Skip Navigation LinksFőoldal : A sportágról : Játékszabályok

A legfontosabb versenyszabályok

Labda A speciális, 15 gramm súlyú labda négy db 15 cm-es libatollból (amely különbözõ színekre - piros, sárga, kék, zöld - festhetõ) és egy 4 cm átmérõjû kerek gumitalpból áll. A gumitalp alja és teteje között 5-7 db papírkorong biztosítja a labda rugózását és egyenletes repülését.

 

Játéktér A versenypálya 11,88 méter hosszú és 6,10 méter széles. (A tollaslabda pálya lábtoll-labdázásra is használható) A pályát négy centiméter széles vonalak határolják. A vonalak a pálya részei. A középvonaltól mindkét irányban 2 méterre futnak a korlátozó vonalak, amelyeken belülrõl fejjel tilos átjuttatni a labdát a másik térfélre. Az alapvonal középpontjától mindkét oldalon 1-1 méterre felrajzolt rövid vonalak jelölik ki az adogató térfelet.

 

Háló 7 méter hosszú és 76 cm széles, szemei 2x2 cm méretûek. A háló magassága férfiaknál 160 cm, nõknél 150 cm. Játék közben tilos megérinteni, alatta ill. felette az ellenfél térfelére bármely testrésszel átnyúlni.

Csapatok Egy versenycsapat 6 játékosból áll. Közülük egyidõben  hárman játszanak. A játék során a játékosok  bármikor cserélhetõk.

A játékosok helyzete A csapatok játékosai háromszög alakban állnak fel. Két játékos a háló közelében egymástól 2 méter távolságra, egy játékos a hátsó térfélen ill. adogatásnál az adogató térfélen áll. A kötött sorrend csak az adogatásnak ill. az adogatás fogadásánál kötelezõ. Az adogatás elrúgásának pillanatában minden játékos helyet változtathat.

A játék kezdete Az adogató csapata adogatótérfélen áll és a labdát lábbal az ellenfél térfelére rúgja. Rossz az adogatás, ha az adogató játékos a vonalra ill. játéktérre lép, vagy ha az adogatás hálót vagy más akadályt érint.

Labdaérintés Egy csapat mielõtt a labdát az ellenfél térfelére juttatja, a saját térfelén maximum négyszer érintheti. A negyedik érintésnek a másik térfélre való átjuttatásra kell irányulnia. A négy érintésen belül egy játékos egymás után kétszer érintheti, rúghatja a labdát. A labdát játék közben tilos kézzel vagy karral érinteni. Minden más testrész használata megengedett. A páros játékban szintén négy érintés engedélyezett, az egyéniben csak kettõ.

Sorrend Az adogatás jogának elnyerésekor az adogató csapat játékosai az óramutató járásának megfelelõen egy hellyel váltják helyzetüket (forgás).

Idõkérés Minden csapat minden játszmában kétszer kérhet idõt. Az idõkérés idõtartama 30 másodperc. Az idõkérés ideje alatt a csapattagok nem hagyhatják el a pályát.

A mérkõzések számolása Mérkõzések két nyert játszmáig tartanak. A játszmák 21 pontosak. Gyorsított számolás. Minden labdamenet ponttal fejezõdik be. Ha az adogató csapat (játékos) hibázik, a pont a fogadóé és át kell adnia az adogatás jogát is a másik csapatnak (játékosnak). A játszmát két pont különbséggel kell megnyerni. 20-20-tól váltott adogatással kell elérni a két pont különbséget.