Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2011. : Hírek 2011. Május : Máj.26. Hajrá, Csaba! sportrendezvény. Békéscsaba

Hajrá, Csaba! sportrendezvény

2011. május 26-27. Békéscsaba

Nem kis feladatra vállalkozott Békéscsaba város önkormányzatának sportirodája, amikor május utolsó napjaiban a megyeszékhely kis- és „nagydiákjainak” megmozgatását tûzte ki célul a Békéscsabai Városi Sportcsarnokban, s annak közvetlen közelében. A program a Hajrá, Csaba! elnevezést kapta.

 A békéscsabai polgármesteri hivatal sportcsoportja évrõl évre hagyományosan megrendezi a Középiskolai Sportparádét. Az idei, május 26-i immár a hetedik volt a sorban. E sporteseményen a város valamennyi középiskolája elindult, s a különbözõ sportágakban összemérte erejét. Természetesen rendszeresen ott szerepel a programban a labdarúgás, a kézilabda, a röplabda, ebben az évben új sportágként megjelent a floorball is. A csapat sportok mellett egyéni versengések is voltak: szkander, asztalitenisz, minitenisz, s még sorolhatnánk a sportágakat.

A versenyszámokban nem indulók a Békéscsabai Városi Sportcsarnokban, a Vívócsarnokban, s a két létesítmény közelében felállított különbözõ „állomásokon” próbálhattak ki sportágakat, illetve gyûjthettek pluszpontokat iskolájuk számára. A hagyományos, illetve újonnan megjelent (lábtoll-labda, rönkhajítás, rúdkitartás, kocsi tolás stb.) sportágak mellett megismerkedhettek a katasztrófa-védelemmel, a tûzoltósággal, a mentõsökkel is, amely állomásokon ugyancsak pontokat kaphattak.

A VII. Középiskolai Sportparádén közel 3000 diák vett részt. Másnap, azaz május 27-én, Békéscsaba város óvodásai és általános iskolásai számára nyílt lehetõség a Sportcsarnoknál a sportolásra. Ezen a napon nem a versengés volt a lényeg, hanem hogy a gyerekek megismerjék a Békéscsabán ûzhetõ sportágakat, kipróbálhassák azokat, illetve megtudhassák, milyen nyári táborokat hirdettek erre az évre az egyesületek.

E napon 40 csabai sportszervezet várta a kisdiákokat, s 50 különbözõ sportág kipróbálására nyílt lehetõség. A délelõtt folyamán óriási volt az érdeklõdés, a számítások szerint 1700 gyermek vett részt az eseményen.

Az elsõ alkalommal Békéscsabán megjelenõ lábtoll-labdázás kedvezõ tapasztalatairól számolt be Kormos Mihály, a rendezvény fõszervezõje:

Az elsõ nap közel 3000 középiskolás vett részt a Középiskolai Sportparádén. Itt a kiemelt sportágak mellett, melyekben az iskolák összemérték tudásukat, 40 állomást állítottunk fel, melybõl az egyik volt a lábtoll-labda. Rengeteg középiskolás kipróbálta a lábtoll-labdázást.

A második nap a város egyesületei jelentek meg, de összeállítottunk egy játékparkot is, arra az esetre, ha az egyesületek nem lennének képesek lefoglalni a nagy tömeget, illetve az óvodásoknak, alsós diákoknak nem tudnak választékot adni. Szerettünk volna egy olyan helyet, ahol kipróbálhatnak általuk még kevésbé, vagy egyáltalán nem ismert sportágakat, melyek nincsenek jelen Békéscsabán. Itt is több száz gyermek ismerkedett meg a lábtoll-labdával.

Több élsportoló is lábtoll-labdázott. Az elsõ osztályú nõi kézilabda csapat két sportolója Kelemen Éva és Szekeres Klára, illetve Pallag Ágnes a Békéscsabai RSE Extra-ligás csapatának játékosa.

Általános tapasztalatként elmondható, hogy a békéscsabai gyerekek nem ismerték korábban ezt a sportágat. Sokan a felnõttek közül sem hallottak róla. Kicsit ódzkodva próbálták ki, hiszen a labdához vannak szokva. Komoly hagyományai vannak Békéscsabán a labdarúgásnak. Miután kipróbálták az új játékot, szívesen tértek vissza újra.

Természetesen ez akkor lett volna még "ütõsebb", ha lettek volna tapasztalt sportolók, akik be tudták volna mutatni, el tudták volna magyarázni a sportág "lényegét". Egy focista ismerõsömet kértem meg erre, aki megpróbált átadni valamit a lábtoll-labdázásból.

Rúgás lábfejjel

Labdalevétel mellkassal

Labdamegállítás

Dekázás

Kelemen Éva

Szekeres Klára

Rúgáshoz készülõdve

Ismerkedés a labdával

Ifjú tehetségek

Koncentráció rúgás elõtt

Balerina lábtoll-labdával

Fotó: Kormos Mihály