Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2024. : Ápr. 27. Ötből öt versenyszámot nyertek az újszásziak. Újszász

Ötbõl öt versenyszámot nyertek az újszásziak

2024. április 27. Újszász

Ágrajzok

Április 27-én öt egyesület részvételével B-Metál Kupát rendeztünk Újszászon, ahol a csapat, vegyes páros és egyéni ranglista pontokért 65 versenyzõ küzdött felnõtt korcsoportban. A megnyitón Cserszegtomaj, Dunaújváros, Nagykanizsa, Pusztaszer és a házigazda Újszász versenyzõit köszönthettük, majd kezdõdött is a csapatverseny.

A tizenegy férfi csapat közül az azonos ranglistaponttal rendelkezõ Újszász Németh és Újszász Kökény számított esélyesnek, és a papírformát bizonyítva döntõbe is kerültek. Némethék Pusztaszer csapatát gyõzték le az elõdöntõben fordulatos, dinamikus mérkõzésen 18-21, 21-19, 21-19 eredménnyel, Kökényék pedig Nagykanizsával játszottak és nyertek 21-17, 21-19-re. A fináléban a magabiztos játékot mutató Kökény Martin, Kökény Zoltán, Lakatos Zoltán és Rab Alexander két játszmában nyertek, az eredmény 21-15, 21-16 lett. A bronzérmet pedig a zalaiak szerezték meg.

A nõi mezõnyben négy egyesület hét csapata sorakozott fel, örömünkre Pusztaszer nõi csapata is visszatért a versenyzéshez és szép játékkal elõdöntõig jutottak. Itt Kovács Brigitta, Kovács Evelin és Farkas Lilla csak szoros mérkõzésen, 21-16, 20-22, 21-7 eredménnyel tudott nyerni. A másik elõdöntõben Cserszegtomaj Újszász Szaszkó ellen játszott, ahol utóbbi csapat szintén három játszmában tudott gyõzni 13-21, 22-20, 22-20-ra. A döntõben Szaszkóéknak sikerült borítani a papírformát. Ugyan az elsõ szettben 21-11-es vereséget szenvedtek, és még a második játszma közepéig is Újszász Farkas csapata vezetett, azonban Diós Letícia pontos szerváinak, Szaszkó Dorka ponterõs talpalásainak és Hornyák Erzsébet szedéseinek, feladásainak köszönhetõen sorra szerezték a pontokat, mellyel átvették a vezetést és nyertek 21-18-ra. A harmadik szettben már magabiztosan játszva 21-15-ös eredménnyel sikerült nyerniük.

A csapatot követõen egyéni mérkõzések következtek, ahol a férfiaknál 33 versenyzõ közül az esélyesnek tartott Rab Alexander sorra gyõzte le ellenfeleit. Az elõdöntõben csapattársa, Kökény Martin ellen szoros mérkõzésen, 12-15, 15-12, 15-12-re nyert, miközben a másik ágon Kulcsár Zalán Fehér Zsoltot gyõzte le 6-15, 15-11, 16-14 arányban. A döntõ elején még Zalán lendülete kitartott és dinamikus játékkal 15-11-re gyõzte le Alexet. Ellenfele a második szettre azonban összeszedte magát és ponterõs szerváival, éles talpalásaival 15-8-ra tudott nyerni, a harmadik szettet pedig 15-12-es eredménnyel hozta.

Nõi egyéniben tizennyolcan neveztek, ahol a cserszegtomaji Udvari Boglárka Hornyák Erzsébetet gyõzte le az elõdöntõben 15-11, 15-10-re. Farkas Lilla csapattársa, Kovács Brigitta ellen játszotta az elõdöntõt, ahol 15-0, 10-15, 15-7 eredménnyel jutott tovább, majd a döntõben Bogi ellen 18-16, 15-9-re tudott nyerni.

A vegyes párost egy korábbiaktól eltérõ versenyrendszerben, svájci rendszerben játszottuk, melyet más sportágak, mint például sakk és fallabda esetén széles körben alkalmaznak nemzetközi tornákon is. A lebonyolítás különlegessége, hogy nincs szükség kiemelésre, és az egyes fordulókban a közel azonos helyen álló egységeket sorsolja össze a rendszer egymás ellen. A végsõ helyezések kialakításában a megnyert mérkõzések száma mellett a szettarányok és pontkülönbségek is számítanak. Négy forduló után a Rab-Kovács, Fehér-Szabó, Kulcsár-Szaszkó és Kökény-Farkas párosok kerültek az élre, így számukra további egy-egy mérkõzés következett, Rabék Kökényék ellen, Fehérék pedig Kulcsárék ellen játszottak szoros, három szettes meccseket. A dobogós párosok egymás elleni játékai során mindenki egy-egy mérkõzést nyert és egy-egy mérkõzést vesztett el 3-3 szettben. A szoros verseny során a Kökény-Farkas páros került a tábla élére, akiknek a szettkülönbsége a verseny során +6, pontkülönbsége +44, a Rab-Kovács páros ezüstérmes lett +6-os szettkülönbséggel és +25-ös pontkülönbséggel. A bronzérmet a Fehér-Szabó duó szerezte meg, akiknek a nyertes és vesztes játszmáik differenciája +5, pontkülönbségük pedig +39 lett.

A felnõtt korcsoportos versenyzõk számára a júniusi páros országos bajnokság lesz a következõ megmérettetés, illetve néhányan május közepén Franciaországba utaznak a French Open nemzetközi versenyre.

Farkas Lilla