Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2023. : Júl. 31. Farkas Lilla lett a 26. Hungarian Open egyetlen magyar bajnoka, Hongkong tarolt. Újszász

Farkas Lilla lett a 26. Hungarian Open egyetlen magyar bajnoka, Hongkong tarolt

2023. július 31.

Ágrajzok | Képek

Hongkongi fölényt és egy újszászi gyõzelmet hozott a 26. Hungarian Open, amelyen kilenc ország közel 180 lábtoll-labdázója vett részt és versenyzett négy napon át, július 22-tõl 25-ig az újszászi Tornacsarnokban és Mûvelõdési Házban.

Fordulóponthoz érkezett Európa legnagyobb lábtoll-labda versenye, amelyet elõször rendeztek meg alapítója és állandó fõszervezõje, a márciusban elhunyt Fehér János nélkül. A Magyar Lábtoll-labda Szövetség vezetõi, Újszász önkormányzata és dolgozói, a helyi intézmények, vállalkozások, civil szervezetek és lelkes önkéntesek összefogásának köszönhetõen mégis sikerült olyan Hungarian Opent rendezni, amely méltó módon folytatta a hagyományokat.

A négynapos verseny eleje még az emlékezésrõl szólt, a résztvevõk Fehér János sírjánál virágokkal, mécsesekkel és koszorúkkal tisztelegtek, és a versenyalapító síremlékén a Hungarian Open hivatalos pólóját is elhelyezték. A megnyitóünnepségen ifj. Fehér János, a Magyar Lábtoll-labda Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a szervezõk azt szeretnék, ha új generációk is olyan élményekkel gazdagodnának, mint azok, akik együtt nõttek fel a versennyel. A megjelent lábtoll-labdázókat a Hungarian Open védnöke, Dobozi Róbert polgármester köszöntötte, majd Pócs János országgyûlési képviselõ, a verseny fõvédnöke nyitotta meg a 26. Hungarian Opent. Mindketten méltatták Fehér János tevékenyégét is, és azt az összefogást, ami segítheti az általa teremtett verseny továbbélését.

Az idei verseny létszáma meghaladta tavalyiét, a nõknél 14, a férfiaknál 33 csapat nevezett, de voltak olyanok is, akik csak az egyéni számban indultak. Az Openen Csehország, Franciaország, Hongkong, Németország, Olaszország, Szerbia, Szlovákia, Románia (Székelyföld) képviseltette magát versenyzõkkel a hazai lábtoll-labdázók mellett.

Ma már elmondhatjuk, hogy a hongkongiak visszatérõnek számítanak, de ilyen nagy létszámmal, három nõi és két férfi csapattal még egyetlen távol-keleti ország sem vett részt a nyílt nemzetközi bajnokságunkon. Közöttük voltak világbajnoki érmesek, de több játékosról nem lehetett tudni, milyen erõt képviselnek. Tavaly csak a nõi egyéniben taroltak, a férfi mezõnyben hullámzó játékot mutattak, csapatban és egyéniben is csak harmadik helyig jutottak. Idén viszont alaposan megnehezítették az európaiak dolgát, jóval céltudatosabban és eredménycentrikusabban játszottak, a dobogós helyekért is bravúrra volt szükség.

A csapatverseny a férfiaknál és a nõknél is csoportmérkõzésekkel kezdõdött. A nõknél az A csoportot az az Internationals nyerte, amelynek játékosai három országot és négy egyesületet képviseltek. A nagykanizsai Kunics Réka, az újszászi Szaszkó Dorka, a királyhelmeci Bagos Viktória és a hageni Franziska Oberlies alkotta a csapatot, amely a gyõzelemre is pályázhatott. Ezt erõsítette, hogy sikerült legyõzniük Hongkong 2-t is a selejtezõben. Ebben a csoportban harmadik helyre Cserszegtomaj sorolt be. A B csoportban Hongkong 1 játszmaveszteség nélkül lett elsõ, míg a második helyet az Újszász Kovács szerezte meg, de tõlük Pusztaszer és Újszász Kaszonyi is tudott szettet rabolni.

