Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2010. : Hírek 2010. November : Nov.11. 4. Lábtoll-labda Európa-bajnokság. Marseille

4. Lábtoll-labda Európa-bajnokság

2010. november 11-13. Marseille

November 11-13-án a Francia Lábtoll-labda Szövetség a Budapesttõl 1500 km távolságra lévõ Marseilleben,– amely Franciaország második legnagyobb városa és legnagyobb kikötõje, a Provence-Alpes-Côte d'Azur régió és Bouches-du-Rhône megye székhelye – rendezte meg tíz ország – Ausztria, Bulgária, Franciaország, Finnország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Szerbia, Szlovákia – részvételével a 4. Lábtoll-labda Európa-bajnokságot. A nagy távolság, a drága repülõjegyek miatt a magyar válogatott három részletben utazott. A csapat nagykanizsai része személygépkocsival, a borjádi része kisbusszal, a cserszegtomaji és az újszászi része pedig Közép-európai összegfogásként a szerbiai, a szlovákiai és a lengyel lábtoll-labdázókkal összefogva autóbusszal tette meg a huszonkét órás utat.

A franciák a korábbi szabályokat felrúgva elég borsos árat kértek a szállásért és az étkezésért. Az étkezési költségek csökkentésére is összefogott a négy ország. Különféle fõzni és ennivalókat – krumpli, hagyma, sárgarépa, karalábé, szalonna, kolbász, szalámi, méz, lekvár, kenyér, ásványvíz, üdítõ, konzervek – gyûjtöttek össze és vittek magukkal. Az ebédek és vacsorák elkészítésére pedig Tóth István és Tóth Istvánné vállalkozott.

A hosszú, de szép út Szlovénián és Olaszországon keresztül vezetett. Monacóban rövid városnézésre volt lehetõség. A világ legsûrûbben lakott és leggazdagabb városállamában a fehéren hullámzó kék tenger, a hercegi palota, a jacht kikötõ, a zegzugos utcácskák, a városban kanyargó Formula-1 pálya mindenkire nagy hatással volt.

A szállás Marseille egyik külvárosában egy Kulturális Központban volt. Innen húsz kilométerre Bouc Bel Air-ben a Decatlon sportáruház Oxylane szuper sportközpontjában zajlott a verseny, amit a sportközpont látogatói közül sokan megtekintettek. Még több nézõ lett volna, de az áruház egy korábbi tûz miatt sajnos zárva volt.

A háromnapos versenyen Magyarország kiválóan szerepelt. Mind a hét versenyszámban magyar versenyzõ állt a dobogó tetején.

Az Európa-bajnokság elsõ versenynapján három számot nyertek a magyar egységek. Tóth Gábor és Mile Alexandra egyéniben gyõzött, míg Tóth Gábor Kapás Ágnessel a vegyes párosban is Európa-bajnoki címet szerzett.

A férfi egyéniben Tóth Gábor csoportmeccseit hibátlanul hozta. Az elõdöntõben a finn Pekka Marjamäkit gyõzte le két játszmában. A döntõt a német David Zentarrával játszotta. A két versenyzõ legutóbbi mérkõzésén, a júliusi zhongsani világbajnokságon a német bizonyult jobbnak, 2-0-ra verte akkor Tóthot. A magyar játékos most visszavágott, bár nehezen lendült játékba. Az elsõ játszmát a végéré feljavuló Zentarra ellen csak 21-19-re tudta nyerni. A második játszmában azonban egy pillanatra sem engedett ki, és 21-10-zel fejezték be a meccset. Tóth Gábor 2003-as és 2005-ös gyõzelme után ezzel harmadik egyéni bajnoki címét szerezte meg, emellett vegyes párosban is van egy gyõzelme 2008-ból.

Férfi egyéni 1. Tóth Gábor (Magyarország), 2. David Zentarra (Németország), 3. Pekka Marjamäki (Finnország).

