Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2022. : Okt. 31. Magyar sikerek a 16. German Openen. Hagen

Magyar sikerek a 16. German Openen

2022. október 8. Hagen

A Német Lábtoll-labda Szövetség (DFFB) október 6-tól október 8-ig Hagenben rendezte a 16. German Open nemzetközi lábtoll-labda versenyt. A Magyar Lábtoll-labda Szövetség „Tehetséges fiatal lábtoll-labdázók részvétele a 16. German Openen” címû nyertes pályázatának megvalósítását a Nemzeti Tehetség Program 3 532000 Ft-tal támogatta. A támogatásból lehetõvé vált, hogy a Cserszegtomaji SK, a Dunaújváros Gárdonyi, a Nagykanizsa ZSE, a Pusztaszer PISZE SE, a Tápióbicske LSE és az Újszászi VVSE korábbi versenyeken eredményesen szereplõ junior, ifjúsági és serdülõ versenyzõi utazhassanak Hagenbe. Néhány felnõtt és programon kívüli versenyzõ saját költségen, ill. lábtoll-labda szövetségi támogatással utazott Németországba. 16 csapatban 59 versenyzõ és két kísérõ képviselte Magyarországot a 16. German Openen.

Az utazás hosszúra sikerült. A tervezett 17 órás buszozás 24 órásra sikerült. Hat dugót kellett leküzdeni és 130 kilométer kerülõutat megtenni. A hosszú utazás ellenére jókedvûen foglalta el mindenki a szállást a hageni Jugendherbergében, majd keresett magának vacsorát a környéken.

Október 6-án reggel a Karl Adam Sportcsarnokban az ünnepélyes megnyitóval, 6 ország – Franciaország, Magyarország, Németország, Olaszország, Szerbia, Szlovákia – 130 versenyzõjének részvételével megkezdõdött a verseny. Öt pályán, 31 csapat, 8 csoportban, 15 pontos rangsoroló körmérkõzéseket játszott. A csoportmérkõzések befejezése után a csoport 1-2. helyezettek az 1-16. helyért, a csoport 3-4. helyezettek a 17-31. helyért 21 pontos, kieséses mérkõzésekkel játszottak tovább. A nõk a férfiakkal egy mezõnyben játszottak.

A magyar csapatok jól játszottak a selejtezõkben. Veretlenül csoportelsõként jutott tovább: Nagykanizsa ZSE, Újszász Tóth, és Pusztaszer Simon.

Egy vereséggel csoport másodikként folytathatta Újszász Farkas, Újszász Berkó, Tápióbicske Mezei, és Újszász Czétényi.

Csoport harmadikként jutott tovább Pusztaszer PISZE SE Németh, Cserszegtomaj Palotás, Újszász Jónás, Pusztaszer Szabó, Cserszegtomaj Belovári és Dunaújváros Irowa.

Gyõzelem nélkül csoport negyedikként ment tovább Tápióbicske Szigedi, Újszász Szaszkó és az Edzõk csapata.

A „B” csoportban a nõi csapatok lejátszották a végére várt döntõt. A két legjobb magyar nõi csapat mérkõzésén Diós Letícia, Ézsiás Fanni, Farkas Lilla, Kovács Evelin (Újszászi VVSE) – Buki Napsugár, Horváth Orsolya, Németh Barbara (Pusztaszer PISZE SE) 15-10, 15-10. Az újszásziak egyedüli nõi csapatként jutottak be a legjobb 16 közé. A nyolc közé jutáshoz is volt esélyük. Az olasz-szlovák vegyes csapat ellen a döntõ játszmában 20-17-re vezettek, de 20-22-re elizgulták a mérkõzést. Végül sok férfi csapatot megelõzve a 13. helyen zárták a versenyt. A második helyezett pusztaszeri nõi csapat a 18. helyen végzett. A nõi verseny harmadik helyezettje a Cserszegtomaji SK Belovári Panna, Gyalog Csenge, Horváth Lili összeállítású triója lett, akik az abszolút versenyben 20. helyezést értek el.

A csoportelsõként továbbjutók a kieséses szakaszban is folytatták jó szereplésüket.

