Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2014. : Hírek 2014. május : Máj.8. Sport, ami összeköt. Budapest

Sport, ami összeköt

2014. május 8. Budapest

Sajtóközlemény

A Magyar Lábtoll-labda Szövetség is csatlakozott a BeFitin Sport, ami összeköt programhoz, amely egy kezdeményezés, melynek célja a hazánkban élõ migránsok társadalmi beilleszkedésének elõsegítése sportegyesületekbe, szervezett sporttevékenységbe való bevonásukon keresztül.

A BeFitIn a Svájci-Magyar Együttmûködési Program – Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap – támogatásával valósul meg. A projekt célja a Magyarországon élõ migránsok társadalmi integrálásának elõsegítése csapatsportokban való részvétel ösztönzésének segítségével. Ezen cél megvalósításának alapját a Swiss Academy for Development (SAD) által kidolgozott módszertan hazai környezetbe való adaptálása adja.

 A BeFitIn projekt célja, hogy a csapatsportokba való bevonáson keresztül egy új és fenntartható módszertét valósítsa meg a migránsok társadalomba való integrációjának.

A migránsok integrációjának elõsegítése érdekében a projekt egyrészt bevonja a sportszervezeteket (szövetségek és klubok) és a SAD adaptált módszertanának felhasználásával felkészíti õket a migránsok fogadására. Így a sportszervezetek elsajátítják azt a megfelelõ tudást, melynek felhasználásával eredményesen integrálhatják a bevándorlókat a sportközösségek tevékenységébe.

Másrészt, amint ezen szervezetek megkapták a szükséges módszertani felkészítést,  lehetõséget teremtünk a sportszervezetek és a migránsok találkozására egy biztonságos – szervezett, elõkészített -  környezetben.

Az által, hogy különbözõ etnikumú bevándorlókat is megszólítunk, aktívan hozzájárulunk a sztereotípiák elleni küzdelemhez is. Végsõ célunk ugyanakkor a migránsok motiválása a sportszervezetekhez való csatlakozásra.  Ezáltal a migránsok egy helyi közösség részévé válhatnak – mely ilyen módon integrációt jelent.

Ugyanakkor a hazai sportszervezetek nyitottabbá válnak, valamint egy sokoldalú és sokszínû csapatot állíthatnak össze.

Az egy csapatban való részvétel során egy közös cél érdekében kell együtt dolgozni, ami eredményesen képes közelebb hozni a különbözõ egyéneket anélkül, hogy elõítéleteket generálna a játékosok között.

Május 8-án Budapesten a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán 11 sportember aktív részvételével BeFitIn tréninget rendeztek, amelyen a Magyar lábtoll-labda Szövetséget Henneböle Nóra képviselte. A tréningen rövid tájékoztató hangzott el a migránsok magyarországi helyzetérõl. Migránsok a klubokban címmel a résztvevõk tippeket, tanácsokat kaptak a migránsok és a sportklubok sikeres együttmûködéséhez. Megismerték a gyakorlati tapasztalatok alapján összeállított oktatási anyagokat és a bevált gyakorlatokat.

A tevékenység május 23-án és 24-én a Nagy Sportágválasztón folytatódik, ahol lehetõség nyílik a migránsok és a klubok egymásra találására és ahol a bevándorlók lehetõséget kapnak a részt vevõ sportszervezetek által képviselt különbözõ sporttevékenységek aktív kipróbálására.