A két csoportból a legjobb négy-négy küzdhetett az aranyéremért, az Internationals könnyedén jutott a négy közé az Újszász Czétényi kiejtésével, ahol a Cserszegtomajt legyõzõ Újszász Kovács várt rájuk. A hazai csapat nem tudta igazán megszorítani Bagosékat, mindkét szettben 16 pontot szereztek, így csak a bronzéremért küzdhettek. A másik ágon két hongkongi csapat jutott a négy közé, miután kiejtették Tápióbicskét és Pusztaszert. Az ázsiaiak megdolgoztatták egymást az elõdöntõben, fordulatos, háromszettes meccsen végül Hongkong 1 lépett a döntõbe. A finálé elsõ szettjében az Internationals még lépést tudott tartani a hongkongiakkal, de a második játszámában már szembetûnõen nagy különbség volt a két csapat között, csak 12 pontot szereztek Szaszkóék. A bronzmeccs már nem volt ilyen egyértelmû Hongkong 2 és Újszász Kovács között. Az elsõ játszmát a haziak vitték 21-17-re, majd a hongkongiak ugyanennyire nyertek a másodikban. A harmadik szett a végletekig kiélezett volt, az újszásziaknak már meccslabdájuk volt, amikor a hongkongkiak kiegyenlítettek. A lendület aztán nem vitte õket tovább, egymás után két pontot szerzett a hazai csapat, és ezzel az övék lett a harmadik hely.

A férfi mezõnyben hét négyes és egy ötös csoportban játszották le a selejtezõket. A címvédõ Nagykanizsa könnyedén jutott a 16 közé, ahol elõször a francia Bancót verte. Az elõdöntõbe jutásért azzal a Hongkong 2-vel játszott, amely már két erõsebb magyar csapatnak is gondot okozott. Az Újszász Nózsi a csoportban kapott ki tõlük egy háromszettes küzdelemben, Pusztaszer is kikapott az ázsiaiaktól, majd a négy közé jutásért a sok hibával és kissé bátortalanul játszó Újszász Rab is elvérzett velük szemben. A kanizsaiak is nehéz meccset játszottak velük, csak a harmadik szettben tudták legyûrni õket. A másik ágon a második kiemelt FFC Hagen elõször Cserszegtomaj Nagyot ejtette ki, majd a szenior korú versenyzõkbõl álló Újszász Tóth-tal csatázott. A németek ezt a meccset is kipipálták két nagyon szoros játszmában. Hongkong 1-es csapata is könnyedén bemasírozott a legjobb négy közé, a francia Fast Life után Hongkong 3-at is kiejtették. Az elõdöntõben az FFC Hagen csak az elsõ játszmát tudta szorossá tenni, a másodikban már nem tudta tartani a lépést a hongkongiakkal, és lemaradt a döntõrõl. A fináléban az elsõsorban Horváth Gergõ bombaerõs talpalásaira építõ Nagykanizsának kis híján sikerült elcsípnie Hongkong 1-et, és ugyan szettlabdájuk is volt, nem sikerült játszmát nyerniük. Hongkong 1 mind a két szettet, csak a legszûkebb, kétpontos elõnnyel tudta behúzni. A Hungarian Open történetében korábban még sosem volt a férfi csapatok között elsõ Hongkong, és ázsiai csapat is csak egyszer nyert Opent, még a legelsõn, 1996-ban lett gyõztes Kína.

Az biztos volt, hogy férfi egyéniben új bajnokot avatnak, mert a címvédõ Herczeg Gábor befejezte karrierjét. A tavalyi döntõs német David Zentarra ezúttal is éremesélyes volt, de a torna favoritjának inkább a világbajnoki második Or Kwan Ho Kevint lehetett tekinteni. A 88 fõs mezõnybõl a legjobb 16-ba nyolc magyar (öt újszászi, két nagykanizsai és egy cserszegetomaji), négy német, három hongkongi és egy francia verekedte be magát. A nyolc között már csak három magyar lábtoll-labdázó volt, Tóth Gábor, Rab Alexander és Kökény Martin. Az elsõ helyért még három hongkongi és két német maradt versenyben. David Zentarra öcsét Christophert legyõzve jutott az elõdöntõbe, Tóth az idén eddig mindig jobb Rabot tudta megverni, Kökény pedig a tavalyi harmadik Chan Ho Yintõl kapott ki. Or Kwan Ho Kevin hongkongi társát verve jutott könnyedén az elõdöntõbe. Az évek során sok Zentarra-Tóth-párharcnak lehettünk szemtanúi, mindig kétesélyes a meccsük. Ezúttal csak a második játszma hozott szorosabb küzdelmet, a közel tíz évvel fiatalabb német játékos frissebb maradt a sok szervezõi feladatot is ellátó ellenfelénél, két szettben megnyerte az elõdöntõt.  A másik ágon a favorit hongkongi hozta a meccsét. A döntõben sem volt kérdéses, hogy itt ma csak Or Kwan Ho Kevin gyõzhet, ritmusváltásairai, lágyan kihelyezett labdáira sokszor nem tudott reagálni Zentarra, így két sima szettben, 21-12, 21-16-ra nyert a hongkongi.

