Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2013. : Hírek 2013. április : Ápr.15. A lábtoll-labda, mint esélyteremtő sport. Újszász

A lábtoll-labda, mint esélyteremtõ sport

2013. április 15. Újszász

Az újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskola a Pedagógiai Hetek rendezvénysorozata keretében április 15-én szakmai napot tartott, amelynek programjában bemutató órák, bemutató foglakozás és szakmai elõadás szerepelt.

A szakmai nap keretében Tóth Gábor testnevelõ tanár „A lábtoll, mint esélyteremtõ sport az újszászi gyerekek körében” címmel tartott tanórán kívüli bemutató sportfoglalkozást.

A foglalkozás megkezdése elõtt Kálló Istvánné munkaközösségvezetõ mutatta be a húsz éve lábtoll-labdázó, kilencszeres Európa-bajnok és háromszoros vb bronzérmes Tóth Gábort, aki átvette a szót, és ismertette a sportág nemzetközi és újszászi történetét, a játék szabályait, majd a tanítványai  – Csák Vivien, Csépány Erik, Farkas Lilla, Kanalas Renátó, Kenyeres Lívia, Kovács Gergõ, Kovács Márton, Molnár Gergõ – mindent megmutattak a lábtoll-labdázásból. Dekáztak, zsonglõrködtek, két labdával játszottak, talpaltak, ollóztak, egyéniztek, párosoztak, hármasoztak tanáruk szakszerû kommentálásával. A végén közönség játékra is volt lehetõség. Néhányan ki is próbálták a lábtoll-labdázást.

A közel ötvenfõs általános iskolai tanítókból, tanárokból és óvodapedagógusokból álló közönségnek nagyon tetszett a bemutató. A foglalkozás utáni beszélgetésben elmondták, hogy meglepte õket a tanulók technikai tudása és fegyelmezettsége. Láttak olyan tanulókat is, akik más tantárgyakból gyengén teljesítenek, az órákon fegyelmezetlenek, a lábtoll-labdában pedig a legjobbak közé tartoznak.

Tóth Gábor válaszában elmondta, hogy a sport, és így a lábtoll-labda is, játékos formában szabálykövetésre tanítja a gyerekeket. Sporttal jól lehet õket fegyelmezni. Emellett olyanok is sikerélményhez jutnak, akik más terülten különbözõ akadályozó tényezõk miatt kevésbé sikeresek. A lábtoll-labdázók között sok a hátrányos helyzetû gyerek. Nekik kiemelkedési lehetõséget, sportélményt és a sportoláshoz kapcsoló utazások, kirándulások élményét nyújtja a lábtoll-labda.

Kálló Istvánné üdvözölte a vendégeket

Tóth Gábor

Az érdeklõdõk

A lábtoll-labdázást bemutató tanulók: Csák Vivien, Farkas Lilla, Kenyeres Lívia, Kanalas Renátó, Kovács Gergõ, Kovács Márton, Molnár Gergõ, Csépány Erik

Csépány Erik mutatta be a különbözõ rúgásokat

Kanalas Renátó zsonglõrködött

Homlokon a labda

Játék a pályán

A hálónál Kovács Márton és Molnár Gergõ

Hármas játék

Vége a mérkõzésnek

Földi Ferenc jánoshidai tanár, régi lábtoll-labdázó

A közönség is játszott

A bemutató zárása

Több kérdést tettek fel a résztvevõk

Tóth Gábor válaszolt a kérdésekre

Fotó: Fehér János