Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2014. : Hírek 2014. augusztus : Aug.14. Kirándulás Hollókőre. Hollókő

Kirándulás Hollókõre

2014. augusztus 14. Hollókõ

A Hungarian Open rendszeres kísérõprogramja egy Magyarország valamely nevezetességét bemutató kirándulás, amely most a versenyek befejezése után Hollókõre vezetett. Francia, lengyel, német vendégek és kísérõként újszászi gyerekek vettek részt a kiránduláson. Hollókõ Magyarország egyetlen faluja, melyet természeti környezetével együtt világörökségi helyszínként tartanak számon. A település lakói jellegzetes palóc nyelvjárásuk mellett gazdagon díszített népi öltözetüket is büszkén viselik. A kirándulók sétát tettek Ófaluban, ahol csaknem kétmilliárd forintos turisztikai fejlesztés kezdõdött. Ennek részeként kicserélik a macskaköves útburkolatot, tovább építik a középkori várukat, a szabadtéri színpadnak is otthont adó közösségi teret, új parkolót építenek, és a rég elhagyott házakban különbözõ falusi életet bemutató attrakciókat hoznak létre. A munkával a tervek szerint októberre végeznek.

Az építkezés miatt a várat sajnos nem lehetett látogatni. Az Ófaluban az építkezések ellenére több házba is bementek a kirándulók. Jártak a falumúzeumban, a templomban, megnézték a nyomdatörténeti kiállítást. A séta után a Muskátli étteremben a palóc konyhával ismerkedtek palóc leves és palóc pecsenye formájában.

Ebéd után a Mátra lábánál található Sástóra utazott a társaság. Megérkezés elõtt egy durrdefekt ijesztette meg az utazókat, akik rövid ijedtség után bátran felmásztak a 43 méter magas kilátó tetejére, ahonnan körpanorámában láthatók a Mátra vonulatai.

A kirándulás befejezõ helyszíne az Oxygen Adrenalin Park volt, amit busz nélkül, gyalogosan, 220 meredek, izzasztó lépcsõn kellett megközelíteni. A parkban aztán bobozással, canopyzással (a kõbánya fölött oda-vissza 230-230 méter hosszan átívelõ canopy (alpesi csúszda) nyújt izgalmat a legbátrabbaknak, akik a szakadék két szélén épült indítótornyokból, félelmüket leküzdve átsiklanak egy kb. 30 méter magasan lévõ drótkötélen a szakadék fölött) és a lengõhídon váló átkeléssel növelték adrenalinszintjüket.

A kirándulás után a Szász Vendégházban búcsúvacsorával zárult a 19. Hungarian Open. A búcsúzásnál a külföldi vendégek fogadkoztak, hogy jövõre a 20. Hungarian Openen is itt lesznek.

Megérkezés Hollókõre

Hollókõ

Átépítés közben

Séta az Ófaluban

Jan Malec és a lengyel lányok

A Falumúzeumban

A nyomdatörténeti kiállításon

Nyomdászok

Kész a mû

Háttérben a vár

A Muskátli vendéglõ

Az étteremben

Éttermi tartozék

Palóc népviselet

Egy szép hollókõi ház

Kemence

Holló a kövön

A sástói kilátóban

Csigalépcsõn

Durrdefekt

220 lépcsõ

Molnár Gergõ és Kovács Márton

Christophe Coudre

Uwe Walter

Hornyák Erzsébet

A nagy ugrás

Beöltözve

Szacskó Levente

Tessék kapaszkodni!

Ketten együtt

Christophe Coudre

A lengõhídon

Mindenki átért

Búcsúvacsora

Fotó: Fehér János és Fehér Judit