Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2009. : Hírek 2009. május : máj.9-10. French Open. Párizs

Magyar siker a French Openen

2009. május 9-10. Párizs

A Francia Lábtoll-labda Szövetség május 9-10-én Párizsban hét ország – Ausztria, Finnország, Franciaország, Görögország, Magyarország, Németország, Szerbia – 12 csapatnának részvételével rendezte meg az elsõ French Opent. A teniszbõl ismert Davis Kupa formában lebonyolított tornán két párost, két egyénit és egy hármast játszottak egymás ellen a csapatok. Egy játékos három mérkõzésen játszhatott. A selejtezõk során négy hármas csoportban kezdõdtek meg a küzdelmek, majd a csoportok elsõ és második helyezettjei küzdöttek a gyõzelmi serlegért és az érmekért.

Magyarországot két csapat képviselte: a Borjád SE játékosaiból – Himmer János, Kleics Dávid, Nyisztor Zoltán – álló Magyarország 1 és a személyes meghívás alapján a francia csapatok magyarországi vendéglátásában évek óta közremûködõ újszásziakból álló – Ézsiás Tamás, Ézsiás Tibor, Fehér János, ifj. Fehér János, Tóth Gábor – Magyarország 2.

A franciaországi kirándulás sikeres volt. A két magyar csapat játszotta a döntõt. Odáig azonban hosszú és fárasztó út vezetett.

A csoportküzdelmek során Borjád a Szerbia és a Paris Footbag elleni 5-0-ás gyõzelmekkel mutatkozott be. Újszász elõször a görög csapattal mérkõzött, akik lelkes és jó játékkal egy mérkõzést és egy játszmát raboltak (4-1). A következõ ellenfél, a Párizs 1 elleni 5-0-ás gyõzelem a csoportelsõséget jelentette.

A második napon a négy közé jutásért Borjád–Ausztria 5-0. Az elsõ egyénit Kleics Dávid a volt vietnami nõi válogatott Cam Thu Pammal játszotta, aki szép dolgokat csinált, de a gyõzelemre nem volt esélye.

A másik ágon Újszász–Franciaország 5-0. Könnyû újszászi gyõzelem. A régi barátok egyénijén Ézsiás Tamás-Francois Grignard 2-0.

Az elõdöntõben Újszásznak Németország volt az ellenfele. Az elsõ három mérkõzést küzdelmes játékban sikerült megnyerni. Páros: ifj. Fehér János, Tóth Gábor–Sven Walter, David Zentara 21-19, 21-18. Egyéni: Tóth Gábor–David Zentara 21-18, 21-18. Hármas: Ézsiás Tamás, ifj. Fehér János, Tóth Gábor–Philipp Münczner, Sven Walter, David Zentara 21-17, 21-13. Ezért aztán a befejezõ két mérkõzés elvesztésének már nem volt jelentõsége. Philipp Münczner, Tobias Tochtrop–Ézsiás Tamás, Ézsiás Tibor 21-17. Sven Walter–Ézsiás Tibor 21-10. 3-2-es gyõzelemmel Újszász került a döntõbe.

Borjád Finnország 4-1-es legyõzésével jutott a fináléba. A finnek becsületpontját Pekka Marjamäki szerezte Nyisztor Zoltán legyõzésével.

A döntõ a párosok mérkõzésével kezdõdött. A fej-fej melletti küzdelem végén a borjádiak örülhettek. Himmer János, Kleics Dávid –ifj. Fehér János, Tóth Gábor 25-23, 21-19.

Az egyéniben a borjádiak taktikusan kitértek a Tóth Gábor elleni nehéz mérkõzés elõl, és a hármasra és a második párosra tartalékolták erõiket. Tóth Gábor–Nyisztor Zoltán 21-9, 21-5.

A hármasban Himmer János, Kleics Dávid, Nyisztor Zoltán – Ézsiás Tamás, ifj. Fehér János, Tóth Gábor 21-15, 21-13.

Az újszásziaknak a második párosban nem sikerült egyenlíteniük. Himmer János, Nyisztor Zoltán – Ézsiás Tamás, ifj. Fehér János 21-14, 21-14. Ezzel a gyõzelemmel Magyarország 1 (Borjád SE) nyerte a French Opent.

A már tét nélküli egyénivel – Kleics Dávid – Fehér János 21-15 – alakult ki a döntõ 4-1-es eredménye.

Az elsõ French Open végeredménye: 1. Magyarország 1 (Borjád SE), 2. Magyarország 2 (Újszászi VVSE), 3. Németország, 4. Finnország, 5. Görögország, 6. Franciaország, 7. Ausztria, 8. Szerbia, 9. Párizs 1, 10. Párizs 2, 11. Footbag Paris, 12. Párizs 3.

A verseny elõtt egy rövid városnézésre is futotta az idõbõl. A Notre-Dame székesegyház, a Tuileriák kertje, a Diadalív és az Eiffel torony meglátogatása fért bele a programba. Párizs nyüzsgõ életébe a metró labirintusában és a Champs-Elysées forgatagában nyílt betekintés.

A French Open magyar résztvevõi

Magyarország 1 (Borjád SE) és Szerbia csapatai

Magyarország 2 (Újszászi VVSE) és Görögország csapatai

Franciaország és Magyarország 2

Finnország és Magyarország 1

Részlet a döntõ elsõ mérkõzésébõl

2. Magyarország 1, 1. Magyarország 1, 3. Németország

A French Open résztvevõi

A Notre-Dame

Lábtoll-labdás szobor

Pihenõ a Tuileriák kertjében

A Champs-Elysées

A Diadalív

Az Eiffel torony

A párizsi Metróban

Fotó: Fehér János és ifj. Fehér János