Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2024. : Ápr. 16. 132 diák lábtoll-labdázott az V.-VI. korcsoportosok országos diákolimpiai döntőjén. Mohács

132 diák lábtoll-labdázott az V.-VI. korcsoportosok országos diákolimpiai döntõjén

2024. április 16. Mohács

Reggel kilenctõl este kilencig szállt április 16-án a lábtoll-labda a mohácsi Kisfaludy Károly Gimnázium tornacsarnokában, ahol a sportág V-VI. korcsoportos országos diákolimpiai döntõjét rendezték. Az elõzõ évhez képest több résztvevõje volt a döntõnek, 18 iskolából 132 diák lábtoll-labdázott

Mohács tavaly kiváló házigazdának bizonyult, a Magyar Lábtoll-labda Szövetség ezért is kérte fel újra a Kisfaludy Károly Gimnáziumot a döntõ rendezésére. Hahnerné Feth Gabriella intézményvezetõ ezúttal is nyitott volt a megkeresésre és támogatta az eseményt, Tiszai György testnevelõ tanár pedig most is kiváló elõkészítõ munkát végzett, minden adott volt a jó versenyzéshez. A döntõben Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest és Zala vármegyei középiskolák csapatai képviseltették magukat, 43 lány és 88 fiú nevezett. A mezõnyben több olyan játékost ott találtunk, akik már országos felnõtt versenyeken is szereztek érmet, de a diákolimpiai rendszer nagy elõnye, hogy számos érdeklõdõt tud bevonzani. Idén is több olyan tanuló játszott, akiket rutinos lábtoll-labdázó osztálytársaik vettek rá a versenyzésre, néhány iskolában pedig a testnevelõ tanárok illesztették be a tanrendjükbe a sportág oktatását és szerettették meg tanulóikkal a lábtoll-labdát, ami sokak számára különleges és érdekes játék.

A mohácsi csarnok hat pályáját elõször a csapatok vették birtokba. A V. korosztályos lányoknál csak három csapat érkezett a döntõre, így õk körmérkõzéssel döntötték el a helyezéseket. Az aranyérem Szolnoki SZC Vásárhelyi Pál Két Tanítási Nyelvû Technikumhoz került, Nagy Leila rutinja és technikai tudása sokat számított, csapattársaival, Csider Ágnessel, Földi Georginával és Makai Cintiával mindkét meccsüket megnyerték a dunaújvárosi DSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképzõ Iskola csapatai ellen.

A fiúknál az V. korosztályban két négycsapatos csoportban kezdõdtek a küzdelmek. A legjobb négy közé a dunaújvárosi Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum, az újszászi Rózsa Imre Technikum, a pécsváradi II. Béla Technikum és a pécsi PTE Szociális és Egészségügyi Technikum egy csapata jutott. A döntõben a Rózsa Imre Technikum és a PTE SZESZI került egymással szembe. Az elsõ szett szoros állást hozott, 16-14-re nyerte a Konka Dániel, Szentpéteri Tamás, Csobai Attila, Oláh Levente összeállítású újszászi csapat, majd a második játszmát már magabiztosabban, 14-9-re hozták Konkáék és begyûjtötték a bajnoki címet.

A VI. korcsoportos lányoknál is csoportmérkõzések után alakult ki az elõdöntõk párosítása. Az egyik ágon a hévízi Bibó István Gimnázium, a másikon a dunaújvárosi Rudas Közgazdasági Technikum jutott be szettveszteség nélkül. Az erõsebb összeállításban érkezõ bibósok a döntõben is fölényben voltak, Belovári Panna, Berezvai Barbara és Merics Hanna, 2-0-ra verte Kondor Anettékat. A tavaly az ötödik korosztályban szerzett bajnoki címüket, most az eggyel fentebbi kategória aranyérmével is megfejelték. A bronzérem a Barany vármegyei II. Béla Technikum csapatához került, õk egy érzelmekkel és fordulatokkal teli mérkõzésen gyõzték le a dunaújvárosi kereskedelmiseket.