Kapás Ágnessel az oldalán most megvédte címét, és ezzel ötszörös Európa-bajnok lett. A vegyes párosban címvédõhöz méltóan játszottak, a selejtezõben a szerb, a lengyel és a francia egységet verték. Az elõdöntõben Szlovákiát 2-0-ra gyõzték le. A döntõben a német páros sem jelentett nekik gondot, két sima szettben (21-11, 21-13) lettek újra Európa-bajnokok.

Vegyes páros: 1. Kapás Ágnes, Tóth Gábor (Magyarország), 2. Jasmin Schimossek, Phillip Münzner, (Németország), 3. Galai Tamara, Sinkovics Edvin (Szerbia).

A nõi egyéniben szintén magyar gyõzelem született. Mile Alexandra játszmát sem vesztve szerezte meg az Európa-bajnoki címet. Ez egyben a cserszegtomaji szakosztály elsõ Európa-bajnoki gyõzelme. Szandi a csoportmeccseit könnyedén nyerte. A döntõben a lengyel Lídia Kadzielawa sem tudta komolyan megszorítani, bár mindkét játszmában a lengyel kezdett jobban. Az elsõ szettben 21-17-re gyõzött Szandi, a második szettben 14-14-ig együtt haladtak, de onnan már a magyar lábtoll-labdázó fölénye érvényesült, és már pontot sem adott ellenfelének. (21-14)

Nõi egyéni: 1. Mile Alexandra (Magyarország), 2. Lídia Kadzielawa (Lengyelország), 3. Jasmin Schimossek (Németország).

A második napon a Darnai Adrienn, Farkas Martina, valamint a Boros Péter, Nózsi Péter párosok szállították a negyedik és az ötödik aranyat. A borjádi lányok selejtezõben elõször a szlovákiai lányok ellen, majd a szerbiai páros ellen nyertek 2-0-ra. Az elõdöntõben a német páros verték 21-13, 21-9-re. A döntõben a két ezüstérmükkel az EB meglepetését okozó lengyel lányok legyõzésével (21-12, 21-9) megszerezték a magyar csapat negyedik, szakosztályuk elsõ Európa-bajnoki címét.

Nõi páros: 1. Darnai Adrienn, Farkas Martina (Magyarország, Borjád SE), 2. Lídia Kadzielewa, Patrcyja Bukowska (Lengyelország), 3. Katharina Schütz, Laura Wildner (Németország).

A fiúk a francia, a szlovákiai, a szerbiai és a finn páros legyõzésével jutottak a döntõbe, ahol a Sven Walter, David Zentarra német duó várt rájuk. Az EB legszínvonalasabb mérkõzésén jól játszottak az újszásziak, de néhány figyelmetlenség miatt kiengedték kezükbõl az elsõ játszmát, és 22-20-ra vesztettek. A második szettben már jobban figyeltek, és 21-16-ra nyertek. A harmadik játszmában 10-5-re vezettek, amikor a látványosan és ponterõsen „ütõ” Nózsi megsérült. A kétperces ápolási szünetben valamennyire sikerült talpra állítani, a folytatásban az ellenfél ráadta a labdákat, amit eleinte nem tudott elérni. 14-12-tõl azonban magára talált, és 21-17-tel nyerték az EB-t.

Férfi páros végeredmény: Boros Péter, Nózsi Péter (Magyarország), 2. Sven Walter, David Zentarra (Németország), 3. Alexandre Mariottini, Antony Nguyen (Franciaország). Ez Franciaország elsõ EB érme.

A második nap egy nagyon rövid esti marseillei városnézés is belefért a programba. A legnagyobb látványosság a kikötõ volt.

A harmadik napon a hármasok tették teljessé a magyar gyõzelmet.

A Kapás Ágnes, Makai Gréta, Szabó Nóra összeállítású újszászi nõi hármas a selejtezõben Franciaország és Lengyelország csapatát gyõzte le 2-0-ra. Nem járt jobban az elõdöntõben a német csapat sem. A fináléban a Szlovákiát képviselõ lelkes királyhelmeci lányok – Bagos Viktória, Kocsis Alica, Papp Kinga – ellen 21-12, 21-10-re nyertek. Ezzel a gyõzelmével Kapás Ágnes is öt EB arannyal büszkélkedhet.

