Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2023. : Dec. 20. Évzáró újszászi versenyek. Újsszász

Évzáró újszászi versenyek

2023. december 20. Újszász

A lábtoll-labdázók hivatalos versenyszezonja már december elején befejezõdött, de Újszászon tovább folytatódik a sportélet és a helyi sportolók játékos versenyekkel búcsúztatják a 2023-as évet. Az újszásziak, mint minden esztendõben, így idén is az év utolsó napjaiban a rokon sportágak versenyeivel zárják az évet.

DECEMBER 28. (CSÜTÖRTÖK)

10 órától 15. alkalommal rendezik a háromlabda versenyt, amely asztaliteniszezéssel kezdõdik, tollaslabdázással folytatódik és lábtoll-labdázással fejezõdik be. Mindhárom sportágban egy-egy 21 pontos szettet játszanak a résztvevõk. Aki több pontot gyûjt a három sportágban, az jut tovább a következõ fordulóba. A gyermekek és a serdülõk délelõtt 10 órától, az ifjúságiak, felnõttek és szeniorok délután 14 órától mérkõznek.

Az örök ranglistát Tóth Gábor vezeti hét gyõzelemmel, Herczeg Gábor öt gyõzelemmel a második, Kleics Dávid (Borjád SE) két gyõzelemmel a harmadik.

A nõi örökranglista: Kapás Ágnes 3, Tánczos Krisztina 3, Farkas Lilla 2, Fehér Valéria 1, Hornyák Erzsébet 1, Lõrincz Bettina (Tápióbicske LSE) 1, Szaszkó Dorka 1, Tóth Virág 1, Vágó Henriett 1 gyõzelem.

DECEMBER 29. (PÉNTEK)

10 órától a 6. Shuttleball Verseny, a tajvani lábtoll-labda torna következik. Az ökölnyi gumilabdába szúrt lila tollból álló labdát könnyebb eltalálni, de nehezebb irányítani, mint a mindössze 15 grammos lábtoll-labdát. A lábtoll-labdázók technikájának javítására, az ollózások gyakorlására kiváló segédeszköz. Újszászon 2018-ban rendeztek már nemzetközi versenyt, 2019 júliusában pedig 22 fõs újszászi küldöttség járt Tajvanon, ahol verseny körülmények között a labda megalkotóival játszották Taipeiben, az ott nemzeti játéknak számító sportágat. A Nagy Sportágválasztókon, a lábtoll-labda bemutatókon sokan kipróbálták már a lábtoll-labdánál nehezebben irányítható ázsiai sportszert.

DECEMBER 30. (SZOMBAT)

10 órától a lábtoll-labdázás thaiföldi, malajziai rokon sportága, a 16. Sepak Takraw Bajnokság mérkõzései következnek, amelynek rúgásai és szabályai nagyon hasonlítanak a lábtoll-labdázáshoz. A különbség a labdában van. A sepak takraw-t 17-18 dekás labdával játsszák. Az elsõ labdák még bambuszból készültek, a versenylabdák bambuszt utánzó mûanyagból. A lábtoll-labdánál jóval nehezebb labda rossz kezelés, rossz levétel esetén nagy piros és kék foltokat hagyhat a testen. A Magyarországon csak Újszászon játszott, a Malajziából, Thaiföldrõl származó sportágban korábban az ÚVVSE játékosai többször indultak Ausztriában, Franciaországban, Németországban nemzetközi versenyeken. Egyszer még Malajziában is jártak. Idén Lengyelországban jártak és gyûjtöttek be egy ezüstérmet és egy bronzérmet. Az Eurosporton viszonylag sokszor látható attraktív sepak takraw hasznos kiegészítõ sport a lábtoll-labdázók részére: kiválóan fejleszti a gyorsaságot, és a látványos ollózások megtanulásában is nagyon jó segédeszköz.

DECEMBER 31. (VASÁRNAP)

10 órától a 16. Lábtoll-labda Szilveszter Kupával zárul az év, amelynek mûsorán a hagyományos versenyszámoktól eltérõ játékok szerepelnek. Lesz kézen fogós páros, nagy indián játék, sorsolásos csapat és páros, amelyben minden forduló után sorsolják a csapatok összeállítását. Egy rokon sportágat itt is becsempészünk a lábtoll-labda mellé, hiszen az amerikai eredetû footbag two squares versenyszámában is összemérheti az ügyességüket a jelentkezõk. Pezsgõ bontással zárul a nap.

A versenyek nyíltak. Mindenki bekapcsolódhat a különbözõ labdák rúgásába. Nevezési díj karácsonyról maradt vagy frissen készített közösen elfogyasztható enni és innivaló.

Fotó: Fehér János