A címvédõ Nagykanizsa ZSE nyolc közé jutásért az Újszász Czétényit gázolta el 21-4, 21-12-re.

A Pusztaszer Simon az Újszász Berkó 21-11, 21-12 legyõzésével került a legjobb nyolcba.

Az Újszász Tóth a Tápióbicskét búcsúztatta 21-14, 21-18-cal.

A négy közé jutásért Nagykanizsa folytatta jó játékát, és az olasz-szlovák vegyes csapat sem jelentett nekik akadályt. 21-15, 21-12

Az Újszász Tóth a TV Lipperode 1 rutinos csapatát is könnyedén verte. (21-14, 21-15)

A Pusztaszer Simon nem bírt a Haspe 1-gyel, és 21-13, 21-15-ös vereségükkel kiszálltak az érmekért folytatott harcból.

Az elõdöntõk a terem közepén lévõ két egymás melletti pályán zajlottak. Az egyik pályán az FFC Hagen 1 – Stefan Blank, Maximilian Duchene, Christopher Zentarra, David Zentarra, az Újszász 1-gyel, – Kökény Martin, Németh Márk, Rab Alexander, Tóth Gábor – mérkõzött.

A másik pályán Nagykanizsa – Baranyai Benett, Horváth Gergõ, Lukács Benedek, Lukács Márton, Takács Endre – ellenfele a Flying Feet Haspe 1 – Torben Nass, Philip Kühne, Francziska Oberlies – volt.

A mérkõzések magyar szempontból jól kezdõdtek. Az újszászi fiatalok – Kökény Martin és Rab Alexander – a rutinos Tóth Gábor támogatásával lerohanták az FFC Hagent, és jelentõs elõnyre tettek szert. Az elsõ játszma végére feltámadtak a Zentarra fivérek, de fordítani nem már nem tudtak. (21-14). A másik pályán Nagykanizsa szintén 21-14-re nyerte az elsõ szettet. Sokan már magyar döntõt vizionáltak. Kanizsa megnyerte a második játszmát is, és a döntõbe jutott. Újszász megijedt a nagy lehetõségtõl, és 21-12, 21-15-tel elszálltak a döntõs reményeik.

A 16. German Open döntõjét a German Open és Hungarian Open címvédõ Nagykanizsa és mindkét tornán második helyezett FFC Hagen játszotta. Nagyon nem ment a kanizsiaknak. 21-8, 21-16-ra a házigazdák nyertek. Újszász sem tudta megszerezni a harmadik helyet. Küzdelmes mérkõzésen 21-16, 11-21, 21-14-es eredménnyel a Haspe nyerte bronzérmet.

A harmadik napon a párosok mérkõztek. Párosban külön játszottak a férfiak és a nõk. A nõi mezõnyben a magyar kettõsök nagy fölényben voltak.

Elõdöntõk:

Ézsiás Fanni, Németh Barbara (Pusztaszer PISZE SE) – Buki Napsugár Szabó Luca (Pusztaszer PISZE SE) 18-21, 21-18, 21-19
Farkas Lilla, Kovács Evelin (Újszászi VVSE) – Belovári Panna, Horváth Lili (Cserszegtomaji SK) 21-18, 17-21, 21-18

Döntõ

Farkas Lilla, Kovács Evelin (Újszászi VVSE) – Ézsiás Fanni (Újszászi VVSE), Németh Barbara 8-21, 21-18, 23-21

Bronzmérkõzés

Buki Napsugár, Szabó Luca – Belovári Panna, Horváth Lili 220-20, 21-18
Csak magyar párosok álltak a dobogón. A döntõbe jutásért és a helyosztókon szoros mérkõzéseket játszottak a cserszegtomaji, a pusztaszeri és a újszászi lányok.
Farkas Lilla a csapatversenyben nagyon kijátszotta magát. A páros döntõ elsõ játszmájában ez látszott is az eredményen. A második szettben magárára talált. A harmadik szettben izgalmas körülmények közözött a csapat mellé a párost is megnyerte Kovács Evelinnel.
A 40 férfi páros versenye végig kiesés formában zajlott. A nyolc között még öt magyar páros volt versenyben. A négy közé már csak két magyar egység jutott.

