Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2010. : Hírek 2010. Szeptember : Szep.16. Prima díjátadó. Szolnok

Prima díjátadó

2010. szeptember 16. Szolnok

Ünnepélyes keretek között adták át szeptember 16-án este a megyei Prima Díjakat Szolnokon, a Szigligeti Színházban. A VOSZ megyei elnöksége által szervezett esemény fõ célja az volt, hogy az élet különbözõ területein dolgozók tevékenységére ráirányítsa a figyelmet.

— Észre kell venni a körülöttünk lévõ nem anyagi világot — fogalmazott ünnepi köszöntõjében a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) megyei elnöke. Lits József kiemelte: a Prima Díj csodálatos életutakról szól, amelyek öregbítik a megye hírnevét. A Prima-gála ugyanakkor a vállalkozások ünnepe is. Megmutatja a magyar tõke erejét, mely tud és akar is tenni a kultúráért, a tudományért, az ország felemelkedéséért.

A VOSZ 2003 óta évente kiadja a Prima Primissima Díjat tíz kategóriában a mûvészet és a tudomány mûvelõinek. A megyében 2005-ben alapították meg a díj helyi megfelelõjét, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területi Prima Díjat. A gála az elmúlt hat évben közéleti eseménnyé vált. Ez utóbbit jelzi, hogy a rendezvényre minden eddiginél többen fogadták el a meghívást, így például Szlovénia nagykövete is. Éppen a megnövekedett érdeklõdés miatt a már megszokott helyszín, a Galéria helyett ezúttal a Szigligeti Színház adott otthont a rendezvénynek. Méltó kísérõi voltak a gálának a kiváló fellépõ mûvészek és elõadók, többek között a Légierõ Zenekara, a Magyar Fesztivál Balett és a Bartók Béla Kamarakórus. Az utóbbi a Prima Díj jelöltje is volt a zenemûvészet kategóriában. Mellettük polgármesterek és civil szervezetek ajánlásai, majd egy szakmai zsûri döntése nyomán Bán János (magyar irodalom), Balázs Péter (színház), Fazekas Magdolna (képzõmûvészet), dr. Fülöp Tamás (tudomány), F. Nagy Gézáné (oktatás), Mészáros János (építészet), Korim Éva (sajtó), Hortiné dr. Bathó Edit (népmûvészet és közmûvelõdés) és Fehér János (sport) került a döntõbe. Mindannyian egy aranymedált kaptak emlékként. A hagyományoknak megfelelõen hárman részesültek Prima Díjban. Az ezzel járó plakettet, oklevelet és egy-egy millió forintot Fazekas Magdolna festõmûvésznek, Balázs Péter színmûvésznek, a Szigligeti Színház igazgatójának és a Bartók Béla Kamarakórusnak nyújtották át. Idén is volt ugyanakkor mód arra, hogy a közönség is véleményt mondjon a jelöltekrõl, az Új Néplapban megjelent szavazólapok segítségével. Idén összesen közel húszezer szavazat érkezett be. Ezek alapján a közönségdíjat Korim Éva újságíró, a Szolnok Televízió szerkesztõje vehette át. Most elõször adományoztak tiszteletbeli Prima Díjat. Ezt Vitéz Kautzky Ervinnek ítélték oda az 1956-os forradalom idején a megyeszékhelyen betöltött szerepéért. Az elismerést fia, Kautzky Armand vette át. A gála ugyanakkor valóban a vállalkozók ünnepe is volt. Az elmúlt esztendõhöz hasonlóan ugyanis Év Vállalkozója díjjal ismerték el a saját területükön kimagasló teljesítményt nyújtókat. Kádár, pék, autószerelõ, képkeretezõ, fényképész, virágkötõ és optikus mellett rendõrt és katonákat is jutalmaztak.

Fehér János a színpadon

A díjat dr. Kapitány István adta át

Díjátadás után

Az emlékéremmel

Fotó: Fehér Judit

Teleki József
Új Néplap