Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2020. : Dec. 09. Indián viadal a Gárdonyiban. Dunaújváros

Indián viadal a Gárdonyiban

2020. december 9. Dunaújváros

December 9-én kiástuk a csatabárdot, s bár sem tomahawkra, sem íjakra nem volt szükségünk a küzdelmekhez – megfelelt egy lábtoll-labda is – jókedvû versengést rendeztünk a szerdai edzésen. Az év zárásaként négy törzs játékosai mérték össze tudásukat: a Sioux (sziúk), a Mohicans (mohikánok), a Cheyenne (csejenek) és a Shoshone (sosonok)

Hogy ne maradjunk bajnokság nélkül a járványügyi korlátozások miatt, most indián lábtoll-labda versenyt szerveztünk a csapatnak, melyben a felsõ tagozat közé meghívtuk azokat az alsós tanulókat is, akiknek már van versenytapasztalatuk. Velük közös játékkal zártuk az évet.

A viadal eredménye:

I. Shoshone:

Kondor Anett – Szõke Emma – Irowa Noel – Zudor Milán

II. Mohicans:

Rabi Marcell – Szücs Tamás – Kádár Barna – Õsi Benedek

III.

Sioux:

Csenki Sára - Lednecki Patrik – Deák F. Flórián – Vicsotka Martin

Cheyenne:

Nagy Dániel – Tóth András – Kerti Patrik – Nagy Kitti – Kókány Balázs

Csokoládé és oklevél volt a díj. Az okleveleken egy indián mondás:

„Gyõzd le magad azért, hogy mások sose gyõzhessenek le!” – ad tanácsot a résztvevõknek.

Hogy ne maradjanak ki a megmérettetés élményébõl, az újonc csoportnak a 2021-es év elején rendezünk versenyt az edzések idejében.

„Gyõzd le magad azért, hogy mások sose gyõzhessenek le!” (indián mondás)

„Uff, én, Kohán Árpádné beszéltem!” (Forrás: Karl May indián könyvei)

Mit kell tudni az indiánjátékról?

Az indiánjáték a kezdõ és a haladó lábtoll-labdázók által is kedvelt játék. Átmenet az egyéni és a csapatjáték között. Kiválóan alkalmas az edzések elején bemelegítõ játéknak, de lehet sokszereplõs, izgalmas csapatjátékként is alkalmazni. Többször volt már olyan játék, hogy mindkét térfélen 50-60 játékos sorakozott fel.

A játék menete

A játékosok a két térfélen egysoros oszlopban sorakoznak fel. Az „A” csapat elsõ játékosa a B térfélre, a kétméteres vonal mögé rúgja a szervát, és a szerva elrúgása után a sor végére szalad. A „B” csapat elsõ játékosa max. két érintésbõl visszarúgja a labdát, és a B sor végére szalad. A labdát az „A” sor második játékosa max. két érintésbõl visszarúgja, és a sor végére szalad. A „B” sor második játékosa rúgja a labdát az „A” sor harmadikjának, és így tovább. Játék közben az egyéni játék szabályai az érvényesek. A labdamenet megszakadásakor a hibázó csapat átadja a szerva jogot a másik csapatnak. Haladók esetén látványos, mozgalmas játék alakul ki. A kezdõknél a labdalevétel, a rúgáskészség, a helyezkedés, a pályán történõ mozgás fejleszthetõ jól az indián játékkal.

A játék számolása

Az egyéni játékban a kezdés elõtt a részvevõk megegyeznek, hogy hány hibáig, hány „életig” játszanak. Aki eléri a megállapodás szerinti hibaszámot, az kiesik a játékból. Az nyer, aki a legvégén a pályán marad.

A csapatjáték formában nincs kiesõ. A játékosok egymás után felválva rúgják a labdát. Pontszerzés a cél. Folyamatos a számolás 15 vagy 21 pontig.

Fehér János

A felsorakozott indiánozók

A mohikánok

A sziúk

A csejenek

A sosonok

Pacsizás

Szerva

Labdalevétel mellkassal

Rabi Marcell

Kondor Anett

Irowa Noel

Új lábtoll-labdás viselet

A 3. helyezett Csejenek

A 3. helyezett Sziúk

A  2. helyezett Mohikánok

Az 1. helyezett Sosonok: Zudor Milán, Szõke Emma, Kondor Anett és Irowa Noel

Gárdonyis szájmaszk

Oklevelek és csokoládé díjak

Az elsõ helyezettek oklevele

Oklevelek

Fotó: Facebook