Elõdöntõk

David Zentarra, Christopher Zentarra (FFC Hagen) – Baranyai Benett Horváth Gergõ (Nagykanizsa ZSE) 21-19, 21-18.

Hiányoztak a jó Horváth Gergõ talpalások.

Kökény Martin, Tóth Gábor (Újszászi VVSE) – Philip Kühne, Torben Nass (FF Haspe) 15-21, 24-22, 22-20. Kiélezett, izgalmas mérkõzésen hajszállal nyertek az újszásziak.

Döntõ David Zentarra, Christopher Zentarra (FFC Hagen) – Kökény Martin, Tóth Gábor (Újszászi VVSE) 21-19, 21-18. Szoros mérkõzésen dupláztak a Zentarra testvére.

2. Kökény Martin, Tóth Gábor (Újszászi VVSE)
3. Baranyai Benett, Horváth Gergõ (Nagykanizsa ZSE)
5. Németh Márk, Rab Alexander (Újszászi VVSE)
7. Lukács Márton, Benedek Lukács Benedek (Nagykanizsa ZSE)
8. Fehér Zsolt, Simon Márk (Pusztaszer PISZE SE)

A páros eredmények kihirdetése után jó hangulatú partin búcsúztak egymástól – a jövõ évi találkozás reményében – a résztvevõk.

A Nemzeti Tehetség Program támogatásával megvalósított program keretében nagy létszámú magyar csapat vett részt a 16. German Openen. A program keretében nemzetközi szereplési lehetõséget kaptak a legjobb magyar serdülõ, ifjúsági és junior lábtoll-labdázók. A fiatalok egy-két felnõtt játékossal kiegészülve eredményesen szerepeltek a hat ország 130 versenyzõjének részvételével megrendezett nemzetközi versenyen, és két elsõ, négy második és három harmadik helyezéssel zárták az 1994-ben alapított rangos tornát.

Hagen felé

Dugóban

A Dunaújváros Gárdonyi versenyzõi

Olaszország és Szlovákia versenyzõi

Németország versenyzõi

A francia csapat

A German Open résztvevõi

David Zentarra, a verseny fõrendezõje

Magyarország csapata

Az Újszászi VVSE versenyzõi

A Pusztaszer PISZE SE csapata

A tápióbicskei lányok

A Nagykanizsa ZSE versenyzõi

Öt pályán zajlott  verseny

Érmek és trófeák

Edzõk csapata - Haspe 2

Haspe 3 - Újszász Czétényi

A késõbbi nõi bajnok Újszászi VVSE és a késõbbi férfi bajnok FFC Hagen a selejtezõ mérkõzésük után

Tápióbicske - FFC hagen 2

Újszász Tóth  és Újszász Berkó selejtezõje  után

Edzõk  - Dunaújváros Gárdonyi

Cserszegtomaji lányok - TG Münster 1

Újszász Szaszkó - Pusztaszer PISZE SE

A két pusztaszeri nõi csapat

Pusztaszer PISZE SE - Flying Feet Haspe 1

Újszász Kulcsár - Cserszegtomaj Palotás

Férfi csapat: 2. Nagykanizsa ZSE, 1. FFC Hagen 1, 3. FF Haspe 1

Nõi csapat: 2. Pusztaszer PISZE SE, 1. Újszászi VVSE, 3. Cserszegtomaji SK

Nõi páros: 2. Német Barbara (Pusztaszer PISZE SE), , Ézsiás Fanni (Újszászi VVSE), 1. Kovács Evelin, Farkas Lilla (Újszászi VVSE), 3. Buki Napsugár, Szabó Luca (Pusztaszer PISZE SE)

Férfi páros: 2. Tóth Gábor, Kökény Martin (Újszászi VVSE), 1. David Zentarra, Christopher Zentarra (FFC Hagen), 3. Baranyai Benett, Horváth Gergõ (Nagykanizsa ZSE)

Fotó: Fehér János