Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2024. : Feb. 21 Harminc magyar játékos a Sicilian Openen. Catania

Harminc magyar játékos a Sicilian Openen

2024. február 16-18 Catania

Az olaszországi Cataniában rendezték az elsõ Sicilian Opent február 16-18-án. Nagy várakozással tekintettünk az eseményre, hiszen az Európában már hagyományosnak mondható French Open, German Open és Hungarian Open mellett debütált egy új nemzetközi verseny a szicíliai Francesco Colombo és csapatának szervezésében.

A népes magyar küldöttséget cserszegtomaji, dunaújvárosi, pusztaszeri és újszászi játékosok alkották, akik nyolc csapatra osztva játszottak a teniszbõl átvett Davis Kupához hasonló rendszerben. A pénteki megnyitó után csoportmeccsekkel rajtolt az esemény, ahonnan a legjobbak felkerültek a tizenhatos táblára, miközben a többiek a 17-24. helyezésekért játszottak a késõbbiekben.  Pusztaszer és Újszász Rab csapata csoportelsõként jutottak tovább, így a fõtáblán kedvezõ pozícióban várhatták ellenfeleiket.

A szombati versenynapot nyolcaddöntõkkel kezdtük, melynek eredményeként az Újszász Kulcsár, Cserszegtomaj Udvari, Újszász Farkas és Újszász Szaszkó csapatok a 9-16. helyen várhatták a folytatást. Eközben Rab Alexander, Kovács Brigitta, Nagy László és Czétényi Krisztián a nõi versenyzõkbõl álló Hong Kong 3 ellen mérkõzve bejutottak a legjobb nyolc csapat közé. Rabék a csapatmérkõzést simán, két szettben hozták, majd a párharc második meccsét, a párost elvesztették, egyéniben Rab Alexanderen múlt a továbbjutás, és könnyedén hozta is a sikert. Pusztaszer csapata (Fehér Zsolt, Simon Márk, Csabai Gábor) a német Haspe 2-t ejtette ki. A párharc Fehér Zsolt sima egyéni gyõzelmével indult, majd a párosban is egyértelmû volt a pusztaszeriek fölénye, 2-0-val el is dõlt a továbbjutás.

Az Újszász Kulcsár nagy lehetõséget szalasztott el, Olaszország 1-es csapata verhetõnek tûnt a nyolcaddöntõben, de csak szoros meccseket sikerült vívni a házigazdákkal. Csapatban mindkét szett két ponton múlt, majd a Palotás Dominik, Kovács Boglárka páros három játszmás mérkõzésen kapott ki, így a 9-16. helyét játszhattak. A Csák Vivien, Dobozi Boglárka, Farkas Balázs, Hornyák Erzsébet és Szaszkó Dorka összeállítású csapat a késõbbi bronzérmes Haspe 1-tõl kapott ki két mérkõzésben, bár párosban a Farkas Balázs, Szaszkó Dorka duó megszorongatta Philip Kühne és Franziska Oberlines kettõsét. Farkas Lilla, Kiss Bettina és Kovács Evelin a férfi válogatott játékosokból álló Hongkong 1 csapata ellen estek el a továbbjutás lehetõségétõl, a cserszegtomaji dr. Varga Zoltán, Farsang András, Nagy Mátyás és Udvari Boglárka összeállítású csapat Kína ellen kapott ki.

A zárónapon Pusztaszer a negyedöntõben Hongkong 2-vel játszott, de nem tudták megtörni az ázsiai fölényt, hiába kezdett biztatóan Fehér Zsolt egyéniben. Újszász Rab (Rab Alexander, Czétényi Krisztián, Kovács Brigitta, Nagy László) Kína válogatottjával került szembe, és az ellenfelüket hárommeccses párharcra kényszerítették. A csapatmeccs elvesztése után Rab Alexander feljavuló játékban nyert egyéniben, és ezután Kína párosban szerezte meg a gyõzelmet. A késõbbiekben gyõztes kínai csapat ellen egyedül Rab Alexander és Kevin Or (Hongkong) tudtak mérkõzést nyerni, mely remek teljesítményre utal a sérüléssel bajlódó magyar játékosra nézve.

A két magyar csapat a következõ fordulóban egymással került szembe, a párharcukból a frissebben maradt pusztaszeri Fehér Zsolt, Simon Márk és Csabai Gábor kerültek ki gyõztesen. Rabék a 7. helyért Olaszország elsõ számú csapatát verték meg 2-0-ra, míg Pusztaszer az FFC Hagennel küzdött. A németek a nyitó csapatmeccset két kis különbségû szettben vitték el, majd az egyénit is nyerték. Legjobb magyar csapatként a Pusztaszeri PISZE SE egysége a hatodik helyen végzett, akiket Újszász Rab követett a hetedik helyen. Az esemény Kína és Hongkong 1 csapatának döntõjével zárult, melynek eredményeként Kína csapata állhatott a pódium tetejére.

A Sicilian Open házigazdái a 2023-ban elhunyt Fehér János iránti tiszteletbõl különdíjat alapítottak, és a Trofeo Janos nevû kupát a kiemelkedõ képességû utánpótlás játékosnak, Kovács Boglárkának ítélték oda. Bogit aztán az egész mezõny felköszöntötte, hiszen éppen február 18-án lett 15 éves.

A mérkõzéseken túl természetesen kirándulásra is szakítottunk idõt. Érkezésünk napján a belvárost jártuk körbe, néhányan felmásztunk a Catania központjában elhelyezkedõ katedrális kupolájába is, ahonnan gyönyörû kilátás nyílt a városra, tengerpartra és az Etnára. Megkóstoltuk a helyi specialitásokat, illetve szombat este a város éjszakai fényeit és nyüzsgését is megnézhettük. A szállásunk különlegessége, hogy a szobáinkból kilépve közvetlenül a tengerparton találtuk magunkat, többen sétáltak ki a partra kora reggel a napkeltét megnézni. Repülõs utunk is számos élményt rejtegetett, hiszen többen most utaztak elõször repülõgéppel. A következõ nemzetközi lábtoll-labda verseny Németországban lesz április 4-6-án, melyet a franciaországi French Open fog követni.

Eredménylista:

1. China

2. Hong Kong China 1

3. Haspe 1

4. Hong Kong China 2

5. FFC Hagen

6. Pusztaszer Fehér (Csabai Gábor, Fehér Zsolt, Simon Márk)

7. Újszász Rab (Czétényi Krisztián, Kovács Brigitta, Nagy László, Rab Alexander)

8. Italy 1

9. Puteaux

10. Hong Kong China 3

11. Újszász Kulcsár (Kulcsár Zalán, Palotás Dominik, Román Sándor, Kovács Boglárka)

12. France 3

13.  Cserszegtomaj (Farsang András, Nagy Mátyás, Udvari Boglárka, Varga Zoltán)

14. Újszász Farkas (Farkas Lilla, Kovács Evelin, Kiss Bettina)

15. Újszász Szaszkó (Farkas Balázs, Szaszkó Dorka, Hornyák Erzsébet, Dobozi Boglárka, Csák Vivien)

16. Haspe 2

17. Dunaújváros (Kattári Dávid, Kondor Anett, Lednecki Patrik)

18. Les Kids (France)

19. Újszász Fehér (Diós Letícia, Fehér János ifj., Fehér Judit, Román Zsolt)

20. Italy 2

21. Transnational Titans (Austria, France)

22. Italy 4

23. Italy 3

24. Haspe 3

Farkas Lilla és Fehér János ifj.