A sok külföldi indulóval erõs mezõny gyûlt össze a Hungarian Openen, ami azt is jelenti, hogy a magyaroknak és az újszásziaknak még nehezebb volt megszerezni a végsõ gyõzelmet. A nõi egyéniben Farkas Lillának köszönhetõen végül sikerült itthon tartani az aranyérmet. Az újszásziak részérõl Nagy Leila is bravúrosan szerepelt, a még csak serdülõ korú játékos két hongkongit kiejtve jutott a legjobb nyolc közé, végül egy harmadik ázsiai, a tavalyi döntõs Huang Suet Yan állította meg. Õt aztán Farkas ejtette ki a döntõbe jutásért egy szoros majd egy sima szettben (21-19, 21-12). Korábbi mérkõzéseiken mindig a hongkongi volt a jobb, ebbõl a szempontból is bravúros volt ez a gyõzelem. Az alsó ágon Kovács Brigitta és Szaszkó Dorka is hongkongi játékost fölülmúlva került be a legjobb nyolcba. Ott mindketten két korábbi Hungarian Open-gyõztessel, Kunics Rékával és Bagos Viktóriával néztek szembe. Ezeken a meccseken gyõzött a rutin, az exbajnokok így egymással csaphattak össze. Elõdöntõjükben Bagos nyerte az elsõ szettet, a másodikat viszont már nem tudták lejátszani Kunics térdsérülése miatt. A döntõ elsõ játszmában Bagos mutatott magabiztosabb játékot az elsõ szettben, 21-16-ra nyert, a másodikban Farkas magára talált és simán, 21-14-re verte a királyhelmeci játékost. A harmadik játszmában is jól kezdett, 7-8 pontos elõnyre tett szert, de a 13. pontnál megtorpant, Bagos feljött 13-12-re. Farkas kibírta a nyomást, és a végjátékban már nem hibázott, 21-18-ra gyõzött és lett egyéni bajnok.

Hungarian Open nem csak a versenyzésrõl szól (keretesbe)

Újszászon júliusban szinte egy teljes hét a lábtoll-labdáról szól, az is állandó programelem, hogy a kisebbek Némethné Varga Edit segítségével a saját fantáziájuknak és kézügyességüknek megfelelõen saját labdákat kreálnak a Mûvelõdési Házban. Idén is sok ötletes és egyedi toll-labda készült.

A Hungarian Open most is szép példája volt annak, hogy az újszásziak szívesen állnak be a rendezvény mögé. Magánszemélyektõl, helyi és környékbeli vállalkozásoktól, újszászi kötõdésû emberektõl érkeztek pénzadományok, anyagi támogatások, de egyéb felajánlásokkal éltek. Volt, aki saját kertjében termett zöldséget, gyümölcsöt hozott a versenyzõknek, de házi készítésû szörp is került a büféasztalra, helyben mûködõ vállalkozásoktól kenyeret, húst is kaptunk támogatásként. Az eredményhirdetéshez Veres Józsefné ajánlott fel csokrokat.

A verseny színvonalas rendezéséhez legalább ilyen sokat hozzátettek azok, akik munkájukat ajánlották fel segítségként. Az önkormányzat a verseny miatt fejlesztette  a Tornacsarnok áramhálózatát, de hogy a tápióbicskei Nagy Máté mûködtetni tudja az eredményhirdetéshez és a kiemelt meccsek felvezetését show-szerûvé tevõ hang- és fénytechnikát, ahhoz még szükséges volt némi munkára. Borsos Ferenc és Knap Gábor gyorsan beugrott, vasárnap is vállalták, hogy kialakítsák a megfelelõ csatlakozást.

A versenyzõk étkeztetésérõl a Rózsa Imre Technikum konyhája és a Szász Étterem gondoskodott, de hagyomány, hogy két este a Tornacsarnok kertjében készült ételeket fogyasztják a résztvevõk. Az eddigi fõszakács, Tóth István idén átadta a fakanalat két fiának, Rolandnak és Gergõnek, akik szintén nagyon finom paprikás krumplit és babgulyást fõztek 250 fõ számára.

A hétfõ délelõtti pihenõidõben általában strandolás szokott lenni a program, de idén a kenuzást próbálhatták ki azok, akik még frissek tudtak maradni a Czétényi Krisztián és Szaszkó Soma által hajnal hatig levezényelt diszkó után. A lábtoll-labdázók a Zagyva Ökopark kenuiban evezhettek a vízmennyiség miatt szebbik arcát mutató folyón a Szociális Otthon és szászberki híd között Szacskó József irányításával.

