Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2008. : nov.7-9. 3. Lábtoll EB. Királyhalom

3. Lábtoll-labda Európa-bajnokság

Eredmények ...   Eredmények (pdf)  

November 7-9. Királyhalom (Backi Vinogradi)

November 7-tõl 9-ig Szerbiában, a magyar határhoz közeli Királyhalmon rendezték a lábtoll-labdázók harmadik Európa-bajnokságát, amelyen nyolc ország – Ausztria, Finnország, Franciaország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Szerbia és Szlovákia – versenyzõi léptek pályára. A magyar válogatott kiválóan szerepelt. Hat Európa-bajnoki címet és egy ezüstérmet begyûjtve harmadik alkalommal is elnyerte a Nemzetek Nagydíját. A magyar válogatottban a férfi versenyszámokat a Nagykanizsai Zemplén SE (csapatvezetõ: Budavölgyi Kálmán), a nõi versenyszámokat és a vegyes párost az Újszászi VVSE (csapatvezetõ: Fehér János és Tóth Gábor) versenyzõi játszották.

Az elsõ napon a férfi és nõi hármas versenyekre került sor. A magyar csapatok könnyedén vették az akadályokat. A döntõben mindkét csapat Németország ellen mérkõzött. A férfiak – Arany Bálint, Hartai Attila, Huszár Emil, Takács Endre – könnyû gyõzelmet arattak 21-11, 21-9. A nõk – Eperjessy Zsófia, Kapás Ágnes, Szabó Nóra, Varga Rita – szoros mérkõzésen 21-16, 21-19-re veszítettek. Bátrabb játékkal nyerhetõ lett volna a mérkõzés.

A második napon a férfi egyéni döntõjében Hartai Attila 21-13, 21-17-re verte a német Oliver Löwent. A nõknél Kapás Ágnes Silke von Rüdennel döntõzött. Izgalmas játék után az elsõ játszmát Ági nyerte 23-21-re. A második játszmában végig két-három ponttal vezetett. 20-18-nál mérkõzéslabdája is volt, mégis 23-21-re vesztett. A harmadik játszmában különleges talpalásaival és ravasz ejtéseivel megtörte ellenfele ellenállását és 21-14-re nyert. Kapás Ágnes a nap végén Tóth Gáborral a vegyes párosban is a dobogó legmagasabb fokára állhatott. Könnyedén 21-5, 21-12-es gyõzelemmel nyerték meg az Európa-bajnoki címet a német Diana Ruttar, Stefan Müller páros elõtt.

A harmadik napon a párosok folytatták a gyõzelmi sorozatot. A Hartai Attila, Takács Endre duó a finn Teemu Marjamäki, Petri Väkeväinen elleni 21-2, 21-12-es könnyû gyõzelemmel szerezte meg az Európai-bajnoki címet. A befejezõ nõi páros döntõben Kapás Ágnes és Varga Rita a német Diana Ruttarral és Silke von Rüdennel játszott látványos mérkõzést. Az elsõ játszma még szoros volt (22-20). A másodikban már minden játékelem – ütés, ejtés, sáncolás, labdaszedés, adogatás – szinte hibátlanul sikerült a magyaroknak. 21-11 lett a vége és hatodszor is felhangzott a magyar Himnusz a királyhalomi Petõfi Sándor Általános Iskola sportcsarnokában.

A háromnapos versenyen a válogatott minden tagja jó teljesítményt nyújtott. A jók közül a férfiaknál Hartai Attila három arany, a nõknél Kapás Ágnes három arany és egy ezüstérmével emelkedik ki.

Az EB megrendezéséhez a Magyar Lábtoll-labda Szövetség jelentõs szakmai és technikai segítséget nyújtott. A verseny lebonyolításában, vezetésében, a játékvezetésben, a szállításban és az ellátásban a helyiekkel együtt sokat tett a verseny sikeréért: ifj. Ágotai Olivér, Bakos Sándor, dr. Baky Endre, Baláti Márton, Baláti Zoltán, Balátiné Hudra-Kis Anita, Fehér János, ifj. Fehér János, Fehér Judit, Fehérné Szekeres Zsuzsanna, Harsányi Judit, Kézér Béla, Kaló Istvánné, Kurdi Gábor, Tóth Gergõ, Tóth István, Tóth Istvánné, Tóth Roland (Újszászi VVSE), Budavölgyi Kálmánné (Nagykanizsa ZSE), Laskiné Spingár Éva (Szepetnek SE), Veres Pál (Szolnok) és Viller Józsefné (Jánoshida KSE).

A helyiek a színvonalas kísérõ programok során igyekeztek megmutatni környezetük értékeit. A megnyitón a királyhalomi iskola énekkara, valamint aerobik és tánccsoportjai szerepeltek. A hajdújárási hagyományõrzõ esten népdalkörök és tánccsoportok adtak ízelítõt a helyi kultúrából. A kirándulás során a verseny résztvevõi ellátogattak a palicsi állatkertbe, majd rövid sétát tettek Szabadkán. A szép, szecessziós stílusban épült városházán fogadta a verseny résztvevõi Maglai Jenõ, a Szabadkai Közgyûlés elnöke.

Jönnek a magyarok

A magyar csapat a megnyitón

A megnyitó díszvendégei

Iskolások mûsora a megnyitón

Érmek, serlegek

Az ezüstérmes nõi csapat

A férfi csapat nyerte az elsõ aranyérmet

A magyar csapat

A magyar segítõk

Hartai Attila, a férfi egyéni Európa-bajnok

Kapás Ágnes, a nõi egyéni Európa-bajnok

Tóth Gábor és Kapás Ágnes a vegyes páros legjobbjai

Az oroszlánt nem nagyon izgatta látogatásunk

A kíváncsi fóka

Maglai Jenõ, közgyûlési elnök és a Városi múzeum igazgatója

A szabadkai városháza dísztermében

Takács Endre és Hartai Attila a férfi páros Európa-bajnokok

Varga Rita és Kapás Ágnes a nõi páros legjobbjai

Harmadszor is Magyarországé a Nagydíj

Fotó: Fehér János, ifj. Fehér János, Fehér Judit