Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2020. : Jún. 20. Mindenütt jó, de a legjobb OT!T – hon. Szabolcs

Mindenütt jó, de a legjobb OT!T – hon

2020. június 20. Szabolcs

A részvevõk által írt tábori összefoglaló

Három újszászi – Diós Letícia, Ézsiás Zsófia és Rab Hédi Lizett – táborozott június18-tól június 20-ig Szabolcs-Szatmár megye Árpád-kori székhelyén, a magyarság egyik legrégebbi Tisza melletti településén, Szabolcs községben. Leticia és Zsófi negyedszer, Hédi elõször volt Olvass többet! táborban.

A táborozók közösen megírt beszámolójában szó esik az újszásziak által megismertetett lábtollazásról is, amely annyira megtetszett a táborozóknak (a legtöbben debreceni gimnazisták), hogy a szervezõk egyik programja helyett mindenki az udvaron lábtoll-labdázott.

Ha megkérdezünk valakit, hol a legjobb neki, valószínûleg azt válaszolja, hogy otthon. Ott, ahol szeretik, ahol süt a nap, vagy ott, ahol nyugalom van. Ha megkérdezzük az Olvass többet! tábor (OT!T) egykori vagy mostani résztvevõjét, miért volt neki OT!T a legjobb, valószínûleg hosszú élménybeszámolóba kezd.

Milyenek is ezek az Olvass többet! táborok? Ahol akár Bánkútra, Hajdúszoboszlóra, Szirákra, Túristvándiba, Balmazújvárosba vagy éppen Szabolcsra is eljuthatsz? Ezt nem lehet szavakban kifejezni… át kell élni. Egy tábor, ami nem a pihenésérõl szól, hanem minden másról. Ez az a hely, ahol kedvedre bõvítheted a tudásod, anélkül, hogy erõteljes tanulásba kellene belevetned magad, hallhatsz mindenféle érdekes és hasznos történetet tanáraink magával ragadó elõadásain.

Miért szerethetõ a tábor? Mert megértheted, hogy az irodalom nemcsak abból áll, hogy verseket elemzünk, és kötelezõ olvasmányokat olvasunk, hanem megtapasztaljuk az igazi lényegét. Azt, hogy összehozza az embereket, és egyfajta közös pontot teremt. Úgy érkezel egy táborba, mintha senkit sem ismernél, de ha bárkivel elkezdesz beszélni, olyan, mintha jó barátok lennétek, akik rég nem látták egymást. Megismerkedhetsz olyan emberekkel, akik hasonló érdeklõdési körûek, mint te, de mégis teljesen más egyéniségek.

Na és a feladatok… Azok aztán vannak bõven. Esti tábortûz, egy kis zene, társaság, majd néhány pléd és a csillagok. Vagy szeretnél egy kicsit mozogni? Slenderman (éjszakai fogócska kis világító eszközökkel) Túristvándiban, éjszaka sötétben, csalánok között, egy számodra ismeretlen udvaron? Na igen… Ezt itt megteheted. Vagy akár lábtoll-labdázás a szabolcsi szálláson. Addig, amíg látod a labdát vagy tovább is? Arra is van lehetõség. Esetleg szeretnéd a kezedet is edzeni? Ölelgethetsz láthatatlan fákat.

Vannak visszatérõ elemei a táboroknak, egyes feladattípusok, például egy adott filmrészlet szinkronizálása, amelyben általunk megírt olvasással kapcsolatos szöveget, párbeszédet illesztünk egy filmrészletbe, vagy a csapatok közti kvízjáték, amely mindig meglepõ eredménnyel zárul.

Talán a sütési tehetségedet is próbára tennéd? Itt az ideje. Azok a palacsinták nem készülnek el maguktól. Na és a tánccal hogy állsz? Egy kis tûztánc az elmaradhatatlan tábortûznél szerves része a táboroknak. Évrõl évre eljárjuk a már hagyománnyá vált ördögtáncot autentikus népzenére, és mindig nagyon jól mulatunk magunkon. Ha pedig véletlenül fáznál nyáron, a csapattársaid szívesen kisegítenek néhány tucat ruhával.

Csapataink tagjai elõször, másodszor, harmadszor vagy negyedszer vesznek részt ebben a táborban. Vannak köztünk újoncok és visszatérõ táborozók. Évrõl évre azért látogatunk el, vagy azért térünk vissza ide, mert kíváncsiságunk, tudásvágyunk, jókedvünk és a minket összekötõ barátságok által a táborban töltött pár nap felejthetetlen élménnyé válik.