A legnépesebb mezõny a VI. korosztályos fiúknál jött össze, a 18 csapat kieséses, vigaszágas rendszerben döntötte el a helyezéseket. A legnagyobb esélyes, a Rózsa Imre Technikum egyes számú csapata simán begyalogolt a döntõbe, ahol a keszthelyi Vajda János Gimnázium várt rájuk. A vajdások, ahol egy lány, Horvát Lili is játszott, váratlanul nehéz feladat elé állították a Kulcsár Zalán, Jónás Károly Krisztián, Béki Norbert, Zsigmond Tamás összeállítású egységet. Az elsõ szettet Palotás Dominik vezérletével 19-17-re nyerték a vajdások. A második játszma is csak a minimális két ponttal dõl el, de ezúttal Kulcsárék javára. A harmadik szett már simább volt, a Rózsa Imre Technikumé lett a bajnoki arany.

Kulcsár Zalán és Palotás Dominik különcsatája az egyéniben is folytatódott. A két fiú gyakran kerül egymással szembe, változó, hogy melyikük nyer. Most is háromszettesre duzzasztották a látványos mentésekkel és leütésekkel tûzdelt döntõjüket, amit végül Palotás nyert meg 2-1-re. A két harmadik helyen Kattári Dávid (dunaújvárosi Dunaferr Technikum) és Béki Norbert (Rózsa Imre Tecnhikum) osztozott.

A V. korcsoportos fiúknál a II. Béla Technikum tanulója, Varga Balázs három újszászi játékoson átverekedve jutott a döntõbe, kétszer is háromszettes meccset vívott, de küzdeni tudása most is kifizetõdött. A döntõben Zudor Milán (Bánki Donát Technikum) nyerte az elsõ játszmát, a második kimenetel kétesélyes volt, 15 ponton túl is mentek a felek, de végül Zudoré lett a kiélezett meccs. A bronz a bajnoki címre is esélye Szentpéteri Tamásé (Rózsa Imre Technikum) és Fridrich Noelé (DSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Tecnhikum) lett.

Az V. korcsoportos lányoknál papírforma eredmény született, Berezvai Barbara (Bibó Gimnázium) és Kondor Anett (Rudas Közgazdasági Technikum) menetel a döntõig, amelyben Berezvai az elsõ szett elvesztése után már pontosabban játszott. Kondor folyamatosan a nyomában volt, de már csak két szoros játszmára tudta kényszeríteni Berezvait, aki végül megszerezte a bajnoki címet. A dobogó változatos összképet mutatott, hiszen Bubori Hajnalka a szolnoki Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum, Orbán Lili pedig a mohácsi Radnóti Miklós Technikum tanulójaként szerzett érmet.

A VI. korcsoportos lányoknál is három megye, illetve négy iskola osztozott az érmeken. A Vajda Gimnázum diákja, Horvát Lili a döntõben cserszegtomaji klubtársát, a Bibó Gimnáziumba járó Belovári Pannát gyõzte le három játszmában, de már az elõdöntõje is hosszúra nyúlt. Troszt Fannit (II. Béla Technikum) is 2-1-gyel ejtette ki. A másik bronzérem Breszkó Viktóriáé lett, aki a Karcagi SZC Teleki Blanka Gimnázium és Technikumnak gyûjtött be értékes helyezést.

A folyamatosan egymásba érõ mérkõzések mellett a verseny résztevõi a pályákon kívül is játszottak, a diákok egymástól ellesett mozdulatokat és technikákat tudnak már legközelebb alkalmazni, de emellett új baráti kapcsolatok is születtek.

Az alacsonyabb korcsoportokban még néhány megyei döntõt a következõ hetekben rendeznek meg, majd május 15-én az õ országos döntõjükkel zárul Lakitelken a 2023/24-es tanév diákolimpiai sorozata.

ifj. Fehér János
elnök Magyar Lábtoll-labda Szövetség