Az Arany Bálint, Huszár Emil, Takács Endre nagykanizsai trió a szerb, majd az osztrák, végül a francia 1-es válogatottat verte meg 2-0-ra, és került a legjobb négy közé. A negyeddöntõben a B csoport második helyezettjét, a szlovák válogatottat is könnyen verték. A fináléban a német válogatottal kerültek szembe. Kemény csatát vívtak ellenfelükkel, akiknél a VB bronzérmes David Zentarra volt a befejezõ játékos, Sven Walter pedig a feladó. Mindkét játszma kezdetén fej-fej mellett haladtak, de Hartai Attiláék a végjátékban jobban bírták az idegi terhelést, és megvédték bajnoki címüket.

A gyõzelem Hartai Attilának az ötödik, Takács Endrének a negyedik, míg Arany Bálintnak a második. Európa bajnoki címét jelentette.

Az EB zárásán kilencszer hangzott el a magyar Himnusz. Elõször, amikor sorban minden ország himnuszát eljátszották. Utána hétszer a magyar Európa-bajnokok tiszteletére. Kilencedszer pedig a Nemzetek Nagydíját megtestesítõ hatalmas vándorserleg – amit Magyarország már negyedik alkalommal nyert el – átvételekor.

Az EB ideje alatt kiváló volt a nemzetközi együttmûködés. A lengyel, magyar, szerbiai és szlovákiai versenyzõk a „Böbe bárban” frissítették magukat, és újszászi, borjádi, cserszegtomaji és királyhelmeci alapanyagokból készített nemzetközi szendvicsekkel pótolták energiájukat. Tóth István paprikás krumplija után a francia vendéglátók is megnyalták a tíz ujjukat. Volt is miért, mert a vajdasági krumpli, paprika és hagyma, a kétféle lengyel kolbász, a magyar virsli és debreceni a francia fûszerekkel összefõzve kiváló étket eredményezett.

A magyar csapat élelmezését Bálint Ferenc, Makai János, Pomázi János, Rácz Lajos, Szilvási Ferenc, a Fenyõ Áruház és a Tisza-Coop Zrt. támogatta. Köszönet érte.

Gyülekezõ Újszászon. Királyhalmiak és királyhelmeciek

Galai Bianka, Galai Tamara (Királyhalom) és Feke Gábor (Királyhelmec)

Megérkezett a lengyel csapat

Patrycja Bukowska, Jan Malec és Sylwia Miazga

Felkészülve a hosszú útra

Dobák Róbert, Tóth Istvánné és Tóth István

Bepakolás

Indulás után

Kilátás a buszból

Olaszországban

Hegyek között

Monacó

A tenger

Hullámok

A magyar csapat az EB megnyitóján

Készül az uzsonna

Tóth Gábor olasz ellenféllel kezdett

Mile Alexandra útban a döntõ felé

Az EB helyszíne

Vegyes páros döntõ

A vegyes páros döntõ résztvevõi: Philipp Münzner, Kapás Ágnes, Jasmin Schimossek, Tóth Gábor

Mindenkinek ízlett a saját készítésû vacsora

Vacsora Marseilleben

Magyar-lengyel nõi páros döntõ

Jan Malec, Lidia Kadzielawa, Darnai Adrien, Patrcya Bukowska, Farkas Martina, Orbán Tibor

A "Böbe bárban"

Férfi páros döntõ

Marseille

Marseille diadalív

Marseille csúcsforgalom

Marseille

Kikötõ

Marseille esti fények

Templom esti fényben

Magyarország - Szlovákia nõi hármas döntõ

A nõi hármas döntõ résztvevõi: Makai Gréta, Kocsis Alica, Kapás Ágnes, Bagos Viktória, Szabó Nóra, Papp Kinga

Magyarország - Németország férfi hármas döntõ

Nemzetközi körjáték

Eredményhirdetés után

A borjádi csapat

Francois Grignard köszöntése

Fotó: Fehér János és Fehér Judit