Megtapasztaltuk, hogy mindegy, milyen a mögöttünk lévõ tanév, milyen lett a bizonyítvány, az Olvass többet! táborban kibontakozunk, elengedjük a kreativitásunkat, alkotunk, kirándulunk, és minden feladattal egy kicsit jobban megismerjük egymást és önmagunkat. Rengeteg jégtörõ és önismereti játékot próbáltunk ki az évek során, vetélkedtünk, beszélgettünk olvasmányélményeinkrõl, sütögettünk, illetve meglátogattuk az adott évi helyszín nevezetességeit.

Hálásak vagyunk, hogy már közel egy évtizede, 2011 óta táborozhatunk együtt. Idén, 2020. június 18-20. között Szabolcs község adott helyet a 10. Olvass többet! tábornak, ahol felidéztük az Olvass többet! határtalanul-magyarul verseny tavaszi fordulójában olvasott Szent László legendát és Anna Frank naplóját is. Csegei László polgármester tábornyitó elõadásában mesélt nekünk többek között Szabolcs község múltjáról, a szabolcsi 1092-es zsinatról, László királyról. Megnéztük a kis református templomot, majd az egyik csapatjátéknak köszönhetõen megismertük a Mudrány Kúriát, a földvárat, s a helyi óvodában az elõzõ este közösen megtanult Kányádi-verseket tanítottuk meg a kicsiknek, akik örömmel fogadták az ismeretlen táborozókat. Sándor bácsira halálának 2. évfordulója alkalmából emlékeztünk a verstanulással és verstanítással, mert „a vers az, amit mondani kell.”

Hálásak vagyunk az Olvass többet! versenynek, amely megmutatta, hogy nemcsak kötelezõ olvasmányok vannak, amiket általában unnak a diákok, hanem igenis szórakoztató és mégis hasznos tud lenni az olvasás. Rájöhetünk, hogy csupán meg kell találni a hozzánk illõ könyvet, és utána már csak a csillagos ég a határ.

Köszönjük a szervezõknek – Peternainé Juhász Zsuzsa, Kluka Hajnalka tanárnõknek és Kónya István tanár úrnak – valamint a résztvevõknek, hogy minden évben emlékezetessé teszik az eltöltött idõt. Köszönjük Zsom-Zajti Zsuzsa néninek az önismereti játékokat, kreatív foglalkozásokat, s köszönjük Dobránszky Sándor igazgatóhelyettes, hogy meglátogatott bennünket, s együtt játszott velünk.

Aki egyszer kipróbálja, s részese lesz ennek a tábornak, többszöri visszatérõvé válhat a felejthetetlen élmények miatt.

FIGYELEM! Függõséget okoz!

Írták 2020. június 20-án a 10. Olvass többet! tábor lakói: Csákfalvi Réka, Cserta Dóra, Diós Letícia, Ézsiás Zsófia, Fedor Dóra, Gali Bence, Halász Benedek, Kapitány Júlia, László Petra Fruzsina, Krizsó Réka, Pálfi Szabolcs, Rab Hédi Lizett, Tamássy Boglárka(a Debreceni Ady Endre Gimnázium, a debreceni Medgyessy Ferenc Gimnázium és AMI, a DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma, a DSZC Péchy Mihály Építõipari Szakgimnáziuma, az Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskola, a Budapesti Szakképzési Centrum Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvû Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakgimnáziuma és a Szolnoki Szolgáltatási SZC Vásárhelyi Pál Közgazdasági, Egészségügyi és Turisztikai Két Tanítási Nyelvû Szakképzõ Iskolájának diákjai), valamint idéztünk egykori táborozók üzeneteibõl, melyek a 10. tábor lakóit szólították meg: Lukács Andrea 12.B, Debreceni Ady Endre Gimnázium, Kuffa Nikolett, a Sorbonne Nouvelle Paris 3. színháztudományok mesterszakos hallgatója, egykori adys diák és olvasó, valamint Fekete Sándor, a Budapesti Mûszaki Egyetem Építõmérnök Karának I. évfolyamos hallgatója, egykori péchys diák és olvasó.

Lábtoll-labdázás a szabolcsi Panni Panzió udvarán

Csendélet lábtoll-labdával és mobil telefonnal

Körjáték. Fehérben Ézsiás Zsófia és Diós Letícia

Szemben fehérben Ézsiás Zsófia

Dóra Debrecenbõl

Réka, Zsófi, Bogi és Bence

Csákfalvi Réka és Ézsiás Zsófia

Csoportkép a Szent László szobornál. Középen Diós Letícia és Ézsiás Zsófia. Jobb szélen rózsaszín pólóban Rab Hédi Lizett

Csákfalvi Réka rúgása

Száll a labda

Kompozíció a lábtoll-labdás élmények hatására