Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2010. : Hírek 2010. Július : Júl.6. Érdekes sportszerek a sporttáborban. Érd

Érdekes sportszerek a sporttáborban

2010. július 6. Érd

Az érdligeti Blue Flamingo Campingben az idén a hagyományos sportszerek mellett bemutattuk a lábtollat, a pelotát, a tamburellot, a baggyt és a frizbit. Ezek a sporteszközök kiválóan alkalmasak az ügyesség fejlesztésére.

Játszhatók egyénileg, párokban és csoportban is. Néhány szóban bemutatom ezeket a játékokat.

LÁBTOLL-LABDA

A speciális, 15 gramm súlyú labda négy db 15 cm-es libatollból (amely különbözõ színekre - piros, sárga, kék, zöld - festhetõ) és egy 4 cm átmérõjû kerek gumitalpból áll. A gumitalp alja és teteje között 5-7 db papírkorong biztosítja a labda rugózását és egyenletes repülését.

A labdajátékok csoportjába tartozó mozgalmas, látványos csapatjáték, amelynek célja, hogy a speciális - tollból készült - labda a szabályoknak megfelelõen a háló felett úgy kerüljön át az ellenfél térfelére, hogy az ellenfél azt ne tudja visszaadni. A korábban csak edzésmódszerként játszott változatai - az egyéni és a páros játék - az utóbbi idõben önálló versenyszámként is megjelentek.

A lábtoll-labdázás versenyeit a könnyû labda miatt általában teremben rendezik. Szélcsendes idõben, enyhe szélben szabad téren is jól játszható.

Olcsó sportág. Különösebb szerigénye nincs. Csak labda és háló szükséges hozzá. Bármilyen könnyû cipõben játszható. A játékszabályok gyorsan elsajátíthatók. A játék alapszinten is szórakoztató. Férfiak és nõk egyaránt játszhatják.

PELOTA STRANDJÁTÉK

A pelota a fallabda régi spanyol változata. Ütõ helyett egy kanálszerû eszközzel kapják és hajítják el a labdát. Anyaga: hõre lágyuló színezett mûanyag. Strandra, nyaraláshoz, otthoni kikapcsolódáshoz ajánljuk kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

TAMBURELLO

Itthon kis csapatunk igyekszik az olasz eredetû és nevû sportágat, a tamburellot meghonosítani. A sportág Olaszországban nagy hagyományoknak örvend, és nemzetközi szinten is egyre több országban (Franciaország, Németország, Spanyolország, Anglia, Skócia, Norvégia, Kuba, Japán, Brazília…) vált elismerté. A tamburello sport nevét a csörgõdobhoz hasonlító tamburello ütõrõl kapta, mellyel 3-3 játékos egy kézilabda méretû pályán a tenisz szabályainak megfelelõen érinti a teniszlabda nagyságú, azonban anyagában eltérõ tamburello labdát. Ez az elsõ hallásra meglepõ sportág az olasz területeken a tenisz konkurenciája, míg hazánkban az újdonság erejével hat.

BAGGY

A ’90-es évek végén új készségfejlesztõ játék indult hódító útjára az Egyesült Államokban. A "stressz zsákként" aposztrofált kicsiny kis zsákocska, a beletöltött finom anyagnak köszönhetõen ugyanis alkalmasnak bizonyult arra, hogy akár szabadidõs tevékenységként, akár sportként is tartalmas idõtöltést nyújtson a használójának. Aki ugyanis ráérez az ízére, az a tenyér kivételével a kézfejével, vállával, lábfejével is látványosan trükközhet és pörgetheti a tárgyat.

FRIZBEE

Különös legenda övezi a frizbi sport megjelenését. Úgy beszélik, hogy a játék kialakulásához néhány unatkozó egyetemistára és egy cukrászmesterre volt szükség. Jó néhány évvel ezelõtt egy amerikai egyetem diákjai úgy döntöttek, nincs is jobb dolog a szünet eltöltésére, mint az alumínium tálcák dobálása. Persze ezeket a tálcákat valahonnan be kellett szerezni.

A beszerzés központja pedig John Frisbee cukrászdája volt. S ha már ez a derék, jó cukrász ilyen jelentõsen hozzájárult a dolgokhoz, akkor nem volt kérdéses, hogy mi lesz a játék hivatalos neve. A sportszergyártók hamar rájöttek, hogy nem múló hóbortról van szó, így nekiláttak a korongok gyártásának. Persze, a mi kedvenc nyári sportszerünknek, amit mondjuk valamelyik gyorsétteremben kaptunk ajándékba, nem sok köze van az igazi frizbi koronghoz. Egy profi versenyzõ biztosan megmosolyogná kedvenc mûanyagból készült játékszerünket. A korongok tökéletesítésével egy idõben kialakultak a páros, egyéni és csapatjátékok.

Tinka Lajos
sportoktató