovács Evelin és Csabai Gábor

Szaszkó Dorka

Kökény Martin

Kökény Martin és Tóth Gábor

Tóth Gábor

Fotó: Fehér János és Karsten-Thilo Raab