Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2024. : Máj. 16. Újszászi versenyző az asztalihoki-világbajnokságon. Prága

Újszászi versenyzõ az asztalihoki-világbajnokságon

2024. május 16-19. Prága

Multisportolónk, Berkó Sándor Prágában járt a 4. Asztalihoki-világbajnokságon, amelyet május 16. és 19. között rendeztek meg. A világbajnokságon három szakágban zajltottak a küzdelmek, a gombfocihoz hasonlító billiárdhokiban, léghokiban és a csocsót idézõ rúdhokiban. Berkó kisebb sikereket már ért el korábban két csehországi nyílt versenyen  (Most és Brno) és az elsõ Európa-bajnokságán (Modrice), illetve az utolsó billiárdhoki Hungarian Opent veretlenül nyerte meg, most pedig élete elsõ világbajnokságán vehetett részt. 

A cseh fõvároshoz tartozó Tuchomerice plázája adott otthont a világeseménynek, ahol a különleges atmoszférájú Majaland Vidámparkban zajlottak a küzdelmek, amelyet a Magyarországon is jól ismert Maja, a méhecske japán anime sorozat ihletett. Három kontinensrõl érkeztek játékosok, s noha Amerikában nagy kultúrája van a léghokinak és egy

másik típusú (Stiga) rúdhokinak, arról a földrészrõl mégsem érkezett senki. Tizenhárom ország multiasztal versenyében elsõ helyen végzett a favorit és házigazda Csehország Svédországot és Romániát megelõzve. Magyarországé a 11. hely lett. Minden felnõtt versenyszámot a csehek nyertek.

Berkó felkészülési mérkõzéseken vesztett léghokiban a lengyelek ellen, illetve fõ versenyszámában, a gombhokiban Garcia ellen, viszont a cseh Kubinát 3-0-al verte. Korábbi bátor játékát védekezõbb felfogásra cserélte, aminek eredménye az lett, hogy a versenyen csak két mérkõzésen kapott egynél több gólt (0-3, 0-4), az elsõn, hátrányban kockáztatott és feladta a biztos védekezést. Rúdhokiban több szoros meccse volt, Procházka az utolsó másodpercekben egyenlitett (1-1). A gombhoki elsõ világbajnoka, a svéd Gellerstram ellen már az Eb-n is közel állt a meglepetéshez (2-3), most pedig sikerült elcsípnie egy bravúros 1-1-et. Háromszor játszott szlovák ellenféllel, és verhetõek voltak, kicsit pechesen alakultak a meccsek (1-1, 1-1, 0-1). Rengeteg helyzet és egy büntetõ is kimaradt. Berkó minden versenyszámban közel állt a gyõzelemhez, léghokiban Michal Franek ellen vezetett 3-0, 6-4-re, mégis vesztett 6-7-re.

Versenymérleg: léghoki (3 vereség), gombhoki (3 döntetlen, 3 vereség), rúdhoki (2 döntetlen, 4 vereség)

Szabadidejében Sándor megtekintette az óvárost, ellátogatott az elõkelõ Casino Ambassador pókerasztalaihoz. Mivel jegy már nem jutott az egyi dõben zajló igazi jégkorong-világbajnokságra, a Csehország-Ausztria-mérkõzést az O2 Aréna melletti szurkolói zónában nézte meg.

Bár sportáganként az utolsó helyek valamelyikén végzett Berkó, az összesített ranglistán 34-bõl a 15. helyig jutott, ami a legjobb külföldi helyezés lett. A magyar részvétel a tornán azért is volt fontos, mert a cseh barátaink szorgalmazzák, hogy 2025-ben nemzetközi asztali hoki versenyt rendezzen Magyarország, amelyért cserébe Csehország lábtoll-labda versenynek adhat otthont. Remélhetõleg, ennek köszönhetõen egyre több és ügyesebb cseh lábtoll-labdázó érkezik majd a Hungarian Openre, illetve mi is nagyobb létszámmal tudunk majd megjelenni a nemzetközi asztali játékokon.