Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2020. : Máj. 1. Gondolatok a húsz évről. Borjád

Gondolatok a húsz évrõl

2020. május 1. Borjád

20 évvel ezelõtt Újszászon volt az elsõ hivatalosan is dokumentált lábtoll-labda diákolimpiai országos döntõ. Nekem, Orbán Tibornak, akkor még csak sportkedvelõként, testnevelõtanárként a tanítványaimmal együtt megélt akkori versenylehetõség jelentette az igazi kezdetet, megalapozva a lábtoll-labdához való viszonyomat, mely a mai napig megmaradt.

Élménydús, változatos, küzdelmes, feszültségekkel teli verseny volt az edzõk, diákok, szülõk számára is. Kellett mindez a jövõnkre vonatkoztatva.

Tanulóim a 20 éves idõszakban szinte mindig dobogós helyezéssel, többször diákolimpiai bajnoki címmel térhettek haza. Voltak válogatottak, vb bronzérmesek, EB gyõztesek, nemzetközi versenyek gyõztesei.

Mi a csoda titka nekem? Mi a varázsa a lábtoll-labdának nekem?

Voltak számomra bosszantó, olykor az élet pofonjaitól majdnem földre kerülõ idõszakok. A lábtoll-labdás gyerekeim mutattak olykor példát, anélkül, hogy tudták volna. Biztosan õszültem is tõlük, de hihetetlen ajándékokat is kaptam. Hallhattam nemzeti Himnuszunkat, ahogy a dobogó tetején álltak, sikerüknek részese lehettem. A kitartásuk, akaratuk, lábtoll-labda tudásuk példaértékû volt.

Nagyon sok jó barátot kaptam a lábtoll-labdának köszönhetõen a 20 év alatt. Nem csak a sportolókra gondolok. Az igazi „kitartókra”, akik csodát vittek véghez ebben az országban, töretlenül kitartva a lábtoll-labda sportág mellett.

Jó, hogy vagytok nekem kedves lábtoll-labdások. Nagyon jó volt az a verseny 20 évvel ezelõtt. Nekem ekkor kezdõdött. Most a diákolimpia elmarad, vagy elhalasztódik, de a 20 évet nem veheti el semmi sem.

Vigyázzatok magatokra kedves lábtoll-labdások!

Üdv:

Orbán Tibor lábtoll-labdás

Fényképek Orbán Tibor húsz éves tevékenységérõl Fehér János és a Magyar Lábtoll-labda Szövetség archívumából:

Orbán Tibor

A borjádi csapattal 2009-ben: Himmer János, Pauk Kitti, Kleics Dávid, Nyisztor Zoltán, Heinek Amáta, Orbán Tibor, Farkas Martina és Darnai Adrienn

Szövetségi kapitányként 2014-ben az Európa-bajnokságon a lengyelországi  Pustków-Osiedle-ben

Férfi párosban Európa-bajnok tanítványaival, Kleics Dáviddal és Himmer Jánossal

A magyar válogatottal 2014-ben

A Tátra csúcsán

A mohácsi Meixner Ildikó EGYMI lábtoll-labdázóival

2018-ban a Szenior Ob-n

2018-ban a Tini Kupán Bólyban

A szederkényi lábtoll-labdázókkal