Hétfõn este a játéké volt a fõszerep, az iskola udvarán felállított rendezvénysátorban különbözõ táblás fajátékokon vívhattak felfokozott csatákat a résztvevõk.

Közremûködõk

A 26. Hungarian Open nem valósulhatott volna meg szponzoraink, önkénteseink és partnereink segítsége nélkül. Mindannyiuknak köszönjük a bizalmat, a segítséget és a közös munkát.

Támogatók:

Bartus Éva és Ráski Lajos, Benyus-Ker 2009 Kft., B-METAL Kft. Borsos Ferenc, COOP Fenyõ Áruház, dr. Bogár László, dr. Szóró Magdolna, Gulyás Adrienn, Fehér Jánosné Majzik Sarolta, Honvédelmi Minisztérium, Joker Vegyeskereskedés, Joó Erzsébet és családja, Kézér Tüzép Kft., Máté Malom Kft., Nagy Gáborné, Nagy János Andrásné, Napraforgó Cukrászda,  Nemzeti Együttmûködési Alap, Pócs János országgyûlési képviselõ,  Pomázi János, Péter Tamás és Földi Henriett, Sarkadi Lajos és felesége, Szász Pharma Bt., Szilváshús Kft., Tóth Gergõ, Tündérszem Optika, Újszász Város Önkormányzata, Veres Sándorné, Zagyvaparti Idõsek Otthona, Zénó pékség, Zóna Center Kft., ZOTI-MELI Kft.

Segítõk:

Berzi-Gonda Adrienn, Bokó Letícia, Borsos Ferenc, Czétényi Krisztián, Dani József, Dani Zsaklin, Dánielné Lengyel Beáta, Debrei Alexandra, Diós Letícia, Dobozi Boglárka, Dobozi Erika, Dobozi Róbert polgármester, Duka Sándorné, Erdõs Ádám, Farkas Attiláné, Farkas Dániel, Farkas Lilla, Fehér Judit, Fehérné Szekeres Zsuzsanna, Földi Henriett, Giliczéné Farkas Adrienn, Gulyás Adrienn, Herczeg Gábor, Hudra József, ifj. Fehér János, Joóné Köntés Brigitta, Juhász Béla, Juhász István, Kállai Márta, Kelemen Levente, Kis Csenge, Knap Gábor, Konka Ottó, Konkáné Juhász Erzsébet, Kovács Nándor, Kovács Nándorné, Kovácsné Mérész Mária, Kovács Szilárd, Köböl Richárd, Krassóiné Gyüre Rozália, Lénárt Liza, Lénártné Kontor Barbara, Makainé Zérczi Zsuzsanna, Nagy Ferenc, Nagy Leila, Nagy Natália, Nagy Zsolt, Nagyné Baka Orsolya, Nagy Vanda, Németh Barbara, Némethné Varga Edit, Oláh Barbara, Oláh József, Papp Erzsébet, Pege Mariann, Péter Tamás, Pintácsi Lívia, Pomázi Róbert, Ráski Lajos, Rézsó Marcell, Rézsó Babett, Rézsó Regina, Sipos Péter, Steczina Martina, Szabó Imréné, Szacskó József, Szaszkó Soma, Szórádné Földi Elvira, Szurmai Tibor, Tánczos Krisztina, Tóth Ferenc, Tóth Gábor, Tóth Gergõ, Tóth István, Tóth Istvánné, Tóth Roland, Török Levente, Vajda Vera, Vakhal Erzsébet, Vakhal Viola, Zrinszki Istvánné Ibolya.

Együttmûködõ szervezetek, partnerek:

Abonyi Fúvószenekari Egyesület Mazsorett csoportja, Aktív Rádió, Áldás Kft. (Szolnok), Belvárosi Vendégház, DP Grafik Kft. (Mezõtúr), Egyszemélyes Civil Csoport, Extrém Café, Hegedûs Zoltán és barátai citeracsoport (Szajol), Magyar Lábtoll-labda Szövetség, Máté Malom Kft., Printart Hungary Kft. (Szolnok), Simply the Best Holding Kft. (Szolnok), Szász Étterem, Szolnoki SZC Rózsa Imre Technikum, ÚJSZÁSZ ÉRT-SZOLG Nonprofit Kft., Újszászi Polgármesteri Hivatal és Fõzõkonyha, Újszász Város Önkormányzata, Újszászi Városi Vasutas Sportegyesület, Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Városi Mûvelõdési Ház és Könyvtár, Városi Polgárõr Egyesület, Zagyvaparti Idõsek Otthona, Zénó pékség.

A Hungarian Opent a Bogár és Alexy Kft. támogatta.

Fehér János

Fotó: Kovács Nándor